Het dorpje Volterra

Volterra is een toeristische bestemming, vooral in de zomermaanden, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Omdat Volterra bovenop een berg ligt heb je hier vandaan een prachtig uitzicht over de Toscaanse landschappen van de Cecina Vallei. Op enkele plekken in het dorp kan je genieten van het prachtige uitzicht en mooie foto's maken.

volterra
Volterra

Maak een tussenstop in Saline di Volterra

Een aanrader is om onderweg naar Volterra even te stoppen in Saline di Volterra. Het dorp is eigenlijk niet meer dan een winkelstraat die wordt gesplitst door de doorgaande weg. Aan de linkerkant (schuin tegenover het tankstation) zit een leuke winkel waar ze lokale wijnen, grappa en olijfolie verkopen. Wij kochten hier heerlijke olijfolie en een paar flessen wijn.

De naam van de winkel is Cantina Sociale Certaldo en zit aan de straat Via Borgo Lisci. De meneer die hier werkt is tevens (mede)eigenaar van het bedrijf dat de producten produceert. Hij kan je er veel over vertellen, maar spreekt alleen Italiaans. Gewoon doen, zijn enthousiasme brengt hij snel op jou over en hij laat je met plezier zijn producten proeven.

Tip: Een handig overzicht van de verschillende Italiaanse (snel)wegen

Het laatste stuk van de route is voor iedereen hetzelfde. Je rijdt een aantal kilometer al slingerend naar boven richting het dorp. Het is een veilige en redelijk goed onderhouden weg. Ondanks de vele bochten en soms stijle stukken vonden wij deze weg goed te rijden.

Parkeren in Volterra

Eenmaal boven aangekomen begint de grootste uitdaging: het vinden van een parkeerplaats. Maar, wij hebben de tip! Om te parkeren in Volterra volg je de borden van het ziekenhuis (Ospedale). Je rijdt het dorp nu eigenlijk uit, maar dat levert je een grote parkeerplaats met waarschijnlijk veel vrije plekken op.

Je moet vanaf de parkeerplaats nog een stukje lopen om in het dorp te komen, maar hier parkeren scheelt je een hoop tijd en gedoe om een vrije parkeerplaats te vinden rondom de ingang van Volterra. Voor zover wij hebben gezien is deze parkeerplaats de enige parkeerplaats in Volterra waar je gratis kan parkeren. Controleer zelf of hier parkeren nog steeds gratis is. Met een beetje richtingsgevoel (of hulp van Google Maps) wandel je vanaf de parkeerplaats in een kleine 10 minuten naar de stadspoort en het oude centrum van Volterra.

Tips om te doen in Volterra

Het internet staat er vol mee: de historische gebouwen in de binnenstad van Volterra. Je kunt de meeste bouwwerken van binnen bekijken, maar door rond te lopen en af en toe een zijstraatje in te stappen zie je ook erg veel van Volterra.

Wij hebben er voor gekozen om niet alle bouwwerken van Volterra te bezoeken. We vonden de stad namelijk al leuk genoeg om gewoon doorheen te wandelen, lekker te eten en te drinken op de gezellige terrasjes en natuurlijk een echte Italiaanse gelato te scoren.

Tips voor eten en drinken in Volterra

Lunch bij Borghi: Je vindt dit restaurant in het begin van het dorp. Nadat je onder de stadspoort bent doorgelopen zit het aan de linkerkant, voor het eerste pleintje dat je tegenkomt. Na de lunch raden wij aan om door te lopen naar het pleintje en daar even te genieten van het uitzicht over het mooie Toscaanse heuvellandschap.

lunch volterra bolghi
Lunchen bij Borghi

Bestel een ijsje bij Enjoy Café: Eigenlijk hebben ze overal in Italië lekker ijs, dus probeer gerust één van de vele andere gelaterias in het dorp. Bij Enjoy Café kan je wel even rustig buiten op een bankje je ijsje opeten.

ijs volterra
Enjoy Café

Drink een espresso of cocktail bij Antica Velathri: Dit moet je waarschijnlijk even opzoeken, maar doe het! Dit is een prachtige zaak met hele vriendelijke medewerkers. De (jonge) eigenaar maakt graag een praatje met je en straalt passie voor zijn vak uit. Na een heerlijke espresso of Italiaans gebakje kan je hier eventueel nog gebruik maken van het toilet, om vervolgens weer richting de auto te lopen.

Conclusie: wel of geen dagje Volterra?

Volterra is een leuke stad (dorp) om te bezoeken, maar vergelijk Volterra niet met Florence, Siena of Pisa. Volterra is namelijk een stuk kleiner dan deze drie grote steden in Toscane, maar wel erg leuk om te bezoeken als je in de buurt verblijft.

Ook leuk: Wijnroute door Toscane met je eigen auto

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

volterra