volterra
Europa,  Italië,  Stedentrips

Mini citytrip: een dagje Volterra

Bijgewerkt op 23 januari 2023

Tijdens onze kampeervakantie aan de Toscaanse kust hebben wij Volterra bezocht. Volterra is een dorp met ongeveer 11.000 inwoners en behoort volgens velen tot één van de mooiste dorpen van Toscane. Wij gingen er kijken en delen in dit artikel de leukste en beste tips voor een citytrip Volterra.

Het dorpje Volterra

Volterra is een toeristische bestemming, vooral in de zomermaanden, maar zeker de moeite waard om te bezoeken! Wij kozen er voor om hier op een bewolkte (en af en toe regenachtige) dag naartoe te gaan, zo kostte het ons geen strand-dag. Natuurlijk hadden meer toeristen dit bedacht, dus was het er erg druk.

Omdat Volterra bovenop een berg ligt heb je hier vandaan een prachtig uitzicht over de Toscaanse landschappen van de Cecina Vallei. Op enkele plekken in het dorp kan je rustig genieten van dit uitzicht en als je het leuk vindt ook hele mooie foto’s maken.

volterra
Volterra

Maak een tussenstop in Saline di Volterra

Wij kwamen uit Cecina, een dorp aan de Toscaanse kust. Anno 2019 is het overbodig om een route te beschrijven, dus volg gewoon de route die je navigatie app of -systeem aangeeft, dat is de beste optie.

Tip: Een handig overzicht van de verschillende Italiaanse (snel)wegen

Een leuke tip is om onderweg te stoppen in Saline di Volterra. Als je uit dezelfde richting als ons komt en goed naar je navigatie(app) luistert, rijd je door dit kleine dorpje heen. Het is eigenlijk een winkelstraat die wordt gesplitst door de doorgaande weg. Aan de linkerkant (schuin tegenover het tankstation) zit een leuke winkel waar ze lokale wijnen, grappa en olijfolie verkopen. Wij kochten hier heerlijke olijfolie en een paar flessen wijn. En inmiddels kunnen we zeggen dat dit een goede koop was!

De naam van de winkel is Cantina Sociale Certaldo en zit aan de straat Via Borgo Lisci. De meneer die hier werkt is tevens (mede)eigenaar van het bedrijf dat de producten produceert. Hij kan je er veel over vertellen, maar spreekt alleen Italiaans. Gewoon doen, zijn enthousiasme brengt hij snel op jou over en hij laat je met plezier zijn producten proeven.

Het laatste stuk van de route is voor iedereen hetzelfde. Je rijdt een aantal kilometer al slingerend naar boven richting het dorp. Het is een veilige en redelijk goed onderhouden weg. Ondanks de vele bochten en soms stijle stukken vonden wij deze weg goed te rijden.

Parkeren in Volterra

Eenmaal boven aangekomen begint de grootste uitdaging: het vinden van een parkeerplaats. Maar, wij hebben de tip! Om te parkeren in Volterra volg je de borden van het ziekenhuis. Je rijdt het dorp nu eigenlijk uit, maar dat levert je een grote parkeerplaats met waarschijnlijk veel vrije plekken op.

Je moet vervolgens wel een stukje lopen om in het dorp te komen, maar hier parkeren scheelt je een hoop tijd en gedoe om een vrije parkeerplaats te vinden rondom de ingang van Volterra. Tevens kan je bij deze parkeerplaats gratis parkeren. Met een beetje richtingsgevoel (Google Maps is je grootste vriend) kom je na 5 á 10 minuten lopen bij de stadspoort aan. Dit is de ingang van Volterra.

Tips om te doen tijdens je citytrip in Volterra

Het internet staat er vol mee: de historische gebouwen in de binnenstad van Volterra. Je kunt de meeste bouwwerken van binnen bekijken, maar door rond te lopen en af en toe een zijstraatje in te stappen zie je ook erg veel van Volterra.

Wij hebben er voor gekozen om niet alle bouwwerken van Volterra te bezoeken tijdens onze citytrip. We vonden de stad namelijk al leuk genoeg om gewoon doorheen te wandelen, lekker te eten en te drinken op de gezellige terrasjes en natuurlijk een echte Italiaanse gelato te scoren.

Onze tips voor Volterra

Lunch bij Borghi: Je vindt dit restaurant in het begin van het dorp. Nadat je onder de stadspoort bent doorgelopen zit het aan de linkerkant, voor het eerste pleintje dat je tegenkomt. Na de lunch raden wij aan om door te lopen naar het pleintje en daar even te genieten van het uitzicht over het mooie Toscaanse heuvellandschap.

lunch volterra bolghi
Lunchen bij Borghi

Bestel een ijsje bij Enjoy Café: Eigenlijk hebben ze overal in Italië lekker ijs, dus probeer gerust één van de vele andere gelaterias in het dorp. Bij Enjoy Café kan je wel even rustig buiten op een bankje je ijsje opeten.

ijs volterra
Enjoy Café

Drink een espresso of cocktail bij Antica Velathri: Dit moet je waarschijnlijk even opzoeken, maar doe het! Dit is een prachtige zaak met hele vriendelijke medewerkers. De Google reviews zeggen genoeg! De (jonge) eigenaar maakt graag een praatje met je en straalt passie voor zijn vak uit. Na een heerlijke espresso of Italiaans gebakje kan je nog even gebruik maken van het toilet, om vervolgens weer richting je auto te lopen 😉

Conclusie: wel of geen dagje Volterra?

Volterra is een leuke stad (dorp) om te bezoeken, we kunnen het daarom gerust een citytrip noemen, maar vergelijk Volterra zeker niet met Florence, Siena of Pisa (allemaal regio Toscane). Het is namelijk een stuk kleiner dan deze drie grote steden.

Ondanks dat de stad er alles aan doet het toerisme te omarmen, voelde het voor ons alsof ze toch niet zo heel goed weten hoe ze er mee om moeten (of willen) gaan. Omdat het dorp niet heel groot is, maar er jaarlijks wel veel toeristen komen, is het hopen dat dit dorp haar charme behoudt.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Italië Waanzinnige Wereld