moestuin beginnen
Lifestyle

Beginnen met je eigen mini moestuin

Bijgewerkt op 26 september 2022

Nu we allemaal aan huis gekluisterd zitten zoeken we meer dan ooit naar leuke activiteiten die we thuis kunnen doen. Wij gaven in dit artikel al een aantal tips om je verveling thuis de baas te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen (mini) moestuin beginnen? Nu zaaien en liefde geven. Straks oogsten en genieten. Zowel in je tuin als op je balkon!

Het is nog nooit zo hip geweest om je eigen groente te verbouwen

Je kunt snel en eenvoudig beginnen en na een tijdje toch een grote opbrengst van verse kruiden, groente en fruit oogsten. Wat dacht je van verse munt voor heerlijke thee, of zoete aardbeien voor op een beschuitje? Heerlijk toch!? Wij leggen je in dit artikel uit hoe je snel en eenvoudig kunt beginnen met je eigen mini moestuin. 

Dit heb je nodig als je met je moestuin gaat beginnen

  • Potjes/bakjes
  • Moestuin potgrond (de zaden kiemen hier sneller in dan in gewone potgrond en bovendien zit er andere voeding in)
  • Zaadjes van kruiden, groente of fruit naar keuze
  • Prikkers of stickers zodat je na het zaaien weet wat je in welk bakje hebt gezaaid
  • Kleine gieter of plantenspuit om water te geven

Tip: begin makkelijk en kies voor kruiden

Beginnen met zaaien

Kies je voor zaadjes in plaats van kant en klare plantjes? Vul dan de bakjes met moestuin potgrond tot een centimeter onder de rand en strooi de zaadjes hier over heen. Bedek de zaadjes met een laagje zand en geef water.

De zaadjes kiemen binnen enkele dagen, maar staan graag in constante temperatuur. Kies voor een zonnige vensterbank in huis of kweektafel in je tuin voor een goede start.

Geef water voordat de grond helemaal droog is. Doe dit op een vast moment op de dag zodat je het niet vergeet, bijvoorbeeld na het avondeten. Giet nooit water over de bladeren of de vruchten, maar altijd op het zand.

moestuin beginnen
Aardbeien, gezaaide munt en lavendel

Kweken uit zaad of plantjes kopen

Je kunt van sommige soorten beter plantjes kopen in plaats van ze zelf te zaaien. Zelf zaaien duurt bij bijvoorbeeld aardbeien en sommige kruiden erg lang, waardoor je het plezier verliest en het risico loopt op een mislukt project moestuin. Dat is niet de bedoeling natuurlijk!

Zelf zaaien is leuk, omdat je dan vanaf het begin alles zelf hebt gedaan. Soms is het gewoon makkelijker om plantjes te kopen die al voor jou gezaaid zijn, omdat sommige gewassen niet zo snel groeien. Dat vraagt een heleboel geduld!

Zaden bestel je hier makkelijk online

Kruiden

Basilicum en Oregano is makkelijk zelf te zaaien, het groeit snel en heeft weinig verzorging nodig. Van veel kruiden kun je natuurlijk ook kant en klare plantjes kopen in plaats van ze zelf te zaaien. Dit kan bij eigenlijk alle tuincentra. Ook de zaadjes kun je natuurlijk kopen bij het tuincentrum. 

Basilicum ontkiemt en groeit vrij snel, waardoor je in een korte tijd al verse basilicum op je bord hebt liggen. Dit kruid geeft gerechten zo veel meer smaak, maar verwarm het niet mee tijdens het koken. Je strooit de basilicum pas vlak voor het eten over je gerecht.

Oregano smaakt juist sterker wanneer je het verwarmt. Strooi dit dus al vanaf het begin door bijvoorbeeld je zelfgemaakte pastasaus of over je gebakken eitje.

verse kruiden
Kamille, tijm en rozemarijn

Probeer ook zeker eens een sla soort, zoals bijvoorbeeld mesclun mix of rucola en knip al na 3 weken je eigen sla om het vervolgens weer door te laten groeien. Je kunt wel een paar keer verse sla oogsten. 

Groente en fruit

Aardbeien, pepers en (cherry) tomaten nemen relatief weinig ruimte in. Daarom zijn dit geschikte soorten groente en fruit om mee te beginnen. De aardbeien kan je het beste als plantje kopen, de pepers en tomaten kun je prima zelf zaaien. Let er op dat je ze ondersteunt met een stok(je) als ze groter worden. Deze soorten hebben veel water nodig om veel gekleurde en smaakvolle vruchten te produceren.

Elke dag water en een beetje liefde geven en je oogst straks verse kruiden, groente en fruit uit je eigen tuin. Als de zaadjes gekiemd zijn en de plantjes groot genoeg kun je ze (als ze dat nog niet stonden) buiten zetten. Hup, het is tijd om te beginnen met je nieuwe eigen moestuin.

Veel succes met je eigen moestuin!

Bekijk hier handige moestuin-artikelen op bol.com