Monte Faiè

De Monte Faiè is een bergtop in Nationaal Park Val Grande. De meeste wandelroutes in Val Grande starten in (of in de buurt van) Malesco of Cicogna. Ondanks dat het grootste natuurgebied van Italië nog relatief onontdekt is en je hier weinig toeristen zult treffen, vind je wel veel uitgezette wandelroutes in het gebied.

Wij liepen in ongeveer anderhalf uur naar de top van de Monte Faiè. Dit is zonder twijfel een van de mooiste hikes aan het Lago Maggiore. Op de top heb je een fantastisch uitzicht over maar liefst 7 (!) verschillende meren, de Mottarone en de Italiaanse Alpen. In de omgeving zijn meerdere routes te vinden die je naar de top brengen.

monte faie uitzicht

Parkeren en startpunt Monte Faiè

De wandeling naar een van de hoogste bergen van Nationaal Park Val Grande begint al meteen vanaf de parkeerplaats. De coordinaten van de parkeerplaats zijn: 45.97891419680669, 8.464637923183908. Tip: Plak dit in je navigatie-app. Liever een adres invoeren? Tik dan in je navigatie-app ‘Via Ompio, 28804 San Bernardino Verbano VB, Italië’ in en rijd door tot de weg stopt. Parkeer je auto (gratis) aan de zijkant van de weg.

Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 15 minuten naar berghut Rifugio Fantoli op de Alpe Ompio, die zich op 1000 meter boven zeeniveau bevindt. De berghut is je eerste stop onderweg naar de top. Hier kun je eventueel nog wat te eten en te drinken bestellen en even uitrusten als dat nodig is. Betalen kan hier zowel met cash als pin. Meer over deze berghut, Alpe Ompio en een mooi uitzichtpunt in de buurt vertellen we verderop in dit artikel.

startpunt monte faie
Het startpunt van de wandeling naar de Monte Faiè

Onderweg naar de top

Klaar om naar de top te gaan? Neem het pad omhoog en loop voorbij de berghut. Volg de wit-rode aanduiding op de stenen of bomen die je onderweg ziet. Gelukkig kom je ook een aantal routeborden tegen, zodat je kan checken of je nog de juiste richting op gaat. Het is soms even zoeken, maar eenmaal aangekomen op de top is het elke seconde waard geweest. De terugweg loop je via dezelfde route naar beneden.

hanwag tatra ii gtx heren
Het uitzicht alleen al is de moeite waard
Monte faie
Het uitzicht vanaf de top

Goed om te weten

De Monte Faiè hike is niet geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn. Voor de hike naar de top is een goede conditie vereist, maar je hoeft zeker geen ervaren bergbeklimmer te zijn. Vergelijk het met een stevige wandeling door een ander willekeurig bergachtig gebied. Het grootste gedeelte van de route is beschut, waardoor je veel in de schaduw loopt. Zorg er voor dat je voldoende water bij je hebt.

Tijdens de wandeling heb je weinig tot geen bereik met je mobiele telefoon. In het hoogseizoen kom je onderweg af en toe - maar zeker op de top - mensen tegen. Wij liepen deze route eind augustus en zagen voor of achter ons altijd wel een paar mensen lopen.

Stevige wandelschoenen zijn aan te raden, zodat je voldoende grip hebt. Wij gebruikten tijdens de wandeling naar de top van de Monte Faiè onze wandelstokken, maar als je gewend bent om zonder wandelstokken te lopen dan kan dat ook prima.

Lees ook: Dit is er allemaal te doen in Cannobio

Alpe Ompio en Rifugio Fantoli

Rifugio Fantoli is, zoals we hierboven al schreven, een berghut op de Alpe Ompio vlakbij de ingang van Val Grande Nationaal Park. Vanaf de parkeerplaats, waar de hike naar de top van Monte Faiè begint, is het via een goed begaanbaar en breed pad ongeveer 15 minuten lopen naar de berghut.

Wil je niet de hele klim naar de Monte Faiè doen? Dan is de berghut op Alpe Ompio een fijne plek om even te blijven hangen. Loop nog wel even het restaurant voorbij richting de iets hoger gelegen (verlaten) huisjes, want vanaf daar heb je erg mooi uitzicht over het Lago Maggiore. Je bevindt je hier op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. De top van de Monte Faiè is 1352 meter hoog.

alpe ompio
Berghut Rifugio Fantoli op de Alpe Ompio
alpe Ompio
Routebord bij de berghut
kerk alpe ompio
Het kerkje tegenover de berghut

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

Monte faie