Luang Prabang

In Luang Prabang vind je nog altijd veel herinneringen uit de tijd dat de Fransen hier de baas waren. Niet alleen is dit de beste plek van Laos om croissantjes en stokbrood te eten, maar er staan enorm veel historische, houten gebouwen uit die tijd. De gekleurde Franse luiken geven de stad haar charme, net als de vele Boeddhistische kloosters en alle monniken die daar wonen. Ga zeker in de vroege ochtend kijken, als die monniken in lange rijen en op blote voeten hun aalmoezen voor de dag ophalen in hun glimmende nap.

Luang-Prabang-tempels
Luang Prabang tempels

De tempels van Luang Prabang zijn rijk versierd en beschilderd met de meest kleurrijke én gouden decoraties. Tenslotte mag je ook de natuur rond Luang Prabang biet overslaan. De Kuang Si watervallen zijn niet alleen de mooiste van Laos, misschien wel de mooiste van heel Zuidoost-Azië.  

Lees ook: 6 activiteiten die je niet mag overslaan op Java

Kuang Si waterval Laos
Kuang Si watervallen

De Thakhek Loop

Hoewel het noorden van Laos erom bekend staat de mooiste en ruigste natuur te hebben, mag je zeker het gebied van de Thakhek Loop in het midden van het land niet overslaan. De Thakhek Loop is een route van zo’n 450 kilometer, die start en eindigt in het stadje Thakhek.

Je kunt met een gehuurde scooter zelf rijden, wat een enorm gevoel van vrijheid geeft. Onderweg passeer je de meest waanzinnige landschappen en bijzondere grotten. Sommige van die grotten zijn riviergrotten en je kunt er zelfs doorheen zwemmen of –varen. De langste is de 7 en een halve kilometer lange Kong Lor grot.

In het pikkedonker vaar je in een klein, houten bootje met motor in flinke vaart dwars door die grot. Een klein gedeelte van die immense grot is verlicht, terwijl je de rest van de tijd slechts met je hoofdlamp naar de rotsformaties en hoge plafonds kunt staren. De omgeving van deze grot is de mooiste van de hele Thakhek Loop.

Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau is verder naar het zuiden van Laos. Hier wordt koffie verbouwd op en rond de koelere hoogvlakte. Ook zijn er schitterende watervallen en kun je afgelegen dorpjes aan doodlopende, stoffige zandwegen bezoeken. In veel van die dorpjes leven de mensen nog altijd op traditionele wijze. Veel van hen zien nooit of heel zelden buitenlandse bezoekers.

Hier voel je jezelf echt een avonturier als je dit gebied verkent. Bezoek zeker ook één van de lokale markten, bijvoorbeeld die van Paksong. Je zult er je ogen uitkijken op alle lokale producten die verkocht worden, zoals bamboerat of bijzondere soorten fruit.   

Vang Vieng

De omgeving van Vang Vieng behoort zeker tot de mooiste plekken van Laos. Hier vind je Karstbergen, midden in het verder vrij vlakke deel van Laos net ten noorden van hoofdstad Vientiane. Jaren geleden stond Vang Vieng bekend vanwege het tuben, in een oude binnenband de rivier af dobberen. De dronken feestjes die daarbij hoorden gaven het gebied een slechte naam en dus is het tuben lange tijd verboden geweest. Inmiddels mag het weer, maar eigenlijk zijn er in Vang Vieng veel leukere dingen te doen om de mooie omgeving te verkennen.

Zo kun je klimmen naar één van de adembenemende viewpoints of zwemmen in één van de 6 onwaarschijnlijk blauwe Blue Lagoons. Een tocht in een luchtballon boven dit sprookjesachtige karstlandschap is voor veel mensen een droom die hier uitkomt. Bij zonsondergang kun je dan alles vanuit de lucht bekijken. 

Vang Vieng viewpoint Laos
Vang Vieng viewpoint

Nam Ha National Park

Eén van de mooiste plekken in het noorden van Laos is het Nam Ha National Park. Helaas is het gebied rond Luang Namtha voor een groot deel ontbost. Waar vroeger heuvel na heuvel aan ongerept tropisch woud stond, kijk je nu naar eindeloze rubberplantages. Helaas heeft het arme Laos veel grond beschikbaar gesteld voor gebruik door China, dat hier slechts een steenworp afstand vandaan is. Gelukkig mag en kan er in het grootste deel van het nationaal park zelf niet gekapt worden.

Ga je vanuit Luang Namtha richting de Thaise grens, dan kun je jezelf nog altijd verwonderen over hoeveel tinten groen er eigenlijk bestaan. Ga zeker een paar dagen met een gids op trekking in het nationaal park, om een nog beter idee te krijgen van hoe mooi en groot dit gebied is. Een goede gids vertelt je onderweg van alles over eetbare en geneeskrachtige planten en ander groen.

Slaap als het even kan in een homestay in één van de dorpjes in het park. De verschillende bergstammen hebben elk hun eigen tradities en klederdracht. Die laatste wordt tegenwoordig door de meesten alleen nog voor speciale gelegenheden gedragen. Als je geluk hebt ben je er tijdens één van de jaarlijkse feestdagen of een bruiloft!

mooiste plekken van Laos
Een lokale bewoner in Nam Ha National Park

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Yvonne van der Laan

Dat Yvonne en reizen bij elkaar horen is al vroeg duidelijk. Op m’n achtste wil ik wereldreiziger worden en reis ik op de achterbank mee met mijn ouders naar Frankrijk of Oostenrijk, terwijl ik op de kaart nauwlettend volg waar we zijn. Ik reis graag naar minder bekende bestemmingen, of ga links waar de meute rechts gaat bij toeristische highlights.

Lees hier alle artikelen over

Laos

mooiste plekken in Laos