Nationaal Park Hoge Kempen in een notendop

Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste officiële nationale park van België en ligt in de Belgische provincie Limburg. Hemelsbreed op nog geen 10 kilometer van de Nederlandse grens. Dit unieke natuurgebied is ruim 12.000 ha groot en beschikt over vele kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterroutes. 

Het Nationaal Park is er enerzijds ter bescherming van de natuur en anderzijds ter recreatie voor de mens. Zo vinden wandelaars, maar ook fietsers, mountainbikers en ruiters hier meer dan voldoende mogelijkheden voor een aantal dagen actief en ontspannen plezier. 

Verschillende toegangspoorten

Nationaal Park Hoge Kempen heeft 9 toegangspoorten met ieder een eigen thema, zoals bijvoorbeeld het heelal, maar ook het rijke mijnverleden, dat flinke sporen in het landschap heeft nagelaten. Je vindt de toegangspoorten in Hoge Kempen aan de rand van het Nationaal Park. De toegangspoorten beschikken allemaal over de nodige faciliteiten, zoals ruime gratis parkeerplaatsen, informatie- en routeborden, horecagelegenheden en toiletten.

Toegangspoorten in Nationaal Park Hoge Kempen op een rijtje:

  • Visitor Center Terhills in Maasmechelen 
  • Kattevennen in Genk
  • Station As
  • Lieteberg in Zutendaal
  • Pietersheim in Lanaken
  • Mechelse Heide in Maasmechelen
  • Thorpark in Genk
  • Duinengordel in Oudsbergen (in ontwikkeling)
  • Bergerven in Maaseik (in ontwikkeling)
Visitor Center Terhills

Historie van Nationaal Park Hoge Kempen

Naast de natuurlijke pracht heeft Nationaal Park Hoge Kempen ook een rijke geschiedenis. Verspreid over het park vind je overblijfselen van oude mijnsites, die je een beeld geven van het verleden waarin steenkoolwinning voor veel werkgelegenheid zorgde en een belangrijke inkomstenbron voor de regio was. Het mijnverleden wordt op een interessante manier gepresenteerd in het bezoekerscentrum Terhills (voorheen Connecterra), waar je meer leert over de industriële geschiedenis van de regio Hoge Kempen.

Natuurliefhebbers halen hun hart op

Nationaal Park Hoge Kempen is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met een uitgestrekt landschap van bossen, heidevelden, vennen en duinen vind je in het gebied een enorme verscheidenheid aan flora en fauna. Tijdens een wandeling over de goed gemarkeerde paden loop je door bossen, over kleurrijke heidevelden en passeer je met enige regelmaat een van de vele vennen die het gebied rijk is. Mede dankzij het water is het een goede plek om bijzondere vogels te spotten. 

De regio wordt vooral veel bezocht door wandelaars en dat is ook niet zo gek als je het ons vraagt. In het Nationaal Park is namelijk meer dan 440 kilometer aan wandelroutes voor je uitgezet, variërend van 3 tot 17 kilometer. Ook is het mogelijk om de National Park Trail te wandelen, een lange-afstandswandeling waar we hieronder meer over vertellen. 

Duinengordel Oudsbergen

National Park Trail

Zoals hierboven al kort beschreven is de National Park Trail in Hoge Kempen een lange-afstandswandeling van 110 km, die de mooiste plekken van Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg laat zien. De trail zit vol verrassingen, met zeven uitdagende beklimmingen, uitgestrekte heidevelden, golvende duinen, dichtbegroeide bossen en omgeven door veel water.

De National Park Trail is een unieke wandeltocht in Vlaanderen, waar je in meer dan 100 km vrijwel geen bebouwing en verkeer tegen zult komen. Het is mogelijk om de trail op te delen in meerdere etappes, een beetje vergelijkbaar met het bij ons bekende Pieterpad. Meer informatie over de National Park Trail en de verschillende etappes lees je op deze pagina op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

Nationaal Park Hoge Kempen zelf ontdekken

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Nationaal Park Hoge Kempen zelf ontdekken? Gelijk heb je! Op zowel de website van Visit Vlaanderen als die van Nationaal Park Hoge Kempen lees je meer over de verschillende mogelijkheden in de regio en tips voor het plannen van je bezoek. Het park is niet omheind, je mag het iedere dag tussen zonsopkomst en zonsondergang bezoeken.

toegangspoorten Nationaal Park Hoge Kempen

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

België

Nationaal Park Hoge Kempen