Val Grande
Europa,  Italië

Hiken in Nationaal Park Val Grande

Bijgewerkt op 12 september 2022

Nationaal Park Val Grande in het noorden van Italië is een walhalla voor wandelliefhebbers. Op een halfuur rijden van het Lago Maggiore en vlakbij de Italiaans-Zwitserse grens vind je dit unieke en ruige natuurgebied vol wandelmogelijkheden.

Beste periode om Val Grande te bezoeken

De beste periode om Val Grande te bezoeken is het voorjaar (mei/juni) en het najaar/herfst (september/oktober). Natuurlijk is het ook in de zomer mogelijk om het gebied te bezoeken. Wel kan het dan erg warm zijn. Bescherm je daarom vooral in het hoogseizoen goed tegen de zon.

Val Grande
Uitzicht vanaf de top van Monte Faiè

Lees ook: Onze tips en niet te missen highlights tijdens je verblijf in (de buurt van) Cannobio (binnenkort online)

Wandelen in Val Grande

De meeste wandelroutes in Val Grande starten in (of in de buurt van) Malesco of Cicogna. Ondanks dat het grootste natuurgebied van Italië nog relatief onontdekt is en je hier weinig toeristen zult treffen, vind je wel veel uitgezette wandelroutes in het gebied. Wij lichten hieronder onze favoriete wandelroute voor je uit. Voor meer wandelroutes verwijzen je graag door naar de website van Parco Nazionale Val Grande.

Houd er rekening mee dat je niet overal bereik met je mobiele telefoon hebt

Hike naar de top van Monte Faiè

Tijdens onze vakantie in Cannobio ‘beklommen’ wij de Monte Faiè. Vanaf de top heb je op 1352 meter hoogte een geweldig uitzicht over meerdere meren in de regio. Deze wandeling is zeer geschikt als je in of in de buurt van Verbania aan het Lago Maggiore verblijft. Wij reden vanuit Cannobio met de auto naar het startpunt, waar tevens een gratis parkeerplaats te vinden is. De wandeling naar een van de hoogste bergen van nationaal park Val Grande begint vanaf de Alpe Ompio bij berghut Rifugio Fantoli op 1000 meter hoogte. Bij de berghut kun je ook wat te eten en te drinken kopen. Betalen kan zowel cash als pin.

alpe Ompio

Tik in je navigatie-app ‘Via Ompio, 28804 San Bernardino Verbano VB, Italië’ in en rijd door tot je niet verder kunt. Je kunt hier aan de zijkant van de weg parkeren. Wandel in zo’n 15 minuten van de parkeerplaats naar berghut Rifugio Fantoli en neem het pad omhoog, voorbij de berghut. Volg de wit-rode tekens op de stenen of bomen die je onderweg tegenkomt. Onderweg naar de top kom je ook een aantal routeborden tegen, waar je even kunt controleren of je nog de juiste richting op gaat.

Monte faie
Het uitzicht is werkelijk adembenemend

Lees voor meer informatie over deze hike binnenkort ons uitgebreide artikel over de Monte Faiè.

Wilde dieren in Val Grande

Val Grande is een ruig en groot gebied, waar veel wilde dieren leven. Zo heb je kans om gemzen, reeën en herten tegen het lijf lopen. Daarnaast worden er regelmatig adders, vossen, marters, dassen en wezels gespot.

wilde dieren val grande
Foto ter illustratie: © Adrien Stachowiak / Pexels.com

Bezoekerscentrum

Het belangrijkste bezoekerscentrum van Val Grande bevindt zich in het dorp Malesco en is over het algemeen dagelijks geopend van eind juni tot half september. Kijk voor de exacte openingstijden op de website. Daar vind je ook een overzicht van de kleinere bezoekerscentra in het park.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat hier een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen. De vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.