natuur israel
Azië,  Israël

4x de mooiste natuur in Israël

Bijgewerkt op 9 december 2022

In de winter is de temperatuur in Israël zeer aangenaam, dus de perfecte periode om de ongerepte natuur van Israël te ontdekken. Kies jij voor het groene noorden of de woestijn in het zuiden? De natuur in Israël is divers én makkelijk te bereiken vanuit steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem. Ideaal voor wie zijn of haar vakantie wil combineren met een wandeling of een andere activiteit in de natuur. Wij hebben de mooiste natuur in Israël hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Natuurreservaat Hula

Het Hula Natuurreservaat is een belangrijk gebied voor watervogels en ligt op de wereldwijde vogeltrekroute. Het gebied is een van de belangrijkste natte leefgebieden in het Midden-Oosten. Pelikanen en kraanvogels, die hier de wintermaanden doorbrengen, worden hier dan ook vaak en veel gespot. 

Het Hula reservaat is niet alleen het eerste natuurreservaat van Israël, maar ook de plaats waar de afgelopen 50 jaar de meest uitgebreide activiteiten op het gebied van behoud, herstel en restauratie zijn uitgevoerd. Het Hula gebied heeft verschillende gebieden die zich van elkaar onderscheiden door de hoeveelheid water en de verschillende soorten groen en dieren die hier leven.

Het droogleggen van het oorspronkelijke meer heeft gezorgd voor een verscheidenheid aan waterlandschappen. Zo vind je kanalen met ondiep water, natte weide, een ondiep moeras (dat rijk is aan waterplanten en vogels) en poelen met bronwater.

natuur Israel
Foto: David Levinson / Pexels

Negev woestijn en En Avdat Nationaal Park

Midden in de Negev woestijn, waarin En Avdat Nationaal Park is gelegen, is een diepe en indrukwekkende kloof uitgesleten die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De steile en ontoegankelijke kliffen van de kloof zijn de belangrijkste broedplaatsen voor gieren in de Negev woestijn.

Ook vind je hier een oase en een beek die het hele jaar door stroomt. Dankzij de omvang en ligging in het hart van de woestijn is de oase een belangrijk gebied voor woestijndieren zoals steenbokken. Naast dieren en water zijn er in En Avdat Nationaal Park ook archeologische overblijfselen van nederzettingen van de monniken die hier vroeger leefden te bekijken.

En Avdat Nationaal Park Israel
Foto: Go Israël / Israël Ministery of Tourism

Akhziv Nationaal Park

Het Akhziv Nationaal Park is een mooi stukje natuur in Israel en ligt aan de Middellandse Zee, ongeveer 5 km ten noorden van de zonnige badplaats Nahariya, ook wel Naharia genoemd. De stad ligt in het hoge noorden van Israël en is de meest noordelijk gelegen kuststad van het land. In de zomer leggen de vrouwelijke karetschildpad en de groene zeeschildpad hier zelfs hun eieren. Je vindt hier naast blauwe baaien, rotsachtige kloven, zeldzame planten en broedplaatsen van zeeschildpadden ook nog overblijfselen van de bijbelse stad Akhziv. 

Akhziv Nationaal Park
Foto: Go Israël / Israël Ministery of Tourism

Gamla natuurreservaat

Het Gamla Natuurreservaat heeft een zeldzame combinatie van zowel natuur en landschap als een interessant historisch verhaal. Het reservaat ligt in de centrale Golan Hoogvlakte. Gamla is een van de belangrijkste ornithologische locaties in Israël, dankzij de rijke en seizoensgebonden verscheidenheid aan vogels en roofvogels, waaronder enkele zeldzame soorten. Leuk weetje: Gamla herbergt de grootste en meest diverse broedkolonie van roofvogels in Israël. 

Het natuurreservaat bevat naast vogels ook vele soorten zoogdieren en unieke en zelfs zeldzame soorten vissen en amfibieën. Er zijn verschillende leefgebieden in het reservaat, waaronder beboste plateaus die in het voorjaar bedekt zijn met bloemen, hellingen, kliffen en beekbeddingen, waar waterplanten groeien. Niet zo gek dus, dat er meer dan 260 verschillende soorten dieren hun thuis vinden in het natuurreservaat Gamla.

Gamla natuurreservaat
Foto: Go Israël / Israël Ministery of Tourism

Dit artikel over natuur in Israël is tot stand gekomen in samenwerking met Go Israël.

Handige links voor het plannen van je reis:

Alle deals naar Israël bij TUI 

Vlieg voordelig naar Tel Aviv met Transavia

Accommodaties in Jeruzalem bij Booking.com

Accommodaties in Tel Aviv bij Booking.com

Israël Waanzinnige Wereld