schloss Neuschwanstein
Europa,  Duitsland

Schloss Neuschwanstein: alles wat je moet weten

Bijgewerkt op 16 mei 2023

Onderweg naar het zonnige zuiden of toevallig in de buurt? Plan dan zeker een tussenstop bij Schloss Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland! Voor ons was dit het begin van onze roadtrip door Oostenrijk. In dit artikel delen wij onze tips voor Schloss Neuschwanstein in Schwangau.

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein is een imposant bouwwerk in een mooie omgeving in Zuid-Duitsland. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en met zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Duitsland.

Een bezoek aan Schloss Neuschwanstein dien je altijd ruim van te voren te reserveren

Toeristen kunnen lopend naar boven of net zoals de koning zich per koets naar boven laten brengen. Leuk weetje: Walt Disney heeft Schloss Neuschwanstein bezocht voor de bouw van zijn eerste themapark begon. Het kasteel was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland, Californië. Kijk trouwens ook maar eens goed naar het Walt Disney logo 😉

Hoe kom je er?

Kom je met het openbaar vervoer naar Neuschwanstein? Dan is Füssen de dichstbijzijnde stad met een trein- en busstation. Vanaf Füssen neem je de bus naar Hohenschwangau. Hier stap je uit om vervolgens naar het Ticket Office te wandelen en je ticket te kopen of op te halen.

Reis je met de auto naar Schloss Neuschwanstein? Stel je navigatie dan in op Füssen, vanaf daar volg je de borden Schloss Neuschwanstein en/of Schloss Hohenschwangau. Je komt vanzelf bij de parkeerplaatsen uit. Hier zijn ook veel souvenirwinkels en restaurantjes te vinden.

Parkeren bij Schloss Neuschwanstein

In Hohenschwangau heb je verschillende parkeerplaatsen waar je je auto (betaald) kan parkeren. Er zijn ook mensen die hun auto langs de weg parkeren buiten Hohenschwangau, om parkeerkosten te vermijden. Of dit mag durven we je niet met zekerheid te zeggen.

Wat kost een bezoek aan Schloss Neuschwanstein?

Een ticket voor Kasteel Neuschwanstein kost €13 voor volwassenen. Het nabijgelegen Kasteel Hohenschwangau kost ook €13. Een combinatieticket voor beide kastelen kost €25.*

* De getoonde prijzen kunnen inmiddels afwijken

Je moet de reservering sowieso twee dagen van tevoren maken. Lukt het niet om online te reserveren? Dan moet je vroeg in de ochtend naar het Ticket Office gaan om een tijdslot te kiezen. Vooral in het hoogseizoen zijn alle kaarten voor dezelfde dag al snel uitverkocht.

Vanaf de Marienbrücke heb je het mooiste uitzicht over Schloss Neuschwanstein

Een wandeling over de Marienbrücke is gratis, hier heb je geen ticket voor nodig. Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht op Schloss Neuschwanstein. Bekijk de foto boven dit blog maar eens, deze is gemaakt vanaf de brug.

De klim naar de Marienbrücke is vrij pittig en duurt zo’n 30 minuten. Het is wel mogelijk om met een kinderwagen naar boven te lopen, maar vooral bij warm weer kan het een zware klim zijn.

Let op: Grote tassen en grote objecten zoals kinderwagens mogen niet meegenomen worden in het kasteel.

Praktische info Schloss Neuschwanstein

Het dorpje Hohenschwangau ligt vlakbij de Oostenrijkse grens. Als je op doorreis bent zou je er daarom voor kunnen kiezen om te overnachten in de nabijgelegen stad Kempten. Hier zijn hotels genoeg en na je ontbijt ben je binnen een halfuur in Oostenrijk. Wij verbleven in Hotel Waldhorn in Kempten.