Land van Cuijk

Het Land van Cuijk is ontzettend veelzijdig. Je treft hier 32 stuk voor stuk unieke dorpjes en 1 stad. De regio is voor veel mensen relatief onbekend, maar daarom zeker niet minder interessant. De afwisseling van natuur, (historische) bezienswaardigheden, water(sport) en gastvrije dorpen is een perfecte combinatie voor een heerlijke (zomer)vakantie.

Landgoed De Barendonk

Ons verblijf in het Land van Cuijk begon bij Landgoed De Barendonk in Beers. Je kunt hier kamperen in je eigen tent of caravan, maar ook net zoals ons in een tipi. Een hele leuke ervaring!

Landgoed Barendonk tipiptent land van cuijk
Tipi op Landgoed De Barendonk

De tipi's zijn compleet ingericht en beschikken over een dubbel stapelbed. Ze zijn geschikt voor 4 personen, maar tegen bijbetaling kan er ook een extra bed worden geplaatst. Goed om te weten: de tipi beschikt over privé sanitair.

Naast dat Landgoed De Barendonk een fijne plek is, denken ze hier graag met je mee. Of dit nou gaat om een activiteit, ontbijtje of wat anders, Liesbeth en Tessa helpen je graag om er een onbezorgd verblijf van te maken. Landgoed De Barendonk is de ideale locatie als je Land van Cuijk gaat ontdekken. Wil je meer informatie of reserveren? Neem dan een kijkje op de website of hun socials.

Kinderen mogen op het landgoed gratis gebruik maken van skelters en ander buitenspeelgoed

Fiets- en wandelknooppunten

De vele dorpjes die Land van Cuijk rijk is zorgen ervoor dat je hier veel fiets- en wandelknooppunten kunt vinden. Nadat wij waren ingecheckt bij Landgoed De Barendonk stapten we op een e-bike (die je trouwens kunt huren bij Landgoed De Barendonk) om de omgeving te verkennen.

We fietsten een knooppuntroute vanuit Beers via Escharen om vervolgens in Grave, waarover je hieronder meer leest, te stoppen.

IJsliefhebbers opgelet: In het dorpje Haps vind je IJs & Spijs. Deze ijssalon heeft meerdere keren in de top 5 van beste ijssalons van Nederland gestaan. Probeer hier dus zeker één van de bijzondere ambachtelijke ijssoorten! Fietsknooppunten 74 en 75 gaan door Haps.

Land van Cuijk
Groen Land van Cuijk

Historisch Grave

Grave is een historische vestingstad met vele monumenten, daarnaast is het de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen die in en rond Grave zijn gevoerd en hoe de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave. Ondanks de vele gevechten en belegeringen die Grave heeft moeten doorstaan is er gelukkig veel bewaard gebleven. Grave heeft een klein maar gezellig centrum en dat maakt het een ideale plek voor een tussenstop.

Wil je naast het maken van een tussenstop in deze vestingstad ook meer over de geschiedenis van Grave te weten komen? Bekijk dan eens deze wandel en fietsroutes. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling van zo'n 2 kilometer, waardoor je de stad op een andere manier bekijkt. Na een heerlijke lunch bij Moeders in Grave stapten we weer op de fiets. We fietsten richting Linden, om te gaan zeilen op de Kraaijenbergse Plassen.

Grave Land van Cuijk
Historisch Grave

Zeilen op de Kraaijenbergse Plassen

Op een zonnige dag kun je plaatsnemen op één van de strandjes langs de Kraaijenbergse Plassen. Maar de echte avonturiers moeten bij Zeilschool Bij Ceulemans zijn! Hier kun je onder andere (leren) suppen, surfen en zeilen. Wij mochten dat laatste doen.

Een geweldige ervaring! Instructeur Ruud nam ons mee het water op. De rust en passie die hij uitstraalde zorgde er voor dat wij konden genieten van de Kraaijenbergse Plassen en natuurlijk het zeilen zelf. Het was onze eerste keer, maar Ruud heeft ons erg professioneel begeleid, waardoor er vooral bij Maaike een tot op dat moment nog onontdekt talent zichtbaar werd ;-)

Ben jij een echte waterrat en droom je ervan om ook te leren zeilen? Neem dan even een kijkje op de website van Bij Ceulemans. Hier vind je alle informatie omtrent de zeilschool, verhuur en de bijbehorende groepsaccommodatie die zeer geschikt is voor bijvoorbeeld een schoolkamp of teamuitje.

Zeilen Kraaijenbergse Plassen
Zeilen over de Kraaijenbergse Plassen

Hopkwekerij BrabantHop

Nog een leuk uitje in Land van Cuijk is zonder twijfel BrabantHop. Giel vertelt je vol enthousiasme over zijn passie: het kweken van hop. Op zijn hopveld groeien 12 soorten hop, die allemaal biologisch worden geteeld. Het grootste gedeelte van de hop dat Giel kweekt gaat naar lokale brouwers. Daarnaast kunnen hobby-brouwers in de webshop ook hop bestellen.

Brabant Hop land van Cuijk
Het hopveld van BrabantHop

Wist je dat hop wel 10 centimeter per dag groeit!?

In het hoogseizoen (juni-augustus) geeft Giel rondleidingen over zijn 0,4 hectare stuk grond. In anderhalf uur vertelt Giel in een gezellige setting alles over zijn bedrijf, leer je alles over hop en krijg je tips om zelf bier te brouwen. Vergeet niet om vooraf even te reserveren. Meer informatie vind je op de website van BrabantHop. Op de fiets? Knooppunt 65 ligt vlakbij de hopkwekerij.

Landgoed en Kasteel Tongelaar

Een parel in Land van Cuijk is zeker Landgoed Tongelaar. Dit landgoed leent zich goed voor een heerlijke wandeling. Daarnaast kun je ook een bezoekje brengen aan het kasteel of de brouwerij. Het fijne aan deze locatie is dat het hier ontzettend stil is. Je bent ver weg van de dorpen en steden en de grote wegen. Met een beetje fantasie wandel je in Frankrijk!

Wandelen over Landgoed Tongelaar

Even een frisse neus halen? Dan is de blauwe rondwandeling over Landgoed Tongelaar een goed idee. Je wandelt ongeveer 3,5 kilometer over het landgoed. Parkeren doe je op de parkeerplaats aan Hoogedijk. Vanaf hier start ook de wandelroute.

Onderweg wandel je over smalle paadjes en tussen de weilanden door. Aan het einde van de wandelroute loop je langs Kasteel Tongelaar, waar ook Brouwerij De Blauwe Knoop gevestigd is. Je kunt hier plaatsnemen op het gezellige terras voor een kop koffie of thee, opladen met een heerlijke lunch of natuurlijk genieten van een verfrissend (speciaal)biertje uit de brouwerij.

Land van Cuijk
Lammetjes op Landgoed Tongelaar

Brouwerij De Blauwe Knoop

Wij waren na onze wandeling te gast bij Brouwerij De Blauwe Knoop. Een bierbrouwerij dat gerund wordt door 3 vrienden, die net zoals Giel van BrabantHop, een enorme passie hebben voor hun vak. De hop die hier gebruikt wordt om het bier te brouwen komt trouwens van de hopkwekerij van Giel.

Onder het genot van een lunch uit de heerlijke keuken van Kasteel Tongelaar hebben wij kennis gemaakt met de bieren van deze gezellige en spontane gasten. Een leuke afsluiter van deze dagen in Land van Cuijk.

Brouwerij De Blauwe Knoop land van Cuijk
Brouwerij De Blauwe Knoop

Nog meer tips voor Land van Cuijk

Naast bovenstaande tips zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen te doen in Land van Cuijk. Hieronder sommen we een paar bekende en minder bekende activiteiten en bezienswaardigheden voor je op met indien nodig aanvullend achter het streepje de plaatsnaam.

  • ZooParc Overloon
  • Oorlogsmuseum Overloon
  • De Hamse Molen - Wanroij
  • Kasteelmuseum Boxmeer
  • Kazematten-museum - Grave
  • Sporen van de Romeinse brug - Cuijk
  • UNESCO Maasheggen - Boxmeer
  • Gemaal van Sasse - Grave
  • Sluis van Sambeek
  • Boswachterij Sint Anthonis

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Noord-Brabant

Kasteel Tongelaar Land van Cuijk