Nationaal Park Drents-Friese Wold

Om het opfriesen goed te beginnen, starten we in de natuur van het Drents-Friese Wold. Het Drents-Friese Wold is een natuurgebied en tevens nationaal park, op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. In het nationale park vind je veel zandduinen, heide en vennetjes. Eigenlijk het beste van de natuur van Friesland en Drenthe samen.

Je kan het Drents-Friese Wold het beste per fiets of lopend verkennen. Maar wil je een keer op een andere manier de natuur ervaren? Stap dan op een van de e-choppers van De Jongens van Outdoor. Met de e-chopper kan je je via de verharde (fiets)paden door het nationale park verplaatsen en zo zie je in een korte tijd meer dan te voet. Je kan de fietsknooppunten volgen, maar ook zelf een route uitstippelen of gewoon lekker rijden en wel zien waar je uitkomt.

Tip: Uitkijktoren Aekingerzand. Je vindt de toren langs het verharde pad centraal in het gebied 'De Kale Duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Coördinaten: 52.925674, 6.302217.

uitkijktoren Aekingerzand
Uitkijktoren Aekingerzand

Wadlopen bij Paesens-Moddergat

Met onze Waddenzee en grote kustlijn moet je als Nederlander zeker een keer wadlopen. Je kan wadlopen op een van de Waddeneilanden, maar ook aan de Waddenzeekust van het vasteland vind je genoeg mogelijkheden voor een wadloop-avontuur. Zo gingen wij wadlopen bij Paesens-Moddergat via Oan 'e dyk en dat kunnen we iedereen aanraden. Bij helder weer kan je de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland zelfs zien liggen.

Gids Harm-Jan van Oan 'e dyk (Fries voor 'Aan de dijk') neemt je heel graag mee wadlopen bij Paesens-Moddergat. Onderweg leer je meer over het wad en de verschillende dieren die er op het wad leven. De kans is groot dat je een mosselbank en oesters tegenkomt tijdens de tocht. Voor de meeste mensen van onze groep was het de eerste keer, bij Harm-Jan ben je in vertrouwde handen.

Ze hebben schoenen te leen, maar je kan ook op je eigen schoenen wadlopen. Trek bij voorkeur hoge schoenen (zoals all-stars) aan. Liever geen lage wandelschoenen of laarzen, want de kans is groot dat deze vast blijven zitten in het wad. Verder is het aan te raden om warme kleren (meerdere laagjes) aan te trekken. Wadlopen kan prima in een oude spijkerbroek, maar zodra het warm genoeg is raden we een korte broek aan. Een rugzak meenemen kan, maar er bestaat een kans dat je rugzak vies wordt.

Meer informatie over wadlopen bij Paesens-Moddergat vind je op wadlopen-moddergat.nl. Via Oan 'e dyk kan je 365 dagen per jaar wadlopen en de tocht gaat zelfs bij weinig aanmeldingen door.

wadlopen paesens moddergat
Wadlopen bij Paesens-Moddergat met gids

Sloepvaren in het donker

In Nationaal Park De Alde Feanen kan je 's avonds of 's nachts met gids Ulbe het water op. Ulbe vertelt je alles over het gebied en kent zelfs een aantal Friese spookverhalen. Ben je geïnteresseerd in sterren en het heelal? Dan zit je hier ook goed, want Ulbe zorgt er voor dat wanneer je weer van boord gaat je de planeten Mars en Jupiter kan aanwijzen.

Meer informatie en reserveren van deze onvergetelijke ervaring: aldefeanen.com. Opstapplaats: De Stripe 22, 9264 TW, Earnewâld.

nachtvaren friesland
Nachtvaren is een onvergetelijke ervaring

Bosbergtoren Appelscha

Wij waren al eens eerder bij de Bosbergtoren in Appelscha, maar het blijft een mooi plekje. Zeker als het blad aan de bomen naar herfstkleuren transformeert. Helemaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de boomtoppen en verschillende dorpen en steden in de omgeving. De Bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. In de verte kan je met een beetje geluk onder andere Assen, Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen.

De toegangsprijs voor de Bosbergtoren is €2 per persoon en zijn bij de ingang alleen per pin te betalen. Je kan ook online tickets kopen. Meer informatie en tickets: debosbergtoren.nl. Adres: Bosberg 2a, Appelscha.

Bosbergtoren Appelscha
Bosbergtoren

Brouwerij Dockum

Brouwerij Dockum is een bekende hotspot in Friesland. Deze duurzame brouwerij in Dokkum (op z'n Fries: Dockum) brouwt hun bieren bewust en duurzaam. Tijdens een rondleiding door de brouwerij kom je meer te weten over het bijzondere brouwproces en geniet je van een bierproeverij. Naast een rondleiding door de brouwerij is dit een leuke plek om een hapje te eten en iets te drinken.

Meer informatie en reserveren: brouwerijdockum.nl. Adres: Koophandel 10, 9101 WV Dokkum.

Bijna het hele jaar door varen

In Friesland is veel water te vinden, dat maakt het een perfecte bestemming om je (huur) boot in het water te laten en de Friese Meren te verkennen. Varen wordt natuurlijk vooral in de zomer veel gedaan. Maar ook in de winter kan je genieten op het water. Het watersportseizoen in Waterland van Friesland is namelijk verlengd. Tot en met 31 oktober worden de bruggen regulier bediend en vanaf 1 november zijn de op afstand bedienbare bruggen op afroep open. Door dit initiatief kan je in Friesland het hele jaar doorvaren, oftewel trochfarre, zoals ze in het Fries zeggen.

Een groot voordeel van varen in de winter is dat het op het water veel rustiger is dan in de zomer. En de kou? Die hoort nou eenmaal bij het opfriesen! Kleed je warm aan of huur een van de overdekte boten met verwarming. Meer informatie over doorvaren in Friesland en welke voorzieningen er na het hoogseizoen geopend zijn vind je op de website van VVV Waterland van Friesland.

doorvaren friesland

Dark Sky Park Lauwersmeer

Nergens anders in Nederland is de duisternis zo donker en de stilte zo stil. Dark Sky Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. En dat is best bijzonder, want Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Gelukkig kan je in het nationale park in alle rust samen met een boswachter of op eigen initiatief een nachtelijke wandeling maken. Of zoals ze het zelf omschrijven: sterren tellen tot je de tel kwijt raakt.

Meer informatie over het Dark Sky Park en nachtwandelen vind je op de website van Nationaal Park Lauwersmeer. Adres bezoekerscentrum: De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog.

Fries Museum in Leeuwarden

Regenachtige dag of geïnteresseerd in cultuur, kunst en historie? Bezoek dan het Fries Museum. Het moderne museum heeft een rijke collectie, uitgebreid activiteitenprogramma en organiseert diverse tentoonstellingen. Sinds 2013 is het museum gehuisvest in het eerste compleet nieuw gebouwde Nederlandse museum van de 21ste eeuw. In hetzelfde gebouw vind je ook het Fries Verzetsmuseum.

Je kunt het Fries Museum vinden in het hart van de stad Leeuwarden. Het museum is ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar en is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur. Adres: Wilhelminaplein 92, Leeuwarden.

Iedereen kan opfriesen

Om helemaal tot rust te komen hebben we als afsluiter nog een hele fijne accommodatie-tip voor je: Hotel ViaVia. Dit moderne en gloednieuwe hotel (officiële opening november 2022) ligt in het centrum van Leeuwarden. Een fijn startpunt om Friesland te ontdekken en 's nachts weer op te laden.

Waarschijnlijk begrijp jij na je bezoek aan Friesland ook waarom Friezen geen last van een winterdip hebben! Zelf ook opfriesen? Stel je programma samen op opfriesen.nl.

Op·fries·en: ~ww | m/v:
“Dat is opladen, zoals dat alleen in Friesland kan”

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Friesland

doen in Friesland