plankenpad Lettelbert groningen
Nederland,  Groningen

Plankenpad Lettelbert vlakbij Groningen

Bijgewerkt op 5 december 2022

Het Plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe ken je inmiddels vast wel. Maar wist je dat er in de buurt van de stad Groningen ook een plankenpad te vinden is? Je vindt dit plankenpad vlakbij Groningen in het dorpje Lettelbert, in natuurgebied Lettelberterpetten.

Goed om te weten: In de herfst- en winterperiode zijn laarzen of waterdichte (hoge) schoenen zeker aan te raden. In de zomer kun je door het vele water last hebben van muggen.

plankenpad Lettelbert groningen
De omgeving van het plankenpad in Lettelbert is heel divers

Wandelroute Lettelberterpetten

De wandelroute begint als je door het klaphekje stapt en de dijk op loopt. Volg de blauwe bordjes. De wandelroute is zo’n 2,5 kilometer lang en je wandelt zowel door het bos als een open landschap. Het startpunt van de wandelroute en het plankenpad is: Hooilanden 12, 9827 PG Lettelbert. Parkeren doe je (gratis) op de parkeerplaats naast de boerderij.

Honden mogen mee, mits aangelijnd

Aan het einde van het bos kom je bij de oeverlanden van het Leekstermeer. Hier is een uitkijktoren gebouwd. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Leekstermeer en de omliggende weilanden.

wandelroute lettelberterpetten
Je volgt voor deze route de blauwe bordjes
uitkijktoren Lettelbert
Vanuit deze uitkijktoren kijk je over het Groninger landschap en het Leekstermeer

Dieren in Lettelberterpetten

Langs de wandelroute grazen ook Schotse Hooglanders. Omdat dit gebied nog vrij rustig en onontdekt is kun je hier ook goed vogels spotten en andere wilde dieren tegenkomen. Wij hadden geluk en kwamen zelfs een ree tegen. Heel stil zijn en je ogen goed open houden dus!

lettelberterpetten

Plankenpad in Lettelberterpetten: Petgatenpad

Eindelijk! Daar is ie! Bijna aan het einde van de wandelroute kom je bij een soort T-spliting. Als je rechtsaf slaat ga je naar de vogelkijkhut en het begin van het plankenpad.

Je kunt ook rechtdoor lopen en je route over de verharde weg vervolgen. Het plankenpad (beleefpad) is een extra onderdeel van de wandelroute en kan ook overgeslagen worden. Zie het als een omweg, maar wel een leuke!

Het plankenpad in Lettelbert is zo’n 250 meter lang

Onderweg ervaar je wat een moerasbos is. Kenmerkend voor het moerasbos, ook wel broekbos genoemd, is de hoge waterstand. Het is een geschikte plek voor paddenstoelen, vogels en mossen. In de Lettelberterpetten staan veel elzenbomen, een vochtminnende boom die zich heeft aangepast aan het leven in zeer natte omstandigheden.

petgatenpad Lettelbert
Vlak voor het einde van de wandelroute kom je bij het startpunt van het plankenpad

Veel plezier tijdens deze wandeling en het plankenpad in Lettelbert!

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!