tips Plitvice meren
Europa,  Kroatië

Plitvice meren bezoeken? Onze tips en info

Bijgewerkt op 27 november 2022

Ben je van plan om Kroatië te bezoeken en overweeg je onderweg nog een aantal bezienswaardigheden te bezoeken? Sla dan een bezoek aan de Plitvice meren zeker niet over. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Kroatië. In dit artikel vertellen wij jou over ons bezoek aan de Plitvice meren.

Nationaal Park Plitvice meren

Sinds 1979 behoren de Plitvice meren tot UNESCO Werelderfgoed. Dat is ook wel begrijpelijk als je het gezien hebt. Het park bestaat uit meerdere dammen, meren en grotten. Daarbinnen leven zelfs beren, wolven en zeldzame vogels. Het park is 300 km² groot en als je het ons vraagt zeer de moeite waard om te bezoeken als je in Kroatië op vakantie bent.

Nationaal Park Plitvice meren ligt in het heuvelachtige binnenland van Kroatië. Aangezien de meeste toeristen aan de kust verblijven, is het handig om vooraf te bedenken wanneer je het park wilt bezoeken. Wij kozen ervoor om dit tijdens onze heenreis naar Split te plannen. Hiervoor boekten wij een camping in de buurt van de Plitvice meren, namelijk Camping Plitvice.

Camping Plitvice heeft een haal- en brengservice, waarmee je voor €10,- per persoon (retour) naar de Plitvice meren wordt gebracht. Ideaal, want je wordt voor de ingang afgezet en als je bent uitgekeken bel je naar de receptie en halen ze je weer op waar je eerder op de dag bent uitgestapt. Vanaf de camping is het ongeveer 10 minuten rijden. 

Wij adviseren je om vroeg naar het park te gaan om de meeste toeristen en de warmte voor te zijn. Zelf waren wij om 8.00 uur in het park. Dit was voor ons een prima tijd.

Welke ingang voor de Plitvice meren?

Om een ticket voor het park te kopen moet je eerst weten via welke ingang je het park gaat bezoeken. Vanaf beide ingangen zijn 4 routes te wandelen, dat in totaal dus neerkomt op 8 wandelroutes. De routes zijn onderweg goed aangegeven. Bij sommige routes is een busrit en/of boottocht onderdeel van de route. Beide zijn bij de prijs inbegrepen.

Wij kozen trouwens voor route C. Aanrader!

Ingang 1

Route A: Veliki Slap & beneden meren | 3 km – 2 tot 3 uur

Route B: Veliki Slap, beneden meren, boottocht en busrit | 4,6 km – 3 tot 4 uur

Route C: Volledige park met boottocht en bus | 9 km – 4 tot 5 uur

Route D: Volledige park te voet | 18,3 km – 6 tot 8 uur

Ingang 2

Route E: Boven meren, boottocht en busrit | 5 km – 2 tot 3 uur

Route F: Route B in tegengestelde richting |  4,6 km – 3 tot 4 uur

Route H: Route C in tegengestelde richting | 9 km – 4 tot 5 uur

Route K: Route D in tegengestelde richting | 18,3 km – 6 tot 8 uur

Plitvice meren met kinderen

Het viel ons op dat er in het park veel gezinnen met kinderen waren. Doordat er zoveel afstanden mogelijk zijn om te wandelen, is het zeker kidsproof! Tevens zijn er in het park ook grote picknickvelden waar je even bij kunt komen en iets te drinken kunt kopen. 

Tickets voor de Plitvice meren

Sinds 2019 moeten tickets voor de Plitvice meren van tevoren online worden gekocht. Betalen kan alleen met creditcard. Na het bestellen en betalen ontvang je de e-tickets via e-mail. Je kunt er voor kiezen om ze te printen en mee te nemen, maar je kunt de e-tickets ook via je mobiele telefoon bij de ingang laten scannen.

Let er goed op dat je bij het bestellen van de tickets direct een ingang moet kiezen. Verdiep je dus voor die tijd alvast in de verschillende routes.

Tickets kunnen ook via je mobiele telefoon worden gescand

Via deze link kun je tickets voor de Plitvice meren bestellen. Hieronder staan ook een aantal leuke excursies naar de Plitvice meren. Als je er op klikt kom je op de website van GetYourGide terecht. Daar kun je direct een excursie boeken.

Overnachten in de buurt van de Plitvice meren

Rondom het nationaal park vind je veel accommodaties, zoals campings en appartementen, waar je kunt verblijven. In het hoogseizoen is het aan te raden om hier van tevoren te reserveren. Daarnaast is het wel zo relaxed om er in de buurt te verblijven, zodat je zo lang als je wilt van het mooie park kunt genieten.  

Wij verbleven op Camping Plitvice. Een nieuwe, moderne camping met een zwembad en zowel kampeerplaatsen als mobile homes.

Het sprak ons erg aan dat het een nieuwe camping was. Als Nederlanders zijn we natuurlijk wel gericht op schoon sanitair 😉 En dat was het zeker! Daarnaast was het personeel erg vriendelijk en is er een mooi restaurant op de camping. Pluspunt is ook de bar bij het zwembad die – net als het restaurant – geopend is van 7 uur in de ochtend tot 11 uur ‘s avonds.

Als we dan toch een verbeterpunt zouden moeten noemen, is het dat de bomen nog niet zo groot zijn, waardoor er nog niet veel schaduw op de camping is. Maar ja, de bomen kunnen nou eenmaal niet sneller groeien…

Omgeving van de Plitvice meren

De omgeving van de Plitvice meren is prachtig en zeer geschikt voor een verblijf van een aantal dagen/nachten. In de regio zijn veel wandel- en mountainbike routes te vinden.

Alles over Kroatië lees je hier!

Plitvice meren waterval
plitvice lakes

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Misschien vind je dit ook leuk:

Kroatië Waanzinnige Wereld

Laat hier een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen. De vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.