Waar ligt Podlaskie?

Podlaskie - in het Nederlands Podlachië genoemd – is een regio (woiwodschap) in Polen en ligt in het noordoosten van het land. Het is de dunst bevolkte regio van Polen en dat merk je, bijvoorbeeld aan de ongerepte en onaangetaste natuur.

Naast de schitterende natuur zijn er ook in de culturele hoek veel mogelijkheden te vinden in Podlaskie. De regio heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook veel dorpen en steden die een bezoek meer dan waard zijn. Zo is de provinciehoofdstad Białystok een veel bezochte bestemming en is Augustów een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio.

Polen Waanzinnige Wereld

Hoe kom je in Podlaskie?

Wanneer je aan het oriënteren bent om naar Podlaskie te gaan valt je waarschijnlijk al snel op dat de regio best wel afgelegen ligt. In ieder geval niet meteen in de buurt van een internationaal vliegveld. En dat klopt, want de dichtstbijzijnde luchthaven in Polen is die van de hoofdstad Warschau, op meer dan 200 kilometer van de provincie Podlaskie. Omdat er meerdere mogelijkheden zijn om in Podlaskie te komen hebben we er een artikel over geschreven, waarin we je meer vertellen over reizen naar Podlaskie en de beste uitvalsbasis om de regio te ontdekken.

Tips om te zien en doen in Podlaskie

Zoals we al schreven is Podlaskie nog vrij onontdekt, hierdoor is er online ook nog maar weinig te vinden over wat je hier kan zien en doen. Daarom delen wij graag onze tips voor Podlaskie met jou in dit artikel.

Onze tips om te zien en doen in Podlaskie in het kort:

  • Nationale parken in Podlaskie
  • Raften op een houten vlot
  • Verken de wateren van Augustow
  • Maak kennis met de tradities
  • Ontdek historische steden en dorpen
  • Wandelen in Podlaskie

Nationale parken in Podlaskie

Je verwacht het misschien niet meteen, maar Polen is een van de weinige landen in Europa waar je zoveel verschillende ongerepte landschappen en natuurgebieden aantreft. De meest waardevolle natuurgebieden van Polen zijn beschermd in 23 nationale parken, die samen goed zijn voor een totale oppervlakte van 300.000 hectare. Van de in totaal 23 nationale parken die Polen rijk is liggen er maar liefst 4 in Podlaskie: Biebrzański (Biebrza), Wigierski (Wigry), Narwianski (Narew) en Białowieski (Białowieża). 

Het grootste nationale park van Polen is Nationaal Park Biebrza, waar je in het voorjaar meer dan 300 soorten trekvogels kunt spotten. Naast de vele vogels leven er in dit nationale park ook reeën, herten, wolven, lynxen en zelfs elanden! Dit nationale park is trouwens ook het grootste nog bestaande moerasgebied van ons continent.

Wigry Nationaal Park staat bekend om haar prachtige meren die door rivieren met elkaar in verbinding staan. De langste rivier in het nationale park is Czarna Hańczadat een zeer populair kajakroute is. In Białowieski Nationaal Park spot je met een beetje geluk wisenten, de grootste zoogdieren van Europa. Op dit moment leven er meer dan 800 wisenten in Białowieski Nationaal Park (telling 2023).

biebrza river

Raften op een houten vlot

Een andere leuke en zeer populaire manier om een van de nationale parken vanaf het water te bewonderen is raften. En dat is niet zo wild dan je nu misschien denkt. Je stapt namelijk op een traditioneel houten vlot om je vervolgens rond te laten varen over de Biebrza rivier.

De Biebrza rivier meandert door het landschap en vanaf het dek bovenop het vlot heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Onderweg zie je veel vogels en geniet je van de stilte en de rust. Er is lekker eten aan boord en echte avonturiers kunnen zelfs een nacht op het vlot verblijven. Meer informatie over raften in Biebrza Nationaal Park vind je op deze website.

Biebrza River Poland

Verken de wateren van Augustow

Niet alleen de nationale parken van Polen zijn rijk aan meren en rivieren, ook de omgeving van Augustów leent zich goed voor een boottocht en een rondje peddelen in een kano of kajak. De wateren rondom Augustów zijn via meren en kanalen met elkaar verbonden, waardoor je lange vaartochten kunt maken. 

Het Augustów-kanaal is meer dan 100 kilometer lang en vierde in 2023 haar 200e verjaardag. Tot in de jaren '90 werd het kanaal gebruikt voor het transporteren van goederen uit Litouwen en Letland richting de Oostzee. Tegenwoordig is het kanaal een toeristische attractie en wordt het gezien als een van de mooiste kajakroutes van Polen. 

Meer informatie over rondvaarten door de wateren rondom Augustów en het boeken van tickets vind je op de website van Port Katamaranów. Liever in een kano of kajak? Informeer bij de receptie van je hotel wat de mogelijkheden zijn, de meeste hotels verhuren ze zelf.

hoe kom je in Augustow

Maak kennis met de tradities

Veel tradities in Polen worden generatie op generatie doorgegeven. Zoals bijvoorbeeld het bakken van de lokale cake sękacz: een traditionele cake uit het oosten van Polen die dateert uit de middeleeuwen. Zoet, knapperig van buiten, zacht van binnen en een frisse citroensmaak. Zeker het proberen waard! De cake is te koop langs de weg, maar ook verkrijgbaar in restaurants of koffietentjes in de buurt van toeristische bezienswaardigheden.

Ontdek historische steden en dorpen

Naast de tradities die de regio Podlaskie rijk is, heeft de provincie ook een aantal (historische) steden en dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo worden de dorpjes Trześcianka, Soce en Puchły veel bezocht door zowel binnen- als buitenlandse toeristen. In deze pittoreske dorpjes vind je historische gebouwen en (orthodoxe) kerken, veelal artistiek versierd volgens de Russische volksarchitectuur dat je nergens anders in Polen aantreft.

Ook het stadje Tykocin heeft een rijke historie en is een bezoek waard als je in de regio verblijft. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden er veel Joden in Tykocin. Vandaag de dag zie je daar nog steeds de invloeden van, zoals in de synagoge, die destijds voor de Joodse gemeenschap is gebouwd. De synagoge is tegenwoordig een museum en trekt jaarlijks vele toeristen van over de hele wereld. Ook het kasteel net buiten het stadje is de moeite waard om te bezoeken.

Voor wie wat meer gezelligheid zoekt kan terecht in een van de steden in Podlaskie. Waarvan provinciehoofdstad Białystok, met zo’n driehonderdduizend inwoners, verreweg de grootste en bekendste is. De stad heeft ernstig geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toch zijn er nog steeds veel bezienswaardigheden in deze stad te vinden. Veelal met (Wit-)Russische invloeden. Denk aan een prachtig paleizencomplex, houten arbeidershuizen, gezellige pleinen, street-art en (orthodoxe) kerken.

Wandelen in Podlaskie

We sluiten dit artikel met dingen om te doen in Podlaskie af in de natuur. Want met 4 nationale parken zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat je in Podlaskie veel (voornamelijk langere) wandelroutes kunt vinden. Om te wandelen (of te fietsen) in Podlaskie raden we je aan om even binnen te lopen bij een bezoekerscentrum in een van de nationale parken. De parken zijn enorm, waardoor vooraf lastig is uit te leggen welke routes waar starten en welke de mooiste zijn.

In het bezoekerscentrum staan de medewerkers voor je klaar en geven ze je graag advies hoe je het beste de regio kan ontdekken. Ook is het heel gebruikelijk om een dag(deel) met een gids het park in te gaan. Tijdens zo'n tour kom je op de mooiste plekken van het park, leer je meer over het gebied, de planten die er groeien en de dieren die er leven. Erg interessant en zeker een aanrader om te doen als je het leuk vindt om meer te weten te komen over de natuur in Podlaskie.

Liever vooraf alvast wat research doen? De nationale parken in Polen hebben allemaal een eigen website waar je meer informatie over het park en de (wandel)mogelijkheden kunt vinden. Op de Nederlandstalige website van de Poolse Organisatie voor Toerisme vind je een overzicht van alle nationale parken, inclusief linkjes naar de websites.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Polen

Podlaskie Polen