Beste reistijd Dolomieten

Wij bezochten de Dolomieten in juni en hadden prima weer. Veel zon, af en toe een buitje. In de buurt van Drei Zinnen / Tre Cime, Seceda en bij Cinque Torri ligt begin juni nog wel eens wat sneeuw, maar over het algemeen is de meeste sneeuw in de Dolomieten in juni gesmolten. Er ligt dan hooguit nog sneeuw in de hoger gelegen gebieden, waar je als wandelaar niet kunt komen.

In juni zijn de meeste wandelpaden goed begaanbaar en ook vrijwel alle bergpassen zijn vanaf begin juni allemaal geopend. Omdat het niet exact te voorspellen is, raden we je aan om voor vertrek de webcams te bekijken en de officiële websites van de regio’s in de gaten te houden.

Via de webcams kan je een inschatting maken of het mogelijk is om te wandelen, via de websites kan je zien welke bergpassen en liften geopend zijn. De meeste liften in de Dolomieten zijn in het zomerseizoen geopend vanaf halverwege of eind mei. Je kunt hier per regio bekijken vanaf en tot wanneer de liften geopend zijn.

De beste reistijd om te hiken en wandelen in de Dolomieten is van medio juni tot en met september. Over het algemeen is ook begin juni goed te doen, maar houd er dan wel rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat je je plannen op het laatste moment aan moet aanpassen.

Het noorden van Italië telt maar liefst 300 zonnige dagen per jaar

beste reistijd Dolomieten

Veel plaatsen hebben een Duitse en Italiaanse naam

Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 behoorde de Dolomieten bij Oostenrijk. Vandaag de dag zorgt dat nog steeds voor een fijne mix van Italië en Oostenrijk. Je merkt dit bijvoorbeeld in restaurants, waar veel Oostenrijkse gerechten op de kaart staan, maar waar ook liefhebbers van pizza en pasta niets te kort komen. Lekkere en betaalbare koffie vind je, net zoals in de rest van Italië, in overvloed.

Omdat er in Zuid-Tirol (ook wel Alto Adige en Südtirol genoemd) zowel Duits als Italiaans (en Ladinisch) wordt gesproken, hebben alle plaatsnamen een Duitse en Italiaanse variant. Dit kan mogelijk voor wat verwarring bij je zorgen, omdat de twee namen meestal erg van elkaar verschillen. Op de plaatsnaamborden zijn altijd beide namen te vinden.

Uitrusting en paklijst voor de Dolomieten

Naast goede kleding en alle overige spullen die je meeneemt als je op vakantie gaat, zijn er nog een aantal zaken die op je paklijst thuishoren als je gaat hiken in de Dolomieten. Vooral omdat het weer in de bergen snel om kan slaan is de juiste uitrusting erg belangrijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus doe je voordeel met onze paklijst voor de Dolomieten. Misschien is niet alles op jou van toepassing, maar stevige wandelschoenen en ook wandelstokken zijn wat ons betreft onmisbaar.

Paklijst Dolomieten:

 • Zonnebrand (ook voor je gezicht)
 • Pet of hoed
 • Zonnebril
 • Contant geld (ook muntgeld)
 • Wandelstokken
 • Wandelschoenen
 • Blarenpleisters
 • EHBO-set
 • Fotocamera (en eventueel drone)
 • Statief voor camera
 • Rugzak en regenhoes
 • Hoofd- of zaklamp
 • Verrekijker
 • Powerbank
 • Waterzak of -fles

Vrijwel alle artikelen die we in deze paklijst noemen zijn zowel online als in de winkels van Decathlon verkrijgbaar. Groot voordeel van Decathlon vinden wij dat je niet de hoofdprijs betaalt, maar toch over een kwalitatieve en professionele uitrusting beschikt. Als je via deze link iets bij Decathlon bestelt ontvangen wij een kleine commissie, jij betaalt hetzelfde.

paklijst Dolomieten

Vervoer in de Dolomieten

Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden in de Dolomieten nogal groot zijn, kan je de regio het beste met een (huur)auto verkennen. Als je niet de beschikking over een eigen auto hebt, kan een auto huren uitkomst bieden. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Mocht je dat te prijzig vinden, vergelijk dan verschillende aanbieders op Rentalcars.com of de website van EasyTerra.

De Dolomieten zonder auto verkennen? Het openbaar vervoer is in heel Zuid-Tirol en dus ook de Dolomieten goed geregeld! Met bus, trein en kabelbaan kom je in Zuid-Tirol (bijna) overal. Het netwerk van openbaar vervoer en goed op elkaar afgestemde dienstregelingen garanderen dat er meestal om het uur of halfuur verbindingen zijn tussen de dorpen en naar populaire toeristische attracties. Gebruik de app sudtirolmobil voor het plannen van je reis met het openbaar vervoer in de Dolomieten en de rest van Zuid-Tirol.

Neem contant geld mee

In vrijwel alle dorpen en steden zijn pinautomaten te vinden en tegenwoordig kan je ook op de meeste toeristische plekken met je pinpas of mobiele telefoon betalen. In sommige berghutten kan je nog steeds alleen cash betalen, het is daarom aan te raden om wat contant geld bij je te hebben als je gaat hiken in de Dolomieten. Ook handig voor een toiletbezoek en de parkeerautomaten.

tips Dolomieten

Bekijk regelmatig de weersvoorspelling

Het heeft weinig zin om ruim voor vertrek het weer op je bestemming te bekijken. Het hoort natuurlijk bij de voorpret, maar de kans is aanwezig dat het niet klopt. Dat klinkt misschien vreemd, maar in de bergen kan het weer snel omslaan. Ook per dal en berg kan het weer enorm verschillen. We raden je daarom aan om elke ochtend de weersvoorspellingen te bekijken en hier je kledingkeuze en uitrusting voor die dag op aan te passen.

Een goede app om de weersvoorspellingen in de Dolomieten te checken is bergfex Wetter. In de app kan je voor de meeste gebieden verschillende hoogtes kiezen, waardoor je de weersvoorspelling in zowel het dal als op de berg kunt raadplegen. Zoals we hierboven al schreven is het ook verstandig om de webcams te bekijken. Deze geven een goed beeld van de situatie ter plekke en zijn ook gewoon in de app te vinden.

hiken in de Dolomieten

Winkels op zondag gesloten

Winkels in de Dolomieten en de rest van Zuid-Tirol zijn over het algemeen in de middag (12-15 uur) en op zondag gesloten. Dit geldt ook voor supermarkten. In een aantal grotere steden zijn de supermarkten wel elke dag van de week geopend. Zorg er dus voor dat je wat te eten en te drinken bij je hebt als je zaterdag laat op de dag of pas zondag bij je accommodatie verwacht aan te komen.

Kraanwater in de Dolomieten

Het kraanwater in de Dolomieten is veilig om te drinken, maar bevat chloor en smaakt daardoor anders dan wij in Nederland gewend zijn. In de meeste berghutten en restaurants op grote hoogte is het water uit de kraan niet drinkbaar. Wanneer het water uit de kraan niet veilig is om te drinken hangt er meestal een bordje met de tekst ‘acqua non potabile’ bij. Een waterfles met filter, zoals deze van Lifestraw, is handig om mee te nemen, zodat je altijd en overal in de Dolomieten veilig water kan drinken. Wij hadden tijdens het hiken deze 2 liter waterzak van Decathlon bij ons, die we elke ochtend in ons appartement vulden. Aanrader!

Stippel je reis van tevoren goed uit

Misschien wel de belangrijkste tip: stippel je reis door de Dolomieten vooraf goed uit. In dit geval is een goede voorbereiding echt het halve werk, want het is zonde om ter plekke nog te moeten uitzoeken wat je allemaal wil zien en welke hikes je wil maken. Natuurlijk kan het weer je plannen in de war gooien, dus zorg ook voor een back-up lijstje. 

Dolomieten handige tips

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

handige tips Dolomieten