Het land van de trulli

Tussen de twee steden met grotere vliegvelden Bari en Brindisi aan de oostkust en Tarente aan de westkust ligt het gebied Valle d'Itria. Hier doorheen rijdend ontdek je één van de meest bijzondere kenmerken van Puglia, de trulli huizen. Een trullo is een wit huisje met grijs kegelvormige dak waar vaak een wit symbool op staat.

Puglia Alberobello
Trulli in Alberobello

Zij, de trulli, bepalen hier voor een groot deel het landschap. In Alberobello vind je grootste verzameling (het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst) en het zal je dan ook niet verbazen dat je hier, vooral in het hoogseizoen verre van de enige bent die hier zijn of haar ogen uitkijkt. Rijd je echter een stukje zuidwaarts, richting Locorotondo dan zie je tussen enorme velden olijfbomen en wijnranken trulli huizen. Alleen of in groepen, als woonhuizen of vakantieaccommodaties, altijd bijzonder. En hier kan je in wat meer rust genieten van deze regio. 

Leuk om te weten: De trulli zijn ergens rond 1500 ontstaan en opgetrokken, door voornamelijk boeren, zonder cement. Zo konden de huizen ook weer snel worden afgebroken wanneer een heerser 'onroerend goed' belasting kwam innen. 

Trulli Puglia
Trulli huisjes

Genoeg te ontdekken in Puglia

Zowel het stadje Alberobello als Locorotondo zijn absoluut het bezoeken waard. Deze laatste heeft een in het rond gebouwd stratenplan (naam komt van Locus Rotundus in het Latijn) en bestaat uitsluitend uit witte smalle huizen. Maar ook de steden Martina Franca en Lecce zijn erg leuk.

Anders dan veel architectuur uit de Renaissance in bijvoorbeeld Toscane overheerst in Puglia vooral de Barok en Rococo. Veel kerken en gebouwen laten je hiermee op indrukwekkende wijze kennismaken. Om bij te komen van al dat moois is er natuurlijk ook een overvloed aan leuke barretjes en restaurants. Hier kan je genieten van echte streekproducten zoals de lekkerste Primitivo wijnen, burrata kaas en orecchiette pasta. 

Puglia Martina Franca
Martina Franca

Oost, west, aan de kust is het in Puglia het best

De ware schoonheid van Puglia vind je misschien wel aan de kust. En dan vooral in het zuidelijke deel van de regio, de Salento regio. Aan de westkust wordt je getrakteerd op het ene mooie zandstrand na het andere. Punta Prosciutto, Porto Cesareo en vele charmante kustplaatsen als  Santa Maria al Bagno en Gallipoli leiden je zuidwaarts naar de ronduit bounty-achtige stranden van Pescoluse.

Aan de oostkust is de zee net zo helder en blauw maar omzoomd door rotsen wat deze kustrook weer een heel andere sfeer geeft. Otranto, een schitterende stad waar je ook heerlijk kunt zwemmen in de zee, mag je echt niet missen. Een stukje ten noorden hiervan vind je Baia dei Turchi, wederom een droomstrand. Verder noordwaarts bieden de rotsen zowel beschutting aan rustige strandjes als avontuur voor waaghalzen die vanaf grote hoogte de zee in springen. 

Strand Gallipoli
Het strand van Gallipoli in Puglia

En dan is er nog zoveel meer te ontdekken in deze bijzondere hak. Want naast nog veel meer stranden en natuur mogen Polignano a Mare, Monopoli en Ostuni ook bezocht en beschreven worden. Genoeg om naar uit te kijken voor een volgende reis naar het diepe Italiaanse zuiden dus!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Suzanne Bremen

Samen met Robert en onze labrador Charlie woon ik al meer dan 25 jaar in Arnhem. Ik ga heel graag naar Italië, maar ook de Moezel, Kroatië, Bali en Madeira hebben mij betovert. Ik hoop jullie met mijn verhalen mee te nemen en warm te maken om er zelf ook naartoe te gaan.

Lees hier alle artikelen over

Italië

Alberobello Puglia