Je belevenis start al bij de oprijlaan

In 2004 draaide de film Mindhunters in onze bioscopen. Schijnbaar zochten de schrijvers een locatie met mysterieuze uitstraling. Want dat is het gevoel wat je bij gebouw A, zo heet het hoofdgebouw officieel, krijgt. De eerste keer dat ik hier kwam had ik écht het gevoel op een buitenaardse plek te zijn. Als je door het dorpje Kootwijk rijdt, doemt ineens aan het eind van een gigantische oprijlaan het gebouw op. Sommigen zouden hiervoor het woord episch gebruiken ;)

radio kootwijk oprijlaan
Radio Kootwijk

Multifunctioneel gebouw

Dat het ooit een filmset was, is eigenlijk maar bijzaak. De historie is namelijk veel indrukwekkender. Vanaf déze locatie was er sinds 1923 namelijk radiocontact met Bandoeng, op Java. Toen nog een van de Nederlandse koloniën. Als je hier staat is dat best gek om te beseffen. Toch bleek dit afgelegen dorp en stuk natuur heel geschikt om zonder ‘gestoord’ te worden uit te zenden. Het is echt de moeite waard om het hele verhaal te lezen op de borden die je ter plaatse vindt. 

radio kootwijk

Tegenwoordig kun je helaas niet zomaar naar binnen. Gebouw A is inmiddels een rijksmonument waar goed voor gezorgd wordt. Maar dat maakt een bezoek, wanneer het wel kan, extra bijzonder. Zo kun je er op open monumentendag terecht, zijn er iedere maand rondleidingen van Staatsbosbeheer en vinden er concerten en festivals zoals Grasnapolsky plaats. 

Radio Kootwijk: Uniek van buiten en van binnen

Mocht je de kans krijgen om binnen te kijken, let dan vooral op de vloer en het dak. Architect Julius Luthmann (voor de echte kenners onder ons) heeft hier zijn stempel achtergelaten. Maar in alle eerlijkheid: de buitenkant blijft het meest indrukwekkend.

Om de mysterieuze sfeer nog extra aan te dikken geef ik je een tip: ga ’s ochtends net na zonsopkomst, vlak voor zonsondergang of als het mistig is! Overigens is het gebouw van alle kanten mooi om te zien, dus stop zeker niet bij de hoofdingang. Zelf moet ik altijd lachen om het gezichtje aan de achterkant van de toren. Zie jij hem ook?!

radio kootwijk

37 meter hoge watertoren

Hoewel het hoofdgebouw de meeste aandacht trekt, staat op het terrein ook een ruim 37 meter hoge watertoren in een evengoed bijzondere bouwstijl. Je kunt er niet naar binnen, maar op de foto zetten kan natuurlijk altijd! 

Heb je wat meer tijd? Maak dan de Heidewandeling van 12,5 kilometer die start bij o.a. de Parkeerplaats Schaapskooi Hoog Buurlo. De heide en bosomgeving is namelijk echt de moeite waard. Mooie uitkijkpunten en een glooiend landschap, net een Afrikaanse Savanne!

Je kunt ook een kleine route van 2 kilometer lopen bij de parkeerplaats van Radio Kootwijk. Hier is het betaald parkeren en betaal je €5 per dag (januari 2022).

wandelen radio kootwijk heide
Wandelen bij Radio Kootwijk

Parkeren Radio Kootwijk

Als je dichtbij wilt parkeren dan kan dat, al kost dat je wel €5. Je kunt ook bij Hoog Buurlo of de Schaapskooi Hoog Buurlo parkeren, dit is gratis maar reken dan wel op een wandeling van 20 minuten naar de locatie.

Deze gastblog over Radio Kootwijk is geschreven door Aranka. Wil je meer tips van haar lezen en haar prachtige foto's bekijken? Volg haar dan op Instagram.

Tv-serie Arcadia deels opgenomen bij Radio Kootwijk

Een deel van de opnames van tv-serie Arcadia heeft plaats gevonden bij Radio Kootwijk. In de serie wordt het lot van burgers bepaald door een persoonlijke score. De familie Hendriks leidt dankzij hun hoge scores een goed en veilig leven, maar dat verandert wanneer blijkt dat de vader van het gezin, Pieter, met de scores van zijn twee dochters heeft gefraudeerd. Arcadia was in het voorjaar van 2023 wekelijks te zien op NPO 3 en terug te kijken via NPO Plus en/of NPO Start.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Gelderland

radio kootwijk