Op zoek naar reeën

Reeën zijn prachtige dieren die zich ook in Nederland vaker laten zien dan je misschien denkt. Omdat ze erg schuw zijn en de reeën jou meestal eerder zien (of ruiken) dan jij de reeën, is het voor veel mensen een uitdaging om ze te vinden of nog beter: te fotograferen. Het beste moment voor reeën spotten is rond zonsopkomst en zonsondergang. Omdat dit moment per dag, maar zeker per jaargetijde, erg verschilt hebben we een aantal tips verzameld om reeën spotten voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Tips reeën spotten in het kort:

  • Ga rond zonsopkomst en zonsondergang op pad
  • Als het windstil is maak je de meeste kans
  • Speur de bosrand af
  • Val zo min mogelijk op

Ga rond zonsopkomst en zonsondergang op pad

Reeën, maar ook andere dieren, gaan rond zonsopkomst en zonsondergang op zoek naar voedsel. Je hebt de meeste kans om ze te zien als het schemerig is. Groot voordeel van wandelen tijdens deze momenten is dat de zon voor prachtige kleuren zorgt.

Als het windstil is maak je de meeste kans

Vooral wanneer het windstil is maak je een goede kans. Staat er wel wind? Zoek dan tegen de windrichting in en niet met de wind mee, want dan is de kans groot dat ze jou al ruiken voordat jij ze überhaupt gezien hebt.

ree in het wild

Speur de bosrand af

Overdag trekken reeën zich terug op een beschutte plek. Vroeg in de ochtend en wanneer de zon ondergaat zie je ze vaak aan de rand van akkertjes of weilanden staan, vooral als daar een bos(je) te vinden is kan het haast niet missen. Door hun schutkleur zijn reeën lastig te zien, speur de bosrand af en kijk of je ergens beweging ziet.

tips reeen spotten

Val zo min mogelijk op

Reeën kunnen maar weinig kleuren zien, toch is het belangrijk om zo min mogelijk op te vallen. Draag daarom onopvallende kleding, maak zo weinig mogelijk geluid en heb geduld. Het reukvermogen van reeën is erg goed, draag daarom geen parfum als je op zoek naar reeën gaat.

Wanneer ga jij reeën spotten?

Als je bovenstaande tips toepast moet het lukken, maar je moet natuurlijk ook een beetje geluk (en soms heel veel geduld) hebben! Neem een goede verrekijker mee of gebruik je camera en zoom in om de bosrand af te speuren. 

Kopafbeelding: Filip Nasaly via Pexels.com

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Nederland

reeen spotten