Een dagje naar Zwolle

Als ik rond 9 uur in de ochtend in de auto stap is de zon helaas nog nergens te bekennen. Maar dat mag de pret niet drukken, want vandaag ga ik samen met een gezellige groep bloggers, fotografen en Instagrammers op ontdekking in de stad Zwolle. 

Op uitnodiging van Visit Zwolle neem ik deel aan een zogenoemde Instameet: een dag (of meerdere dagen) waarop ‘Instagrammers’ (die daarnaast vaak ook blogger of fotograaf zijn) samen op pad gaan om een stad, natuurgebied of regio in beeld te brengen en dit delen met hun volgers. Dat doen we vaker, dus wat dat betreft niets nieuws. Wat wel nieuw is, zijn sommige van de deelnemers. Het wereldje is groot, maar toch ook heel klein. Sommige mensen ken je van naam, sommige zelfs al persoonlijk. Maar nog niet iedereen. Dat je allemaal dezelfde passie hebt zorgt al snel voor een klik. Een kopje koffie doet de rest.

Tijdens deze Instameet in Zwolle waren er 3 verschillende groepen samengesteld, met elk een ander thema. Ik ben ingedeeld in de groep ‘Stad en Historie’ en ga dus veel van de stad zien. Hopelijk houden we het droog. Ik heb er in ieder geval zin in!

Kennismaking met koffie

We hebben afgesproken om te verzamelen bij Sam’s Coffee in hartje Zwolle. Na een kennismaking (of weerzien) met de andere deelnemers is het de beurt aan Sam. Sam is een gepassioneerde barista met een hart voor en vol van koffie. Hij vindt traceerbaarheid van koffie zo belangrijk, dat hij alleen rechtstreeks bij de koffieplantages inkoopt. Zo werkt hij onder andere samen met twee families die al meer dan 100 jaar een koffieplantage in de Colombiaanse koffieregio Huila runnen.

Terug naar Zwolle. Met 3 kopjes verschillende koffie voor onze neus, om precies te zijn. We gaan proeven! Sam vertelt ons ondertussen meer over de soorten koffie die hij serveert én verkoopt. Het proeven gaat ons goed af, maar de koffie vervolgens op de juiste plaats in het koffiespectrum plaatsen kost wat meer moeite. Het is een gezellig begin van de dag, en daar gaat het om. Sam maakt voor ons nog een koffie to-go en vervolgens wandelen we het centrum van Zwolle in.

Sam's Coffee Zwolle

Stadsmuseum ANNO

Na een korte wandeling komen we aan bij ANNO, waar tevens ook het toeristisch informatie punt (TIP) gevestigd is. ANNO is het stadsmuseum van Zwolle en vertelt de verhalen van de stad. Zo leer je er meer over de historie, maar zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Als je vaker onze website bezoekt of ons volgt op Instagram, dan weet je dat wij niet zo vaak musea bezoeken. Toch vind ik ANNO een leuke toevoeging aan ons programma, omdat we zo meer te weten komen over de geschiedenis van Zwolle en de stad beter leren kennen.

ANNO is niet alleen een museum, maar dus ook het vertrekpunt als je meer van Zwolle wil zien. Zo begint de stadswandeling hier, maar kan je binnen ook terecht voor vragen en een stadsplattegrond. Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10:00 – 17:00 uur. Maandag gesloten. Tijdens feestdagen kunnen openingstijden afwijken, raadpleeg de website voor meer informatie.

Zwolle vanaf grote hoogte

Net op het moment dat het begint te regenen stappen we binnen bij Academiehuis Grote Kerk Zwolle, waar een heerlijke lunch voor ons klaar staat. Na de lunch zoeken we de hoogte op, dus een goede bodem is wel zo fijn.

Na de lunch en aansluitend een indrukwekkende digitale voorstelling over het Hanzeverleden van Suelle – tegenwoordig Zwolle – in de Grote Kerk, gaan we de stad vanuit een ander perspectief bekijken. De naam Panorama Hanze zegt je misschien nog niet zoveel, maar ik kan je vertellen dat het de moeite waard is! Langs de voormalige kerktoren lopen we via een (tijdelijke) soort van stijger omhoog. Het is gestopt met regenen, dus we hebben geluk. Vanaf het dak hebben we op zo’n 30 meter een prachtig uitzicht over de stad Zwolle. Een unieke ervaring!

Panorama Hanze is opgezet in het teken van het Hanzejaar 2023 en is zo succesvol dat het is verlengd tot 1 juli 2024. Bekijk deze website voor meer informatie en tickets. Adres: Grote Markt 18 in Zwolle.

Koffie met wat lekkers

Na het tot nu toe letterlijke hoogtepunt van de dag is het tijd voor een kopje koffie met wat lekkers. We strijken neer bij Grand Café Staatsman: een historisch restaurant en hotel in de binnenstad van Zwolle. Mooi om te zien, van zowel buiten als binnen. Daarnaast ook een leuke plek voor lunch, diner of gezellige borrel. Adres: Diezerstraat 80.

Sassenpoort

Tijdens je stadswandeling door of bezoek aan Zwolle kan je eigenlijk niet om de Sassenpoort heen. Dit is namelijk hét symbool van de stad en de populairste bezienswaardigheid voor mensen die Zwolle bezoeken. De Sassenpoort dateert uit de late middeleeuwen (vermoedelijk 1409) en is een van de best bewaarde stadspoorten in Nederland. Vroeger was het onderdeel van de stadsmuur, tegenwoordig kan je de poort bezichtigen. Daarvoor hoef je trouwens niet naar binnen, want ook de buitenkant is bijzonder om te zien.

Tip: Loop tijdens je stadswandeling door Zwolle ook zeker even binnen bij Van der Velde Boeken. Deze boekhandel is gevestigd in een monumentaal kerkgebouw en wordt door veel mensen als mooiste boekhandel van Nederland bestempeld.

Sassenpoort Zwolle
Sassenpoort

Een hapje en drankje ter afsluiting

Via de Sassenpoort wandelen wij weer terug naar de Grote Markt, waar we de dag afsluiten bij Salty Seafood. Hier ben je welkom voor een avond culinair genieten van alles wat er uit de zee komt, met natuurlijk een bijpassend glas wijn. Ben je geen vis-liefhebber? Geen probleem, er zijn in Zwolle alternatieven genoeg! Aanraders om een lekker hapje te eten in Zwolle zijn onder andere JaffaJaffa (streetfood), Ingeburgerd, ’t Pestengasthuys (alles ook vega of vegan te bestellen), Brasserie Jansen en Het Weeshuys.

Voor we weer richting huis vertrekken genieten wij nog even van ons drankje en een goed aangeklede borrel met lokaal gevangen vis en andere lekkere hapjes. Ik dacht Zwolle al best wel goed te kennen, maar heb vandaag toch weer een aantal nieuwe plekjes ontdekt en gezien.

Zwolle zelf ontdekken

Ga je ook een dagje naar Zwolle? In samenwerking met Visit Zwolle en namens een aantal lokale ondernemers mogen wij onze lezers iets leuks aanbieden! Via deze link krijg je tot en met 31 augustus 2024 korting bij een aantal winkels, restaurants en verschillende activiteiten. En daar hoef je helemaal niets voor te doen. Omarm Zwolle en veel plezier! 

Zwolle

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Overijssel

Zwolle