Busterminals in Colombia

Je reis met de bus door Colombia begint natuurlijk in de busterminal. De busterminals in Colombia zijn groot en meestal erg druk, waardoor het er chaotisch kan voelen. Vooral als je voor de eerste keer in Colombia in een bus stapt kan het even wennen zijn. Gelukkig zijn er heel veel behulpzame mensen die je graag op weg helpen. Via de apps van zowel BusBud als redBus kan je gemakkelijk tickets voor bussen in Colombia boeken. Aangekomen in de busterminal meld je je bij de desk van de busmaatschappij waar je tickets voor hebt gekocht en de medewerkers zullen je verder helpen.

Heb je een ticket gekocht via een van de apps? Vaak is het tonen van een e-ticket niet voldoende als je in Colombia met de bus reist. Vraag in je ho(s)tel of ze je busticket (tegen een kleine vergoeding) voor je willen printen. Meestal is dit geen probleem.

Handig: 7 onmisbare apps als je gaat reizen door Colombia

Vertrek- en aankomsttijden van de bussen

De in de app getoonde vertrek- en aankomsttijden willen nogal eens afwijken van de realiteit. Over het algemeen komt de werkelijke vertrektijd van de bus wel aardig overeen met de getoonde tijd in de apps en/of je ticket, maar de geplande aankomsttijd kan zomaar een uur, of soms nog langer, uitlopen. De reden van de langere reistijd is grotendeels te wijten aan werkzaamheden onderweg en de drukke steden waar het verkeer soms muurvast staat. Plan je aansluitende bus of taxirit dus niet te kort na de geplande aankomsttijd.

Busmaatschappijen in Colombia

De bekendste en grootste busmaatschappijen van Colombia zijn Coomotor, Bolivariano, Cootranshuila en Taxis/Lineas Verdes. In het noorden rijden ook bussen van de maatschappij Brasilia. Al deze busmaatschappijen worden ingezet voor langere afstanden en trajecten tussen de grotere steden. 

Voor vervoer tussen de kleinere dorpen en steden kan je in een lokale bus stappen. Een andere optie is om in het dorp - meestal aan de hoofdweg of op het centrale plein - een kaartje te kopen voor een minibus of jeep. Deze rijden de hele dag door en vertrekken als ze vol zijn. Veel mensen vinden dit vooraf onduidelijk, maar vrijwel alle Colombianen kunnen je vertellen waar deze busjes en jeeps vertrekken en waar je een kaartje kan kopen. De mensen zijn erg behulpzaam, dus komt goed!

kosten vervoer Colombia

Lokale bussen in Colombia

De lokale bussen in Colombia worden vooral ingezet tussen verschillende dorpen in een regio en zijn erg goedkoop. Lokale bussen rijden de hele dag door en je hoeft nooit lang te wachten tot er eentje voorbij komt. Je steekt gewoon je hand op en de bus stopt zodat je kan instappen. Geef bij het instappen aan waar je wil uitstappen. Dit hoeft geen bushalte te zijn, als het maar op de route ligt. In de bus is naast de buschauffeur vaak een extra medewerker aanwezig die je helpt met je bagage. Hij of zij regelt ook de verkoop van de kaartjes en komt vanzelf bij je. Je kan dus meteen gaan zitten als je in de bus stapt.

De lokale bussen in Colombia hebben geen airco, waardoor het erg warm kan worden. Gelukkig staan meestal alle ramen en deuren open, waardoor het lekker doorwaait. Houd er rekening mee dat reizen in lokale bussen langer duurt dan je misschien verwacht, omdat de bussen onderweg vaak stoppen.

Bussen in de grote steden

In de grote steden rijden bussen volgens een eigen dienstregeling die per stad weer anders geregeld is. We raden je daarom aan om in de steden een taxi (Uber of Cabify) te nemen in plaats van met de bus te reizen. Dit is makkelijker en vaak sneller. Daarnaast kan je in Medellín ook veilig gebruik maken van de metro.

met de bus in Colombia

Bussen voor lange afstanden en nachtbussen

Voor de langere afstanden zowel overdag als 's nachts worden luxere bussen ingezet. Deze bussen hebben comfortabele stoelen met meer beenruimte dan de lokale bussen, bijna altijd een toilet aan boord en zijn voorzien van airco. Onderweg stoppen ze meestal een keer bij een busterminal om passagiers de mogelijkheid te bieden hun benen te strekken, eten en drinken te kopen en naar het toilet te gaan. Deze korte stops duren meestal zo’n 10 minuten. Neem voor de zekerheid je handbagage mee als je de bus verlaat.

Je koffer of backpack wordt voor vertrek door de buschauffeur of een medewerker van de busmaatschappij veilig in het ruim van de bus gelegd. Let op dat je een bonnetje of label krijgt, hierop staat hetzelfde nummer dan op het label aan je bagage en dient als bewijs bij aankomst op je bestemming.

Als de bus staat te wachten bij bijvoorbeeld een punt waar de chauffeur tol moet betalen stappen er geregeld mensen de bus in die je iets (meestal eten) willen verkopen. Maak je hier niet druk om, als je niets wil kopen geef je dit aan en proberen ze het bij een andere passagier.

Goed om te weten: Trek warme kleding aan als je een lange busreis gaat maken. Het kan door de airco erg koud worden in de bussen die lange afstanden rijden. Als je wil slapen of niet zo goed tegen lawaai kan zijn oordopjes ook aan te raden. Colombianen luisteren namelijk zonder enige schaamte muziek of kijken filmpjes op hun telefoon zonder koptelefoon of oortjes. Neem voor de zekerheid ook pilletjes tegen reisziekte mee als je gaat reizen met de bus in Colombia.

Is reizen met de bus in Colombia veilig?

Mede omdat de afstanden tussen de steden zo groot zijn en er in Colombia geen treinen rijden is het netwerk van bussen in Colombia goed geregeld. Hoewel het voor reizigers af en toe onduidelijk kan zijn is reizen met de bus een prettige en veilige manier om door Colombia te reizen.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

bussen in Colombia