De juiste wandelschoen kiezen

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te kijken waar je de wandelschoenen voor wilt gebruiken. Wandel je graag over onverharde wegen op relatief vlakke ondergrond, lichte heuvels of ga je juist stijl bergopwaarts? Allemaal factoren om rekening mee te houden.

De Hanwag Tatra II Lady GTX wandelschoenen vallen volgens de ABCD-indeling in 'BC'. Dat wil zeggen dat de schoen wat hoger en stijver is dan de gemiddelde allround bergschoen. Dit geeft je net iets meer ondersteuning als je middelzware tot zware bergwandelingen wilt maken. Voor mij was dit perfect omdat wij veel stukken hebben gelopen met losliggende stenen en stijle hellingen. Ik voelde mij hierdoor zelfverzekerder bij het wandelen in de bergen.

Toen de wandelschoenen eenmaal ingelopen waren zaten ze als gegoten. De Hanwag Tatra II Lady GTX hebben een fantastisch zacht voetbed. Daarnaast ben ik fan van de prettige vetersnoering. Je kunt de schoenen eenvoudig rond je enkels wat strakker strikken, zonder je voeten af te knellen. Ik heb smalle voeten en een hoge wreef en daardoor heb ik hier soms bij andere schoenen wel last van.

Hanwag merino wollen sokken

Ik heb de wandelschoenen in de zomer getest en dan is het voetenklimaat natuurlijk ook van belang. Je wilt niet je schoenen uitglijden van het zweten. Bij het testen droeg ik merino wollen sokken van Hanwag. Kleding van merinowol zocht ervoor dat de temperatuur goed gereguleerd wordt en het is sneldrogend. Het is dus raadzaam om kleding en sokken van merinowol te dragen als je gaat hiken. Door het dragen van merino wollen sokken heb ik geen last gehad van te warme voeten in de wandelschoenen.

Een investering voor meerdere jaren

Wat betreft de prijs kunnen we ons voorstellen dat je de Hanwag Tatra II Lady GTX met €290 aan de hoge kant vindt, maar je krijgt dan wel een comfortabele wandelschoen die gemaakt is van duurzame materialen. De schoenen worden gemaakt op basis van materiaal dat 100% uit Europa komt. Het is wat mij betreft een goede investering, waar je voor meerdere jaren plezier van hebt.

Verschil wel of geen GTX

GTX staat voor GORE-TEX. GORE-TEX is een waterdicht materiaal met ademend vermogen. Dankzij de GORE-TEX voering blijven je voeten ook in natte omstandigheden droog. Onze ervaring is dat de schoenen met GTX iets warmer aanvoelen, maar het grote voordeel is dat het materiaal geen water doorlaat. Droge voeten dus!

Conclusie over de Hanwag Tatra II Lady GTX

Mijn ervaring met de Hanwag Tatra II Lady GTX is zeer positief. Als je gaat wandelen in de bergen of bijvoorbeeld een huttentocht gaat maken, dan zou ik deze wandelschoenen zeker aanraden. Lees ook onze review over de herenvariant van deze wandelschoenen.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Reisuitrusting

hanwag tatra ii gtx