1 week Dolomieten planning per dag

  • Dag 1: Val di Funes
  • Dag 2: Lago di Braies
  • Dag 3: Drei Zinnen
  • Dag 4: Sexten
  • Dag 5: Prato Piazza
  • Dag 6: Seiser Alm
  • Dag 7: Meerdere opties

Hieronder geven we per dag en per bestemming meer uitleg. Zoals de exacte locatie, de parkeerplaats, prijs en indien aanwezig in welke lift je moet stappen om er te komen. We houden de omschrijving en uitleg bewust zo kort en duidelijk als mogelijk. Mocht je er meer over willen lezen dan kan je doorklikken naar een uitgebreider artikel over de betreffende bestemming.

Zoals je misschien al wel weet, hebben veel plekken in de Dolomieten zowel een Duitse als Italiaanse naam. Voor alle in dit artikel genoemde bezienswaardigheden en locaties in de Dolomieten gebruiken we de naam die het meeste wordt gebruikt, maar soms ook beide namen als dat meerwaarde heeft.

Dag 1: Val di Funes

Na een 2-daagse tussenstop in München kwamen we op dag 1 van onze roadtrip door de Dolomieten aan in Val di Funes. Val di Funes staat bekend om twee fotogenieke kerkjes met de typische bergen van de Dolomieten op de achtergrond. Helaas was het toen wij er aankwamen geen mooi weer, waardoor we de perfecte foto niet hebben kunnen maken. Toch is deze plek wat ons betreft zeker de moeite waard, want de omgeving én de weg er naartoe is prachtig.

We raden je aan om hier te parkeren en vanaf daar naar zowel het Santa Maddalena viewpoint (ook wel Santa Magdalena) als viewpoint St. Johann (ook wel San Giovanni) te wandelen. Een dagkaart voor parkeren kost 4 euro (juni 2024) en betaal je eenvoudig met zowel pin als contant bij de parkeerautomaat.

Dag 2: Lago di Braies

Omdat we overal lazen dat Lago di Braies (Pragser Wildsee) erg toeristisch is, wisten we voor vertrek nog niet zeker of we Lago di Braies wel wilden bezoeken. Uiteindelijk hebben we het wel gedaan en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Het meer, de omgeving en de wandeling vonden we schitterend en daarom kunnen we niet anders dan Lago di Braies aanraden. Neem het wat ons betreft dus zeker op in je planning voor de Dolomieten!

Eigenlijk spreekt alles bij Lago di Braies voor zich, maar we geven je graag nog wat meer informatie. Toegang tot Lago di Braies is gratis, parkeren daarentegen niet. Wij parkeerden op P3 en betaalden 8 euro voor een hele dag. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar het meer met het houten huisje en de bekende slinger van bootjes. Mocht je dit willen fotograferen, zorg dan dat je er op tijd bent. Vanaf 9 uur stappen de eerste mensen in de bootjes en dan liggen ze niet meer in hun mooie fotogenieke en kronkelende slinger. 

Er zijn meerdere wandelroutes in de omgeving, maar de populairste wandelroute bij Lago di Braies is ongeveer 3,5 kilometer lang, waarbij je in iets meer dan een uur om het hele meer wandelt. Na elke bocht word je beloond met een fantastisch en uniek uitzicht. De route kent een aantal klimmetjes en hoogteverschillen, waardoor hij niet geschikt is voor kinderwagens. Bij zowel de parkeerplaats, als halverwege de route en in het restaurant bij de in- en uitgang zijn toiletten aanwezig.

Lees ook: Alles wat je wil weten over Lago di Braies

Lago di Braies

Dag 3: Drei Zinnen

De Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo) zijn de iconische drie pieken waar de Dolomieten bekend om staan. In de omgeving van Drei Zinnen zijn een heleboel wandelroutes te vinden en het is tevens goed te combineren met het uitzichtpunt van Cadini di Misurina. Beide hebben hetzelfde startpunt en parkeerplaats, waardoor je maar één keer over de tolweg naar boven hoeft te rijden. En dat scheelt niet alleen veel tijd, maar dus ook geld.

De tolweg naar de Drei Zinnen en Cadini di Misurina kost 30 euro per auto inclusief parkeren. Als je navigeert naar de parkeerplaats kom je vanzelf langs de poort waar je tol moet betalen. Vanaf daar is het nog zo’n 10 minuten kronkelend naar boven rijden, voor je bij de parkeerplaats en Rifugio Auronzo (startpunt van de wandelroutes) aankomt. Bij de parkeerplaats zijn toiletten aanwezig.

Afhankelijk van de sneeuwcondities is de tolweg naar de Drei Zinnen meestal geopend van eind mei tot eind oktober. Via deze site kan je de huidige situatie raadplegen. Een parkeerplaats kan niet online worden gereserveerd en zodra alle plaatsen bezet zijn, kan de weg worden afgesloten. We raden je daarom aan om op tijd in de rij aan te sluiten. Een alternatief is je auto in de buurt van het busstation in Toblach (Dobbiaco) te parkeren en vanaf daar de bus naar de top te nemen.

Drei Zinnen Tre Cime

Dag 4: Sexten

Sexten (Sesto) kom je in de meeste reisroutes voor de Dolomieten niet tegen. Wat ons betreft onterecht, want het is wel degelijk de moeite waard om hier in de lift naar boven te stappen. In de winter is Sexten onderdeel van skigebied Drei Zinnen en in de zomer is het een geweldige plek om te hiken. Groot voordeel is dat het hier vergeleken met veel andere bezienswaardigheden in de Dolomieten nog een stuk rustiger is.

Parkeer je auto op de grote parkeerplaats van de Helmjet net buiten het dorp en laat je door deze moderne gondellift naar 2.052 meter hoogte brengen. Eenmaal boven aangekomen wachten er meerdere wandelroutes op je, die allemaal een prachtig uitzicht over de ruige toppen van de Dolomieten te bieden hebben. 

Wij kozen voor de wandeling naar de top van Monte Elmo. Onderweg wandel je langs een aantal berghutten waar je iets te eten en te drinken kan bestellen. Het ticket voor de lift kostte ons €32 per persoon en ondanks dat dit misschien wat aan de dure kant is, krijg je daar wel een hele dag wandelplezier met schitterende uitzichten voor terug.

Sexten Sesto wandelen

Dag 5: Prato Piazza

Prato Piazza (in het Duits Plätzwiese) is een bergweide op zo’n 2.000 meter hoogte dat wordt omringd door bergtoppen zoals je ze alleen in de Dolomieten ziet. In de omgeving zijn veel hikes/wandelroutes uitgezet, waarvan de populairste en misschien ook wel meteen de mooiste die naar de top van de Strudelkopf (Monte Specie) is. In zo’n 3 uur (totaal) wandel je naar de top en weer terug. Een pittige hike van in totaal bijna 9 kilometer, maar wel een hele mooie.

Eenmaal aangekomen bij het kruis op de top kan je bij helder weer en een beetje geluk de Drei Zinnen, Cadini Misurina en Croda Rossa zien. Voor ons was dit een van de mooiste hikes die we gemaakt hebben tijdens onze week in de Dolomieten. Het startpunt is Rifugio Prato Piazza (in de buurt van de parkeerplaats). Vanaf daar volg je de bordjes Almhütte Plätzwiese en daarna Monte Specie/Strudelkopf. Kan bijna niet misgaan! Daarnaast is het aan te raden om via Dürrensteinhütte terug naar de parkeerplaats te wandelen.

Zie je de lange wandeling niet zitten? Vanaf de parkeerplaats kan je via een vlak en breed grindpad (ook met een kinderwagen) naar de Dürrensteinhütte wandelen. Een mooie plek om even wat te drinken met fantastisch uitzicht op de bergen.

Net zoals de weg naar de Drei Zinnen is ook de weg naar Prato Piazza en tolweg. Wel een stuk goedkoper, want voor 10 euro (juni 2024) mag je al naar de top en is je parkeerticket inbegrepen. Zorg dat je op tijd bent, want de parkeerplaats is snel vol (maximaal 100 auto’s).

De tolweg is wat rijden betreft prima te doen. Het laatste deel is te smal voor twee auto’s en het verkeer wordt daarom via een verkeerslicht geregeld. Bij de parkeerplaats zijn toiletten aanwezig. Een alternatief is om je auto beneden op de parkeerplaats te laten staan en daar in bus 443 te stappen die je naar Prato Piazza brengt. Kaartjes koop je gewoon in de bus. 

Let op: Ook deze tolweg is niet het hele jaar geopend. Voor meer informatie en de huidige situatie verwijzen we je naar deze website.

Prato Piazza tips

Dag 6: Seiser Alm

Seiser Alm, ook bekend onder de naam Alpe di Siusi, is een bekende fotospot in de Dolomieten en tevens de grootste alpenweide van Europa. Je zou de Seiser Alm kunnen kennen van social media: een groene bergweide met houten huisjes, gekleurde bloemen en de typische bergen van de Dolomieten op de achtergrond. Een prachtig beeld, al vonden wij het in z'n algemeen in werkelijkheid toch een beetje overrated. Daarover straks meer, eerst het praktische gedeelte.

Seiser Alm is bereikbaar via de lift vanuit Seis am Schlern en de lift vanuit Ortisei. Zoek van tevoren uit welke lift je het beste kunt nemen, ze brengen je namelijk niet naar hetzelfde punt op de berg. Wij stapten in Seis am Schlern in de lift, nadat we onze auto hadden geparkeerd in een grote parkeergarage voor 6 euro per dag. Na ongeveer 20 minuten in de lift te hebben gezeten, wandelden we in ongeveer een uur naar het uitzichtpunt. Onderweg stopten we nog even bij Malga Sanon Hütte voor een hapje en een drankje. Ook hier (en dan vooral aan de prijzen op de menukaart) merk je meteen dat Alpe di Siusi/Seiser Alm een toeristische plek is.

Er zijn talloze wandelroutes in de omgeving van Seiser Alm, maar houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn en veel mensen alleen voor het uitzichtpunt komen. Een groot voordeel is dat de meeste wandelroutes in de alpenweide grotendeels vlak en verhard zijn. Dat houdt ook in dat het een stuk minder uitdagend is dan bijvoorbeeld de hikes en bestemmingen die we hierboven beschreven. Mocht je wat meer uitdaging zoeken, dan raden we aan om vanuit de lift snel de bergen in te duiken en zo de drukke en relatief vlakke alpenweide achter je te laten.

Seiser Alm Dolomieten

Dag 7: Meerdere opties

Op dag 7 vertrokken wij weer naar huis, maar mocht je voor deze dag nog inspiratie zoeken is Seceda aan te raden. Seceda is een populaire highlight in de Dolomieten waar je mooie hikes kunt maken. Stap in Ortisei in de lift naar boven en wandel na het uitstappen eerst naar het uitzichtpunt.

Mocht Seceda je om welke reden dan ook niet zo aanspreken, of ben je er al eens geweest, dan zijn er nog genoeg andere opties voor je laatste dag van de week in de Dolomieten. Een paar aanraders zijn de Egger Wasserfall (eventueel combineren met Antholzer See), Toblacher See, Dürrensee, Cinque Torri en Lago di Carezza. Maar waar je ook bent in de Dolomieten, grote kans dat er in de buurt – en dus ook bij jouw accommodatie om de hoek – relatief onbekende maar prachtige wandelroutes op je wachten.

Uitvalsbasis Dolomieten

De populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten zijn grofweg onder te verdelen in oost (uitvalsbasis Cortina di Ampezzo) en west (uitvalsbasis Ortisei). Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden groot zijn, kan je overwegen om voor meerdere uitvalsbasissen te kiezen als je een week of langer in de Dolomieten verblijft.

Wil je liever één uitvalsbasis en vind je de reistijd niet zo’n probleem? Dan hebben wij een leuke tip voor je! Wij verbleven namelijk in een accommodatie (lees: boerderij) van Roter Hahn en hebben een heerlijk verblijf gehad. Mocht je het leuk en interessant vinden, lees dan onze ervaring met Roter Hahn.

roter hahn ervaring

Praktische tips Dolomieten

Hopelijk helpt deze planning voor de Dolomieten jou bij het uitstippelen van je reis. Onthoud vooral dat er ontelbaar veel mooie plekken in de Dolomieten te vinden zijn, waardoor zelfs 4 weken waarschijnlijk nog te kort is. Een goede reden om nog een keer terug te komen dus!

Ben je op zoek naar meer handige info en praktische tips en voor de Dolomieten? Wij schreven een uitgebreid artikel over alles wat je moet weten over de Dolomieten. Inclusief handige paklijst!

roadtrip Dolomieten planning

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

roadtrip Dolomieten planning