In dit artikel zal ik (gastblogger Sander) de 19 daagse roadtrip langs de Westkust van Amerika, die mijn vriendin en ik hebben gemaakt in 2018, beschrijven en jullie voorzien van informatie en handige tips over het rondreizen in Amerika.

Dag 1: Aankomst in LA

De start van onze reis begon op Schiphol, de laatste controles, hebben we echt onze paspoorten en ESTA bij ons? Een ESTA moet je aanvragen om naar Amerika af te mogen reizen. In de ESTA worden persoonlijke gegevens en gegevens over je verleden en reisdoelen gevraagd. Zonder het aanvragen van een ESTA en een goedkeuring is het niet mogelijk Amerika binnen te treden. 

De ESTA kan je digitaal aanvragen en het is verstandig om dit ruim van te voren te doen. De kosten zijn ongeveer €45 per persoon en de ESTA is twee jaar geldig. 

Eenmaal in het vliegtuig begon onze vliegreis van 14 uur naar Los Angeles. Wij hadden een tussenlanding in Houston, Texas en moesten het vliegtuig voor twee uurtjes verlaten. Dit was onze eerste voet op Amerikaanse bodem en gelijk onze eerste aanraking met de vele Fast Food ketens die Amerika heeft. 

Als er iets is wat je in Amerika goed en overal kan, dan is het wel eten!

Wij hadden onze reis volledig uitgestippeld en elk hotel / motel van te voren gereserveerd, zodat wij niet na een lange dag, nog opzoek moesten naar een slaapplaats. Wij kwamen om 19:00 uur in Los Angeles aan en konden buiten het vliegveld direct instappen in het busje die ons bracht naar ons hotel La Quinta Inn & Suites LAX. LAX is het gebied waar de luchthaven van Los Angeles is gevestigd. Wij wilden de eerste nacht in de buurt van het vliegveld slapen, zodat wij niet in het donker door een onbekende, gigantische stad, hoefde te reizen. La Quinta Inn & Suites LAX was een prima hotel met grote kamers, een goede ligging en een haal en brengservice van en naar het vliegveld.

Moe van de lange reis en de eerste indrukken zijn wij even gaan eten bij de McDonalds om de hoek van het hotel en zijn wij vroeg gaan slapen. De volgende dag zou onze reis echt gaan beginnen en hadden wij een drukke planning! 

Dag 2: Start Roadtrip

In de ochtend konden wij onze huurauto ophalen, die wij in Nederland via een vergelijkingssite hadden geboekt. In Nederland de auto alvast regelen is een stuk goedkoper dan in Amerika. Wij kregen een gloednieuwe Nissan Rogue USA (automaat) mee, terwijl wij een medium auto hadden gereserveerd via Thrifty. Wij kregen dus een leuke gratis upgrade. Het is heel gebruikelijk dat de verhuurders op de afhaallocatie van de auto, je nog allerlei pakketten willen aansmeren voor verzekeringen en andere opties.  Wij hadden ons hierover goed ingelezen en wisten dat onze auto goed verzekerd was, dus deze aanbiedingen niet nodig waren. Er werd ons ook nog een pasje aangesmeerd voor 200 dollar, zodat wij bij de tolpoortjes gewoon konden doorrijden. Wij vonden dit onzin, gelukkig maar, aangezien we de hele vakantie geen tolpoortje zijn tegenkomen. De eerste 200 dollar was dus al bespaart. 

Deze dag stond in het teken van rijden, wij reden van Los Angeles California naar Kingman in Arizona en zijn onderweg bij een Walmart (wat al een beleving op zich is, zo groot) gestopt om een piepschuim koelbox te halen. Dit was de beste aankoop van de vakantie, want je kan bij iedere hotel/motel, gratis ijsblokjes uit een machine halen. Door de koelbox heb je de gehele vakantie koud drinken.

Het rijden in Los Angeles is even wennen met snelwegen van 8 rijstroken aan beide kanten. Maar in Amerika is het gebruikelijk om je eigen rijbaan te behouden, je hoeft dus niet een andere rijbaan te pakken om iemand in te halen. De route naar Kingman (5 uur rijden) was prachtig met om het half uur een ander landschap. Wij sliepen in Kingman in motel Arizona Inn. Dit was onze eerste stop in de buurt van de Grand Canyon. 

Dag 3: Grand Canyon

Vanaf Kingman zijn wij in de ochtend via een stukje, historische, Route 66 naar Seligman gereden. Vanaf het plaatsje Seligman, zijn wij van de Route 66 afgegaan en hebben wij de grote weg naar de South Entrance van de Grand Canyon genomen. De Grand Canyon is erg groot, je kan je er wel meer dan drie weken vermaken en zelfs dan heb je nog niet alles gezien. Wij gingen er heen voor de beste Grand Canyon indrukken en wij hadden daarom voor de South Rim gekozen. 

In eerste instantie kom je door een bosrijkgebied en rijd je door een entreepoort waar je een kaartje moet kopen. Wij hebben direct de Nationale Parkenpas gekocht, omdat wij tijdens onze reis nog meer Nationale parken gingen bezoeken en dit veel geld scheelt.

Goed om te weten: De Nationale Parkenpas kost ongeveer €70 per auto en geeft je toegang tot alle Nationale Parken in Amerika voor de duur van 1 jaar.

Aangekomen bij de Rim kan je de auto parkeren op een grote parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats loop je naar de informatie voorziening, die in alle Nationale Parken erg goed geregeld zijn. Wij hadden gekozen om de Hermits Rest Route te gaan bewandelen. De Hermits Rest Route is 13 kilometer lang, maar er rijdt een gratis shuttlebus tussen verschillende uitzichtpunten, langs de rand van de Grand Canyon. Je kan zelf kiezen of je opstapt en bij welke halte je uitstapt. Dit betekent dat je er ook voor kan kiezen om bijvoorbeeld tussen een aantal haltes te gaan wandelen. Door deze shuttlebus is de Hermits Rest Route voor iedereen toegankelijk. Na deze prachtige wandeling gemaakt te hebben, hebben wij het park verlaten en hebben wij geslapen in Flagstaff.

route 66
Route 66

Dag 4: Page

Vanaf Flagstaff zijn wij vroeg vertrokken naar Page, aangezien het naar Page iets langer dan 2 uur rijden was en wij een drukke planning voor die dag hadden. Deze dag stond in het teken van het bezoeken van de Horseshoe Bend, de Antelope Canyon en Lake Powell.

Wij zijn eerst naar ons motel gereden in Page: Motel 6 Page. Na het inchecken zijn wij direct in de auto gesprongen, omdat wij graag rond 11:30 uur naar de Antelope Canyon wilden. De zon staat dan op het mooiste boven de Canyon.

In Page kan je kiezen voor de ‘Lower’ en de ‘Upper’ Antelope Canyon. Wij kozen voor de Upper Antelope Canyon, omdat deze het beste begaanbaar is en er niet geklommen en geklauterd hoeft te worden. Aangekomen bij de Upper Antelope Canyon parkeer je de auto en stap je over op Jeeps die je naar de ingang van de Canyon brengen. De wandeling door de ‘smalle spleet’ doe je onder begeleiding van een gids. Zonder gids kom je niet in de Canyon, aangezien het gevaarlijk kan zijn als het bijvoorbeeld, verderop in het land regent. De Canyon kan dan binnen een paar minuten vol lopen met water. Tevens kom je zonder gids niet bij de ingang van de Canyon, aangezien het een behoorlijk stuk rijden is met de Jeep.

antilope canyon
Upper Antelope Canyon

Na ons bezoek aan de Upper Antelope Canyon, zijn wij met de auto naar de Horseshoe Bend gereden, dit was een kleine 15 minuten rijden.  Vanaf de parkeerplaats loop je naar de rand en heb je een prachtig uitzicht op de Horseshoe Bend, waar je de Colorado River ziet lopen. Na beide bezoeken waren wij toe aan een frisse duik en zijn wij naar Lake Powell gereden om heerlijk te zwemmen in het prachtige Stuwmeer.

horseshoebend
Horseshoe Bend

Dag 5: Bryce Canyon

Dag 5 van onze roadtrip langs de Westkust van Amerika stond in het teken van ons bezoek aan Bryce Canyon. Bryce Canyon ligt in de staat Utah en is beroemd om de bijzondere rotsformaties. Onderweg naar de ingang van het Nationale Park rijd je door een prachtig gebied, waar je de eerste indrukken van deze rotsformaties al krijgt. In het park hadden wij gekozen voor de gemixte wandeling: Queens Garden en Navajo Loop Trail (+/- 4 uur durende wandeling). Tijdens deze wandeling loopt je van boven helemaal naar beneden de Canyon in.

Bryce Canyon roadtrip westkust amerika
Bryce Canyon

Wij vonden dit een prachtig park, omdat je dit park heel intens beleefd, doordat je dicht langs de grote rotsformaties loopt. De wandeling Queens Garden en Navajo Loop Trail is wel een pittige wandeling, aangezien het veel hoogte verschillen heeft. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is het verstandig, om vooraf te informeren bij de informatiebalie, welke wandeling passend is. De verschillende Rangers in het park en bij de informatiebalie, kunnen je namelijk van de beste tips en informatie voorzien. 

Bryce Canyon roadtrip westkust amerika
De natuur blijft bijzonder

Na een dag wandelen in Bryce Canyon sliepen wij in het plaatsje Tropic, wij sliepen in Bryce Pioneer Village. Dit was ongeveer een kwartier rijden vanaf Bryce Canyon National Park. Dus ideaal als verblijfplaats voor een bezoek aan de Canyon. In Bryce Pioneer Village slaap je in een hutje. Alle hutjes zijn in Country stijl gebouwd en staan allemaal om het restaurant en zwembad heen. In het restaurant is live Countrymuziek en heerlijk eten. Tropic is tevens het enige dorp/stad waar wij hebben geslapen waar geen fastfood ketens aanwezig waren. 

Dag 6: Zion National Park

Na het uitgebreide ontbijt in de tuin van Bryce Pioneer Village, zijn wij vertrokken naar St. George. St. George ligt, net als Tropic in de staat Utah, maar ligt op meer dan 3 uur rijden van elkaar vandaan. Onderweg naar St. George zijn wij gestopt in Zion National Park. Zion is in tegenstelling tot Bryce Canyon, heel groen, qua bomen en beplanting. Zion staat bekend om zijn riviertjes en watervallen, dit was even wennen na de droge natuur van de voorgaande dagen. 

zion national park
Onderweg naar Zion National Park

In het park wilden wij graag een deel van de beroemde wandeling de Angels Landing Trial doen. De Angels Landing Trail is een zware hike, die je naar het prachtige uitzicht bovenaan de klif brengt op ongeveer 450 meter boven de Virgin-river. Deze hike duurt ongeveer 5 uur en is bijna 9 kilometer lang. Het laatste deel moet met houvast aan ijzeren kettingen worden afgelegd.

Wij wilden een deel van deze hike gaan doen, aangezien wij niet sportief genoeg zijn en niet de juiste uitrusting hadden, voor een zware hike van 9 kilometer lang. Helaas bleek, bij aankomst in het park, dat de Angels Landing Trail was gesloten wegens een groot rotsblok die midden op het wandelpad lag. Wij waren genoodzaakt om een ander deel van het Zion National Park te bekijken en hebben een aantal watervallen bezocht, die in het park te vinden zijn. Na ons bezoek aan het park was het nog ongeveer anderhalf uur rijden naar St. George. Daar sliepen we in Motel Econo Lodge, waar we de dag relaxed afsloten bij het zwembad. 

eco lodge
Econo Lodge

Dag 7 en 8: Valley of Fire en Las Vegas

Na 6 dagen hiken in verschillende mooie Nationale parken, zouden wij dag 7 eindelijk weer een grote stad bezoeken, namelijk Las Vegas. We waren wel toe aan even relaxen bij het zwembad en de drukte van een stad. Onderweg naar Las Vegas hebben wij uiteindelijk toch nog besloten om National Park Valley of Fire te bezoeken. Waar wij zeker geen spijt van hebben gehad, want wat was dit een gaaf park.

Het werd middels verschillende waarschuwingsborden afgeraden om te gaan hiken, want het was extreem warm. Wij zijn met de auto door het park gereden en hebben genoten van de rotsformaties in de woestijn. Natuurlijk zijn we een paar keer de auto uit geweest om foto’s te maken. 

valley of fire roadtrip westkust amerika
Onderweg naar Las Vegas

Halverwege de middag zijn wij doorgereden naar Las Vegas. Het is een bijzonder aanzicht, de grote stad die midden in de woestijn opduikt. Je waant je direct in de verschillende films/folders die iedereen voor zich ziet als je het over Las Vegas hebt. 

Wij verbleven 2 nachten in Las Vegas en sliepen in een straat achter de beroemde Strip van Las Vegas, in Hotel Tuscany Suites & Casino. Hotel Tuscany Suites & Casino is luxe, maar zeker niet duur. De meeste hotels in Las Vegas zijn overigens goed te betalen. Wij hadden gekozen voor dit hotel, omdat het vlakbij het middelpunt van de Strip ligt, niet extreem groot is en een mooi zwembad heeft. Het zwembad is geen overbodige luxe in Las Vegas, overdag was het over de 40 graden. Pas na zonsondergang was het voor ons aangenaam genoeg om de Strip van Las Vegas te verkennen. 

De Strip van Las Vegas

Het is bijzonder om over de beroemde strip te lopen, je kijkt je ogen uit en overal is iets te beleven of te zien. Ga vooral de grote hotelketens binnen en bezoek de verschillende casino’s, al is het alleen maar om te kijken. Het is zeker bijzonder om bijvoorbeeld de grachten van Ventië en de achtbaan in New York te bekijken of in de avond rond te lopen in hotel Caesars Palace, alsof het overdag is. Een bezoekje aan The Cheesecake Factory (waar je heerlijke Cheesecake kan eten) in Caesars Palace mag ook niet ontbreken. Buiten op de strip zijn shows van de Vulkaan bij Hotel Mirage en de wereldberoemde Bellagio fonteinen een aanrader.

Dag 9: Death Valley

Dag 9 stond in het teken van ons bezoek aan één van de heetste plekken op aarde, Death Valley. Het droge landschap is bijzonder om door heen te rijden en mag zeker niet ontbreken tijdens je roadtrip langs de Westkust van Amerika. Wij reden deze dag van Las Vegas, door Death Valley naar Bishop om te overnachten in Bishop in Motel 6.

Wij hebben Death Valley vooral vanuit de auto bekeken met airco, omdat het te heet was om te wandelen, het was namelijk rond de 47 graden. Bij Badwater zijn we even de auto uitgestapt om de beentjes te strekken. Naast de Badwater Road strekt zich een enorme zoutvlakte uit, het Badwater Basin. Het gebied droogt nooit helemaal op, er leeft hier een unieke vissoort, de Death Valley pupfish. Bij de vlonders staat een ondiepe plas water, waarin deze visjes leven.

Tip voor Death Valley: Ga alleen met een volle auto tank Death Valley in en zorg voor voldoende eten en drinken om mee te nemen voor als er onverhoopt iets met je auto gebeurt. Een kleed om eventueel onder te kunnen slapen wordt ook aangeraden. Wij hadden dit niet bij ons, aangezien wij voldoende kleding mee hadden en alleen overdag in het park zouden zijn. Blijf ook op de verharde wegen! 

Lees ook: Dit zijn de mooiste steden van Oost-Canada

Badwater Basin
Death Valley

Dag 10: Yosemite Valley

Wij zijn 's morgens vroeg vertrokken naar Yosemite Valley. Yosemite Valley is het tegenovergestelde van Death Valley, namelijk heel erg groen, met veel bomen en grote rivieren. Wij reden vanuit Bishop naar de Tioga Road en over de Tioga Road naar Yosemite Valley. De Tioga Road schijnt één van de mooiste wegen van Amerika te zijn en het was inderdaad prachtig. Je rijdt hoog in de bergen langs grote bergrivieren/meren en het uitzicht en de omgeving zijn schitterend.

Tiago Road was zeker één van de hoogte punten van de vakantie. Tijdens de rit kan je op verschillende plekken stoppen om langs het water te picknicken of te zwemmen. De Tioga Road is helaas niet het gehele jaar open, vanwege de hoge ligging en grote kans op sneeuwval. Rond mei/juni gaat de Tioga Pass open en rond de herfst/winter wordt hij weer gesloten. Er zijn verschillende Amerikaanse websites die vermelden of de Tioga Pass geopend of gesloten is.

Onze hike in Yosemite Valley

In Yosemite Valley hebben wij een korte hike gedaan door de groene bossen en natuur. Yosemite is één van de populairste parken van Amerika en dat is zeker te merken. Het is naar Yosemite Valley wel file rijden en zoeken naar een parkeerplek, maar eenmaal aangekomen bij de Visitor Center kan je gemakkelijk een wandelroute kiezen die bij jouw wensen en conditie past. Beide nachten sliepen we in Mariposa, in Mariposa Hotel Inn.

Wij hebben er bewust voor gekozen om Yosemite National Park in twee dagen te bekijken, omdat er zoveel te zien is. Het was goedkoper om in Mariposa te overnachten. De hotels in het park zijn namelijk erg duur en Mariposa lag ook dichtbij Yosemite National Park.

Dag 11: Yosemite National Park

In de weken voorafgaande aan onze vakantie, waren er hevige bosbranden in de omgeving van Yosemite National Park. Wij wilden in Yosemite graag de Glacer Point bekijken en de Glacier Point route rijden. Glacier Point is een 2.199 meter hoge klif en uitkijkpunt over Yosemite Valley in het Yosemite National Park. 

Glacier Point roadtrip westkust amerika
Yosemite National Park

Wij hadden geluk, want precies twee dagen voor wij aankwamen in Yosemite, was de Glacier Point weer geopend. De vuurzee had veel schade achtergelaten en dit was goed te zien toen wij de Glacier Point route gingen rijden. De route naar Glacier Point is erg mooi, je gaat via een slingerweg helemaal naar boven en eenmaal boven is het uitzicht schitterend.

Wij hebben in Yosemite de Sentinel Dome Trail gelopen, deze wandeling is ongeveer 3,5 kilometer lang en goed te bewandelen. Wij kozen voor een korte hike, aangezien wij in de middag een bezoekje aan Mariposa Grove op de planning hadden staan. In de Mariposa Grove staan de wereldberoemde Giant Sequoias.

Mariposa Grove is niet de enige plek met Giant Sequoias in Californië, maar deze plek was voor onze route het makkelijkste te combineren, aangezien wij sliepen in Mariposa. Houd voor dit gebied internet goed in de gaten. De wegen rond Yosemite zijn niet het gehele jaar geopend wegens de hoge ligging (of bij omstandigheden zoals bosbranden). 

Dag 13 t/m 15: San Francisco

San Francisco mag zeker niet ontbreken op je route langs de Westkust van Amerika, want wat een veelzijdige, leuke stad is dit! Wij sliepen in Grant Hotel. Het was geen hele grote kamer, maar het was schoon en lag op loopafstand van Union Square (centraal punt in de stad San Francisco). Er is een betaalde parkeergarage tegenover het hotel. Dit is erg handig, zodat je niet met je koffers hoeft te slepen door de drukke en vooral steile stad. 

Union Square
San Francisco

Onze aankomst dag hebben wij vooral gerelaxt, door de stad gewandeld, China Town bekeken en even gewinkeld. De tweede dag hebben wij fietsen gehuurd en de hele stad per fiets bekeken. Wij hebben over de Golden Gate Bridge gefietst, Pier 39 bekeken met de zeeleeuwen, langs Lombard Street gefietst (enige weg met bochten in San Francisco, de rest is steil en recht) en de Painted Ladies bekeken (beroemde huisjes van de stad San Francisco).

Neem warme kleding mee, het klimaat is veel kouder en natter dan langs de rest van de Westkust 

De laatste volledige dag in San Francisco stond in het teken van ons bezoek aan Alcatraz, dat vroeger een gevangenis was. Alcatraz ligt vlak voor de kust van San Francisco en is per boot-excursie bereikbaar vanaf pier 33. Ga zeker naar Alcatraz als je San Francisco bezoekt. Je kan er een Nederlandse audiotour volgen en je kan alles op eigen tempo bekijken. Reserveer in Nederland (+/-4 weken van te voren) alvast je kaartjes voor een bezoek aan Alcatraz, aangezien het meestal ruim van te voren is uitverkocht. 

golden gate bridge roadtrip amerika
San Francisco Bridge

Dag 16 en 17: Eerste deel Highway 1 van San Francisco naar Los Angeles

Het einde van onze reis, langs de Westkust van Amerika was alweer in zicht. Wij zijn vanuit San Francisco vertrokken via de prachtige Highway 1 naar Los Angeles en hebben deze route met twee tussenstops gereden. Onze eerste nacht sliepen we in het plaatsje Salinas, in Laurel Inn Motel en de tweede nacht in San Luis Obispo in een Motel 6.

Wij hebben er voor gekozen om de Highway 1 van San Francisco naar Los Angeles te rijden en niet andersom, aangezien je de kustlijn vanaf San Francisco naar Los Angeles aan de ‘goede’ kant hebt (er zit geen weg tussen jou en de kust). Dit levert mooie plaatjes op! Wij zijn op veel verschillende plekken even gestopt om van het uitzicht en de prachtige kust te genieten. 

Highway 1 roadtrip westkust amerika
Highway 1

Interessante plaatsen langs deze kust: 

  • Monterey: Vanaf hier kan je verschillende boottochten boeken om walvissen te spotten
  • Piedras Blancas Elephant Seal Rookery: Hier leven meer dan 17.000 zeeolifanten
  • Morro Bay: Staat vooral bekend vanwege de Morro Rock, een enorme rots vlakbij de kust
  • Santa Barbara: Leuke stad met Spaanse sferen en veel palmbomen

Dag 18 t/m 20: Los Angeles

De stad waar ons avontuur begon en ook weer was geëindigd, Los Angeles. De laatste twee dagen hebben wij doorgebracht in Los Angeles. Wij sliepen in Travelodge by Wyndham Hollywood, een hotel met een lekker zwembad en grote kamers. Voor ons was het de perfecte uitvalbasis om Los Angeles te ontdekken, want alles was relatief dichtbij. Diverse eetgelegenheden in de buurt, Hollywood Sign op 15 minuten rijden, Santa Monica en Venice Beach op ongeveer 40 minuten rijden. De stad is zo gigantisch groot, dat het ‘dichtbij’ is. Alles bekijk je met de auto en het is leuk om de verschillende bezienswaardigheden, die je bijvoorbeeld herkent uit de Amerikaanse films, in het echt te bekijken.

santa monica pier roadtrip amerika
Santa Monica

Wij hebben naast het relaxen op het strand van Santa Monica en Muscle Beach, de Walk of Fame bekeken en rondgereden door Beverly Hills, Hollywood en Chinatown bekeken. Wanneer je erg van films of pretparken houdt dan mogen de Universal Studios Hollywood en Disneyland eigenlijk ook niet ontbreken. Los Angeles is erg druk qua mensen en verkeer. Het is zeker niet de mooiste stad, maar wel een stad die je tijdens je roadtrip door West-Amerika gezien moet hebben.

Handige tips voor je roadtrip door West-Amerika

  • Verdiep je goed in auto / camper huur
  • ESTA is verplicht, vraag deze ruim op tijd aan
  • Koop een Nationale Parkenpas bij het eerste nationale park waar je komt: Deze ben je bij elk nationale park nodig en om overal entree te betalen wordt al snel erg duur.
  • Gasbuddy.com app downloaden: Deze app laat zien welke tankstations in je omgeving het goedkoopste zijn

Deze gastblog over een roadtrip door West-Amerika is geschreven door Sander

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Verenigde Staten

westkust amerika