Waarden van Meppel

Meppel heeft zes verschillende waarden in het leven geroepen. Deze waarden typeren de gemeente; Geluk (roze), Gastvrij (oranje), Ondernemend (rood), Knooppunt (blauw), Groen (groen) en Karakteristiek (paars). Onderweg kom je bij alle Plekken van Geluk op de grond een gekleurd hart tegen. Zo weet je direct dat je je op een Plek van Geluk bevindt. Je kunt hier even afstappen en de Plek van Geluk ontdekken. De informatie in zowel het routeboekje als op de website helpen je daarbij.

Je kunt de Route van Geluk ook inkorten of in etappes fietsen

Onze Route van Geluk

Startpunt
Ons startpunt was het NS station in Meppel. Hier heb je voldoende gratis parkeergelegenheid, wel zo handig als je met de auto komt. Je kunt natuurlijk zelf je fietsen meenemen, maar je kunt je fietsen ook huren. Direct naast het station vind je namelijk Fietspoint Wolbers. Hier kun je (elektrische) fietsen huren als je geen mogelijkheid hebt om met je eigen fiets de Route van Geluk te fietsen. Voor ons stonden er twee e-bikes klaar. Starten maar!

Wilhelminapark
Via de mooie straatjes met de vele Jugendstilpanden kwamen we al snel aan in het Wilhelminapark. In het Wilhelminapark komen natuur, kunst en historie samen. Op de foto zie je het mr. Harm Smeenge-monument, dat stamt uit 1938. Mr. Harm Smeenge deed veel voor 'zijn' Drenthe. Zo heeft hij veel betekend voor onder andere het onderwijs. In het Wilhelminapark, dat tussen 1915 en 1922 is aangelegd, kun je fantastisch wandelen langs de rivier de Reest, het hertenkamp en de parkvijver met haar fontein.

Wilhelminapark Meppel harm smeenge monument
Wilhelminapark in het centrum van Meppel

Meppel en water
Het vervolg van de route brengt je naar hetgeen waar Meppel bij veel mensen toch wel om bekend staat: water. Je fietst langs De Keizersgracht, Stoombootkade, Molen De Vlijt, Jachthaven Westeinde en de oudste watertoren van Drenthe.

Water was vroeger al een belangrijke functie voor Meppel. En dat is het nog steeds. Wie vroeger per schip reisde kwam via Meppel Drenthe binnen. Er werd onder andere veel turf verscheept. Tegenwoordig zijn er in Meppel talloze mogelijkheden voor recreatievaart. Daarnaast liggen de toeristische trekpleisters als Giethoorn en Blokzijl om de hoek.

Kolderveen
Als je het water en de watertoren achter je hebt gelaten fiets je direct de rust in. Je fietst onder andere langs de Hervormde Kerk (sla zeker even af om deze mooie kerk te bekijken), de dierenweide en de Gorthoek.

route van geluk Meppel
De laan met oude eikenbomen vanaf de Hervormde Kerk in Kolderveen

Gorthoek
De Gorthoek is een prachtige laan met perenbomen. In het voorjaar, zo rond eind april, staat de laan in bloei en in het najaar kun je hier een paar peertjes rapen voor thuis.

Nijeveen en Villa Kalkoven
Via Kolderveen ben je onderweg naar het ondernemende en sportieve Nijeveen. Je voelt hier aan alles dat je welkom bent. Het kleine centrum straalt gezelligheid en rust uit.

Via het Oorlogsmonument aan de Dorpsstraat fiets je door naar Molen De Sterrenberg. Via weidse landschappen kom je uiteindelijk uit bij Villa Kalkoven. Hier stond een heerlijke lunch voor ons klaar. Dus als je een plekje zoekt om ongeveer halverwege even op te laden... Wij raden je deze locatie zeker aan!

De drie kalkovens die je op de foto hieronder ziet zijn gebouwd in de 19e eeuw en waren tot 1962 in gebruik. Er werden turf en schelpen in verbrand. Dit werd later geblust om kalkgruis te produceren, dat vervolgens werd verkocht als bindmiddel om te metselen.

villa kalkoven
Villa Kalkoven

Rogat en het Reestdal
Als jij (en je fiets) weer zijn opgeladen fiets je naar Rogat. De Rogatsluis en het industrieterrein brengen je uiteindelijk bij De Havixhorst aan de rand van het Reestdal. Je kunt hier ook nog een kijkje nemen in de beeldentuin. Dol op mooi uitzicht? Beklim dan zeker even Uitkijktoren Reestdal. Bovenin heb je een fantastisch uitzicht over het Reestdal en de kronkelende Reest.

Waterrijk Berggierslanden en groen Hesselingen
Langs de Hoogeveense Vaart fiets je ondertussen weer rustig richting het centrum van Meppel. In dit waterrijke en groene gebied kun je nog even genieten van de rust die je hier voelt. Om vervolgens het gastvrije en gezellige centrum te gaan ontdekken.

Het centrum van Meppel
Als je bent aangekomen in het centrum van Meppel vallen je snel een aantal mooie en vooral oude gebouwen op. Zo zijn er veel kerken, mooie pleinen en het Stedelijk Museum te vinden. Stop voordat je weer naar huis toe gaat nog even voor een verfrissend drankje of kopje koffie met wat lekkers in het gezellige centrum van Meppel.

Wil je meer lezen over alle Plekken van Geluk? Op de website van Ontdek Meppel vind je ze allemaal.

grote of Mariakerk Meppel
Grote- of Mariakerk

Hoe fiets ik de Route van Geluk?

Zorg dat je mobiele telefoon voldoende is opgeladen en ga naar www.routevangeluk.nl. De routekaart verschijnt vervolgens op je scherm en je kunt de fietstocht beginnen bij de dichtstbijzijnde Plek van Geluk. Je kunt de fietstocht op elke Plek van Geluk starten. Vervolg je route naar de volgende Plek van Geluk en fiets op deze manier de hele route.

Je kunt de Route van Geluk ook inkorten of in etappes fietsen. Dit doe je naar eigen inzicht. Om alle Plekken van Geluk te bekijken en je route te bepalen gebruik je de (digitale) kaart. Veel plezier met deze mooie Route van Geluk in Meppel en omgeving!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

route van geluk Meppel