schotse hooglanders spotten Drenthe
Drenthe,  Nederland

Schotse Hooglanders spotten in Drenthe

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Bijgewerkt op 23 februari 2021

Schotse Hooglanders zijn (g)razend populair bij wandelaars, fotografen en bloggers. Meestal zijn ze lastig ‘te vinden’. In dit artikel lees je waar je het beste en gegarandeerd Schotse Hooglanders kunt spotten in Drenthe.

Behandel de Schotse Hooglanders met respect en bewaar altijd minimaal 25 meter afstand. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen zich wel bedreigd voelen als je te dichtbij komt. Als ze kalveren hebben kunnen ze anders op mensen reageren. Voer en aai de dieren niet.

Zuidwolde: Het Zwarte Gat

Het gebied rond Het Zwarte Gat wordt begraasd door een kleine groep Schotse Hooglanders. Ze lopen hier rustig rond en schrikken niet zo snel van de mensen die hier wandelen.

Uiteraard is er rondom Het Zwarte Gat een wandelroute te vinden. Het viel ons op dat er nog maar weinig over deze mooie route te vinden is. Daarom schreven we een blog over wandelen langs Het Zwarte Gat bij Zuidwolde.

wandelroute zwarte gat Zuidwolde

Wijster: Landgoed De Vossenberg

Ook in het Drentse Wijster kun je Schotse Hooglanders spotten. Op Landgoed de Vossenberg om precies te zijn.

Er is een mooie wandeling van zo’n 6,5 kilometer, waar je aan het einde in een gebied komt waar Schotse Hooglanders grazen. In dit artikel lees je meer over deze mooie wandelroute over Landgoed de Vossenberg in de buurt van Wijster.

wandelen wijster

Midden-Drenthe: Beilerdingspelroute

Tijdens het fietsen van de Beilerdingspelroute kun je de Schotse Hooglanders op twee plaatsen tegenkomen. Ze grazen zowel op het Hijkerveld als in Het Groote Zand.

Bij het Hijkerveld kun je natuurlijk ook een wandelroute (van 4 of 7 kilometer) lopen. Onderweg kom je langs het gebied waar Schotse Hooglanders grazen.

De wandelroute bij Het Groote Zand is 4,5 kilomter lang en start op de parkeerplaats van Kamp Westerbork. Ook bij deze wandelroute kom je door een gebied waar Schotse Hooglanders grazen.

Orvelte: Orvelterzand

Deze mooie fietsroute in de omgeving van Orvelte brengt je naar de Schotse Hooglanders van Drenthe. Even na knooppunt 66 fiets je langs het Orvelterzand. Dit natuurgebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders, die je dan ook onderweg tegen kunt komen.

Naast het spotten van Schotse Hooglanders is deze route ook erg leuk door de vele Drentse dorpen waar je doorheen fietst. Orvelte, Witteveen en Westerbork zullen je verrassen.

Je kunt er ook voor kiezen om deze wandeling van 4 of 8 kilomter over het Orvelterzand te lopen. Bij punt 9 kom je in het gebied van de Schotse Hooglanders.

Hoogeveen: De Koeweide

In Hoogeveen kun je Schotse Hooglanders spotten bij De Koeweide. Je leest in dit artikel waar dat is en hoe je er komt.

Ken jij nog meer plekken waar je Schotse Hooglanders in Drenthe kunt spotten? Dan horen we die graag, zodat we deze lijst uit kunnen breiden.

Gees en De Mepper Hooilanden

In de buurt van Gees en De Mepper Hooilanden kun je ook Schotse Hooglanders tegenkomen. Wij hebben een artikel geschreven met mooie wandelroutes in de buurt van Gees. Lees het artikel hier.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!