schotse hooglanders drenthe
Nederland,  Drenthe

Schotse Hooglanders spotten in Drenthe

Bijgewerkt op 20 september 2022

Schotse Hooglanders zijn (g)razend populair bij wandelaars, fotografen en bloggers. Meestal zijn ze lastig ‘te vinden’. In dit artikel lees je waar je het beste en gegarandeerd Schotse Hooglanders kunt spotten in Drenthe.

Behandel de Schotse Hooglanders met respect en bewaar altijd minimaal 25 meter afstand. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen zich wel bedreigd voelen als je te dichtbij komt. Als ze kalveren hebben kunnen ze anders op mensen reageren. Voer en aai de dieren niet.

Zuidwolde: Takkenhoogte en Meeuwenveen

Tijdens deze mooie wandeling door Takkenhoogte en Meeuwenveen in de buurt van Zuidwolde kun je ook Schotse Hooglanders spotten. Wij schreven deze blog over de wandelroute door Takkenhoogte en Meeuwenveen.

Ganzenpoel wandeling: Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit Nationale Park is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Tijdens de Ganzenpoel wandeling kom je vast en zeker Schotse Hooglanders tegen.

schotse hooglanders Drents-friese wold

Zuidwolde: Het Zwarte Gat

Het gebied rond Het Zwarte Gat wordt begraasd door een kleine groep Schotse Hooglanders. Ze lopen hier rustig rond en schrikken niet zo snel van de mensen die hier wandelen.

Uiteraard is er rondom Het Zwarte Gat een wandelroute te vinden. Het viel ons op dat er nog maar weinig over deze mooie route te vinden is. Daarom schreven we een blog over wandelen bij Het Zwarte Gat in Zuidwolde.

wandelen zwarte gat Zuidwolde
Zwarte Gat, Zuidwolde

Wijster: Landgoed De Vossenberg

Ook in het Drentse Wijster kun je Schotse Hooglanders spotten. Op Landgoed de Vossenberg om precies te zijn. Er is een mooie wandeling van zo’n 6,5 kilometer, waar je aan het einde in een gebied komt waar Schotse Hooglanders grazen. Hier lees je meer over wandelen bij Landgoed de Vossenberg in Wijster.

wandelen wijster

Midden-Drenthe: Beilerdingspelroute

Tijdens het fietsen van de Beilerdingspelroute kun je de Schotse Hooglanders op twee plaatsen tegenkomen. Ze grazen zowel op het Hijkerveld als in Het Groote Zand.

Bij het Hijkerveld kun je natuurlijk ook een wandelroute (van 4 of 7 kilometer) lopen. Onderweg kom je langs het gebied waar Schotse Hooglanders grazen. De wandelroute bij Het Groote Zand is 4,5 kilomter lang en start op de parkeerplaats van Kamp Westerbork. Ook bij deze wandelroute kom je door een gebied waar Schotse Hooglanders grazen.

Orvelte: Orvelterzand

Deze mooie fietsroute in de omgeving van Orvelte brengt je naar de Schotse Hooglanders van Drenthe. Even na knooppunt 66 fiets je langs het Orvelterzand. Dit natuurgebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders, die je dan ook onderweg tegen kunt komen.

Naast het spotten van Schotse Hooglanders is deze route ook erg leuk door de vele Drentse dorpen waar je doorheen fietst. Orvelte, Witteveen en Westerbork zullen je verrassen.

Je kunt er ook voor kiezen om deze wandeling van 4 of 8 kilomter over het Orvelterzand te lopen. Bij punt 9 kom je in het gebied van de Schotse Hooglanders.

Hoogeveen: De Koeweide

In Hoogeveen kun je Schotse Hooglanders spotten bij De Koeweide. Wij schreven een blog over wandelen bij De Koeweide in Hoogeveen.

Gees en De Mepper Hooilanden

In de buurt van Gees en De Mepper Hooilanden kun je ook Schotse Hooglanders tegenkomen. Wij hebben een blog geschreven met mooie wandelroutes in de buurt van Gees.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Laat hier een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen. De vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.