Met vijf minuutjes lopen vanaf het treinstation kwam ik aan in het hostel waar ik verbleef. Aangezien het, vooral onder de Nederlanders, nog geen populaire locatie is, moest ik het internet flink afstruinen om tips te vinden. In dit artikel vertel ik je daarom meer over de tips die ik heb ontdekt in de stad. Oftewel, alles wat je moet weten voor een stedentrip naar Graz!

Kopafbeelding: Valeriia Miller / Pexels.com

Het oude centrum

Het oude centrum doet zeker niet onder aan je verwachtingen van een Oostenrijkse stad. Grote imposante gebouwen, leuke zijstraatjes en rustige pleintjes. Loop bijvoorbeeld het steegje door naar het Landhaus en geniet hier van de rust die je ineens midden in de stad vindt. Neem ook zeker een kijkje in de vele kerken die in de stad te vinden zijn. Zoals de Parish Church, een adembenemend gebouw.

In Graz kun je ook het mausoleum van Ferdinand II bezoeken, deze was tijdens mijn bezoek aan Graz helaas gesloten. Hiernaast ligt de Dom van Graz, die is eveneens net zo indrukwekkend als de andere kerken in Graz.

Loop in het oude centrum ook over de Altstadtpassage en bekijk de leuke winkeltjes. Souvenirwinkeltjes zijn lastig te vinden in de stad. Eventueel kun je souvenirs kopen bij een kraam op het hoofdplein, of neem eens een kijkje bij Les Editions ARTFABRIEK voor een schilderijtje van een kunstenaar uit Graz.

Een van de weinige toeristische must-do’s in de stad is het Glockenspiel. Deze kun je vinden aan het Glockenspielplatz. Om verschillende tijden speelt het klokkenspel af. Samen met een paar andere toeristen zul je hier de minuten afwachten tot het klokkenspel begint. Het duurt niet heel lang, maar het is zeker een aanrader om te aanschouwen. 

Koffie en eten tijdens je stedentrip Graz

Met zo'n 50.000 studenten is Graz is een echte studentenstad. De omgeving bij de universiteit zit vol met allerlei leuke koffietentjes. Ook in het centrum zijn er genoeg te vinden. Vanaf het hoofdplein ben je binnen twee minuutjes lopen zo bij Duck’s Coffee Café. Hier kun je genieten van een warme bak koffie of een gezonde smoothie. Ook zeker een aanrader is het café bij het Kunsthaus museum. De sfeer en de inrichting maken het een ideale plek om even rustig te zitten. Geniet vooral van de locals om je heen.

Lunchen met uitzicht over de stad? Ga dan lunchen bij de rooftop van warenhuis Kastner & Öhler. Voor een echte Oostenrijkse ervaring, ga dan Oostenrijkse broodjes eten bij Frankowitsch Brotchenbar. Hiervan zijn er meerdere in de stad te vinden. 

Graz: Culturele hoofdstad van Europa

In 2023 is Graz de culturele hoofdstad van Europa. Ter gelegenheid hiervan is onder andere het Kunsthaus museum gebouwd. Het gebouw van het museum is al een kunstwerk ansicht. ‘Friendly Alien’ wordt het gebouw ook wel door architecten genoemd. Neem ook zeker binnen een kijkje want er zijn vaak interessante tentoonstelling. 

Vanaf het Kunsthaus kun je zo doorlopen naar de volgende architecturale bezienswaardigheid in de stad. Namelijk de Murinsel. Een eiland op de rivier Mur. Bezoek deze bezienswaardigheid vooral in de avond, dan wordt het eiland verlicht in verschillende kleuren. Een leuke manier om de rivier over te steken.

Kirche St. Andrä

In de buurt Lend vind je de kerk St. Andrä. Je nieuwsgierigheid wordt eigenlijk meteen gewekt door de verschillende woorden waarmee de buitenkant van de kerk worden gesierd. Eenmaal binnen vraag je je eigenlijk af of deze kerk nog wel in gebruik is. Sinds 1999 worden er verschillende kunstenaars uitgenodigd om het interieur van de kerk aan te passen met hun eigen werk. Maar de kerk wordt niet gebruikt als een tentoonstelling. De tegenstrijdigheid van de kerk en het werk van de kunstenaars, maakt deze kerk zeker een unieke aanrader om te bezoeken.

Lees ook: Wandelen in de natuur dichtbij het centrum van Graz

Grazer Uhrturm op de Schlossberg

Vanaf het plein bij de Schlossberg kun je de klokkentoren al bewonderen. Hier kun je ook de trappen omhoog om de berg te beklimmen. Van een local had ik de tip gekregen dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Even voorbij het plein vind je namelijk de Schlossbergbahn, vanaf hier kun je met een bergkabelbaan omhoog. Bovenop de berg kun je genieten van het uitzicht over de stad en de klokkentoren bekijken. Wij zijn wel met de trap naar beneden gegaan, omdat je vanaf de trap een mooi uitzicht hebt over de rivier Mur. 

Graz Opera

Op de website van Graz Opera kun je al een virtuele tour nemen door het Operahuis. Het is dan ook een prachtig gebouw. Op internet kwam ik de tip tegen om een tour te doen door het gebouw. Maar in plaats van een tour, koos ik ervoor om tickets te kopen voor een voorstelling. Madama Butterfly, een voorstelling die wordt uitgevoerd in het Italiaans. Er was gelukkig wel Duitse ondertiteling aanwezig, waardoor de voorstelling redelijk goed te volgen was. Geniet op deze manier van de echte opera ervaring. 

Het openbaar vervoer in Graz

Het centrum van Graz is autovrij, maar er rijden genoeg trams door de stad om je van A naar B te brengen. En het wordt voor jou als toerist heel makkelijk gemaakt. Je kunt namelijk de app GrazMobile downloaden op je telefoon, via deze app kun je kaartjes kopen. Jakominiplatz is het plein waar alle trams samen komen, hier kun je dus overstappen naar iedere tram die door de stad rijdt. 

Graz is vooral een stad om rustig te genieten van wat het te bieden heeft. Je hoeft geen hele lijst aan toeristische bezienswaardigheden af te werken. Laat je verrassen door de prachtige gebouwen in deze stad en de heerlijke koffie en broodjes. Ben je gek op Oostenrijk en leuke stedentrips? Dan is een stedentrip Graz zeker een aanrader!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Simone Bruin

Van regionaal nieuws en duurzame mode tot artikelen over avontuurlijke wandelroutes, de tofste steden en de mooiste landen. Wanneer ik op reis ben dan voel ik me vrij en verbonden met de wereld. Hoe tof is het om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en lokaal eten te proeven?!

Lees hier alle artikelen over

Oostenrijk

stedentrip graz