Tips stedentrip Graz

Graz is de hoofdstad van deelstaat Steiermark en na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. Graz wordt door kenners ook wel gezien als culinaire hoofdstad van Oostenrijk, maar daarnaast is er ook gewoon ontzettend veel te zien en te doen. De vele koffietentjes, fijne sfeer en kleurrijke gebouwen maken Graz een leuke bestemming voor een stedentrip.

Tips voor een stedentrip Graz in het kort:

  • Wandel door het oude centrum
  • Bezoek de Schlossberg
  • Ervaar de rust op schitterende binnenplaatsen
  • Omringd door locals in Burggarten
  • Bijzonder leuk: Doppelwendeltreppe
  • Lekker eten en drinken in Graz
  • Uitzicht op 1445 meter hoogte vanaf de top van Schöckl
  • Openbaar vervoer in Graz
  • Hoe kom je in Graz?
tips stedentrip Graz

Wandel door het oude centrum

Het oude centrum van Graz staat vol met kleurrijke gebouwen. Van renaissance tot barok en van Jugendstil tot moderne hedendaagse architectuur: tijdens je stedentrip Graz sta je regelmatig vol bewondering te kijken. Het centrum heeft zelfs een plekje weten te bemachtigen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! 

Niet te missen bezienswaardigheden tijdens je stadswandeling door het centrum van Graz zijn onder andere het centrale plein (Hauptplatz), de Dom, Mausoleum, Murinsel, het Grazer Landhaus en binnenplaats Landhaushof en het kasteel van Graz met bijbehorende Doppelwendeltreppe, waar je verderop in dit artikel meer over leest.

Bezoek de Schlossberg

De Schlossberg was vroeger strategisch erg belangrijk, tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Graz en zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je stedentrip. Op een hoogte van 473 meter boven de zeespiegel heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de (besneeuwde) bergtoppen van de Alpen. Naar boven ga je met een treintje, de lift of lopend. Naar beneden heb je een avontuurlijke extra optie: wie durft glijdt met meer dan 30 kilometer per uur naar beneden over de 175 meter lange glijbaan.

Schlossberg Graz

Ervaar de rust op schitterende binnenplaatsen

Wandel in Graz een steegje in en je hebt grote kans dat je op een van de vele binnenplaatsen terecht komt. Graz heeft er een heleboel van, die je vanuit de winkelstraten vaak niet kunt zien. Sterker nog, eenmaal op de binnenplaats kan je je amper voorstellen dat je nog steeds in de stad bent. Onze gids zei niet voor niets: “In Graz moet je nieuwsgierig zijn en deuren openen.” De binnenplaatsen worden overigens niet allemaal op bordjes aangegeven, maar locals kunnen je de weg wijzen. Lief vragen en niet doorvertellen.

hofjes Graz

Omringd door locals in Burggarten

Ook al is Graz geen ontzettend drukke stad, af en toe is het gewoon even fijn om in een rustige omgeving en omringd door groen te zijn. Het stadspark Burggarten is hier de perfecte plek voor. Locals komen hier om te sporten, samen de week door te nemen of gewoon voor een wandeling. Een fijne plek op een locatie in de stad waar wij hem niet hadden verwacht.

Bijzonder leuk: Doppelwendeltreppe

De Doppelwendeltreppe is een beetje verstopt, maar eenmaal aangekomen merk je al snel dat het op en af lopen van deze symmetrische wenteltrap een bijzondere ervaring is. Noem het gerust een verborgen parel, die nog eens gratis te bezoeken is ook. De Doppelwendeltreppe bevindt zich op de binnenplaats van het kasteel van Graz en vind je hier.

Lekker eten en drinken in Graz

Graz is een studentenstad en dat kan maar één ding betekenen: gezelligheid! De stad heeft veel gezellige terrasjes, goede restaurants, leuke barretjes en hippe koffietentjes. Een paar van onze favorieten zijn Café Cosimo, Caramello Caffè, Martin Auer, Café Schwalbennest, Kunsthaus Café, Klapotetz Weinbar en last but not least: lunchen op de rooftop van Freiblick Tagescafé. Bestel een frisse huisgemaakte limonade en geniet van het fantastische uitzicht over de stad.

Uitzicht op 1445 meter hoogte vanaf de top van de Schöckl

Voor deze tip moet je de stad voor even achter je laten, maar hij is te leuk om niet te delen in deze lijst met tips voor een stedentrip Graz. In St. Radegund, niet ver van Graz, vind je een beroemde berg: de Schöckl. Vanaf deze berg heb je een fantastisch uitzicht over de stad en Steiermark. Als je van natuur houdt en het leuk vindt om actief te zijn, dan is dit zeker een activiteit om tijd voor vrij te maken als je in Graz bent.

De makkelijkste manier om bij de Schöckl te komen is door in Graz in de bus stappen (halte Jakominiplatz) en uit te stappen bij bushalte St. Radegund Seilbahn. Als je liever te voet naar boven gaat, stap dan uit bij bushalte Schöckl Schöcklkreuz, om vanaf daar via één van de vele wandelroutes naar de top te wandelen. Op de top van de Schöckl zijn meerdere restaurants aanwezig, neem voor de zekerheid contant geld mee en vergeet je fotocamera niet.

Openbaar vervoer in Graz

Het openbaar vervoer in en rondom Graz is meer dan goed geregeld. We raden je aan om de GrazMobile app of de app van BusBahnBim te downloaden voor het kopen van tickets en het plannen van je reis met de tram of bus in Graz.

Praktisch: Hoe kom je in Graz?

Vanaf Schiphol vlieg je met KLM in minder dan 2 uur naar Wenen, om vanaf daar met de trein verder te reizen naar Graz. Al kan je natuurlijk ook met je eigen auto of de trein naar Graz reizen. Vanaf Utrecht is het iets meer dan 1100 kilometer rijden. Liever met de trein? Treintickets van Nederland naar Graz boek je eenvoudig via NS International.

Citytrip naar Graz

Graz is een leuke stad voor een citytrip en als je na het lezen van dit artikel overtuigd bent geraakt, dan zit er wat ons betreft niets anders op dan je koffers te pakken! Plak er eventueel nog een aantal dagen aan vast en combineer een stedentrip Graz met de natuur van Steiermark voor nog meer avontuur. Zo bezochten wij Graz in combinatie met de regio’s Ausseerland Salzkammergut en Murtal in de winter. Aanrader! Kijk voor meer inspiratie op VerrassendGraz.nl en lees ons reisverslag van 3 dagen Steiermark.

kaart-Oostenrijk-Waanzinnige-Wereld

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Oostenrijk

tips stedentrip Graz