Rode woestijn Tatacoa

De Tatacoa woestijn is te verdelen in twee gedeeltes: de rode en de grijze woestijn. In de grond bevinden zich mineralen die voor de rode en grijze kleur in het landschap zorgen. In de rode woestijn groeien veel cactussen, wandel je door een labyrint en als je goed kijkt en luistert kan je hier veel bijzondere vogels spotten.

De wandeling door de rode woestijn, ook wel El Cuzco genoemd, duurt ongeveer 1,5 uur en begint en eindigt bij een kleine parkeerplaats waar ook een restaurant/barretje is waar je eventueel nog wat te drinken kan kopen. Het startpunt van de wandeling door de rode woestijn vind je hier en spreekt bij aankomst voor zich. Aan het einde van de wandeling, vlak voor je weer bij de parkeerplaats aankomt, heb je vanaf het uitzichtpunt nog een prachtig uitzicht over de hele rode woestijn.

tatacoa dessert woestijn Colombia

Grijze woestijn Tatacoa

Op ongeveer 30 minuten rijden van de rode woestijn vind je de ingang van de grijze woestijn, ook wel Los Hoyos genoemd. Onderweg zie je het landschap veranderen en wordt steeds meer duidelijk hoe verschillend beide landschappen zijn. Waar je bij het landschap van de rode woestijn misschien aan de Grand Canyon moet denken, heeft de grijze woestijn met een beetje fantasie wel iets weg van het maanlandschap. De wandeling door de grijze woestijn is iets korter dan door de rode, maar ook deze wandeling is zeer de moeite waard. De ingang van de grijze woestijn in Tatacoa vind je hier.

grijze woestijn tatacoa

Hoe kom je in de Tatacoa woestijn?

De meest logische bestemming om naar de Tatacoa woestijn te reizen is vanuit Bogota. Om van Bogota naar Tatacoa te reizen neem je in Bogota de bus naar Neiva, om vanaf daar in een jeep naar Villavieja te stappen. De rit van Bogota naar Neiva duurt tussen de 6 en 8 uur. Afhankelijk van welke maatschappij en bus je kiest, maar misschien nog wel meer van de verkeerssituatie. 

Vanaf Neiva doe je er in een jeep nog ongeveer een uur over om in Villavieja te komen. Kaartjes voor het laatste deel van de reis naar Villavieja koop je op de busterminal van Neiva bij een loket van maatschappij Coomotor. Voor de bus van Bogota naar Neiva betaalden wij 65.000 pesos (15 euro) per persoon en voor de jeep die ons naar Villavieja bracht 10.000 pesos (€2,30) per persoon.

De langeafstandsbussen in Colombia zoek en boek je gemakkelijk via de apps van BusBud of redBus. Bogota heeft twee grote busterminals. Bekijk van tevoren goed vanaf welke busterminal de bus vertrekt. Goed om te weten is dat de reisduur vaak langer is dan de apps aangeven. 

Lees ook: Onze tips om te doen in Bogota

Tatacoa met of zonder gids?

Het is zeker mogelijk om de Tatacoa woestijn zonder gids te bezoeken. Toch raden we je aan om het met een gids te doen. Een gids brengt je naar de mooiste uitzichtpunten en kan je veel vertellen over het gebied. De afstand tussen de ingang van de rode en de grijze woestijn is 8 kilometer, in combinatie met de hitte en de afstanden die je in de woestijnen zelf nog aflegt is daarom een gids inclusief vervoer wat ons betreft een must. Wij betaalden 30 euro voor een privé-tour door beide woestijnen van in totaal 5 uur, inclusief vervoer en Engels sprekende gids en hebben dit geboekt via ons hotel in Villavieja.

Villavieja als uitvalsbasis voor je bezoek aan Tatacoa

Villavieja is een fijne uitvalsbasis om de Tatacoa woestijn te bezoeken. Het dorp ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de woestijn en is een veilige bestemming. Veel mensen slaan de Tatacoa woestijn over tijdens hun rondreis door Colombia. En hoe zonde dat ook is, de sfeer in Villavieja voelt hierdoor nog niet zo toeristisch en dat is best fijn. Je merkt dat het toerisme hier nog niet zo’n grote rol speelt dan in bijvoorbeeld Tayrona National Park. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk en als je een klein woordje Spaans met ze spreekt glimlachen ze van oor tot oor.

Goed om te weten: In tegenstelling tot veel andere dorpjes in Colombia vind je in Villavieja wel een pinautomaat.

Restaurants in de buurt van Tatacoa

Los van het bezoeken van de Tatacoa woestijn is er in Villavieja zelf niet zoveel te doen. Het is een fijne uitvalsbasis voor je bezoek aan de Tatacoa woestijn, maar ook niet meer dan dat. Gelukkig zijn er in het dorp een aantal restaurants te vinden waar je lekker kan eten. Wij kunnen Restaurante Salsipuedes aanraden voor zowel lunch als diner. Voor een heerlijk en groot bord met rijst en gewokte groente inclusief allebei een drankje betaalden we samen 12 euro.

Hotels in de buurt van Tatacoa

Als je zo dicht mogelijk in de buurt van de Tatacoa woestijn wil overnachten heb je twee opties: het dorpje Villavieja of in de woestijn zelf. De laatste optie is iets primitiever, maar schijnt wel een bijzondere ervaring te zijn. Wij kozen er voor om te overnachten in Villavieja, waar een aantal prima ho(s)tels te vinden zijn. Als je de Tatacoa woestijn zonder gids gaat bezoeken kan je op het centrale plein in het dorp in een TukTuk stappen die je naar de woestijn brengt.

Wij verbleven in Hotel Colonial Villavieja. Een fijn hotel met behulpzame en vriendelijke medewerkers, een zwembad om even af te koelen na je bezoek aan de woestijn en misschien nog wel belangrijker: kamers met airco. Er zijn in Villavieja namelijk veel hotels die niet over kamers met airco beschikken, maar geloof ons, bespaar daar alsjeblieft niet op. Een hotelkamer met airco is in de buurt van de Tatacoa woestijn een must.

Bekijk alle hotels in de buurt van de Tatacoa woestijn

Praktische informatie Tatacoa woestijn

Omdat het erg warm kan worden in de Tatacoa woestijn is het verstandig om een pet/hoed en zonnebril mee te nemen. Zorg ook voor voldoende zonnebrand en water, maar dat spreekt voor zich. Er wordt aangeraden om een lange broek te dragen in verband met de cactussen (en eventueel slangen) die je onderweg tegenkomt. In verband met de warmte raden we je aan om vroeg in de ochtend de rode woestijn te bezoeken en daarna (of nog beter: tijdens zonsondergang) de grijze. 

Toiletten zijn aanwezig bij de ingang van de rode woestijn. Hier is ook een barretje waar je eten en drinken kan kopen. Langs de weg van de rode naar de grijze woestijn kom je ook nog een paar restaurants tegen. Neem voldoende contant geld mee.

Wist je dat Tatacoa eigenlijk een droog tropisch bos is en geen woestijn? Er valt te veel regen om Tatacoa officieel een woestijn te mogen noemen

Van Tatacoa naar Salento

Is Salento je volgende bestemming tijdens je reisroute door Colombia? Dan vertellen we je graag hoe je het beste van Tatacoa naar Salento reist. Op het centrale plein in Villavieja stap je in een jeep of bus die je in iets meer dan een uur naar de busterminal in Neiva brengt. Als je liever comfortabeler reist kan je er ook voor kiezen om je ho(s)tel een taxi te laten regelen. Dit doen de meeste ho(s)tels met plezier en is vaak geen enkel probleem. Wij kozen ook voor een taxi en voor het ritje naar Neiva betaalden we 30 euro.

Tip: Vrijwel iedereen die in Tatacoa is reist weer verder via Neiva. Vanaf daar vertrekken namelijk de bussen richting de toeristische bestemmingen. We raden je aan om bij andere reizigers in je ho(s)tel na te vragen wanneer ze vertrekken. Grote kans dat je samen kan reizen en de kosten voor een taxi naar Neiva kan delen.

Eenmaal aangekomen in Neiva neem je de bus naar Armenia. Wij kozen voor de nachtbus en betaalden 65.000 pesos (15 euro) per persoon. Aangekomen in Armenia stap je in de bus naar Salento voor het laatste deel van je reis. Afhankelijk van hoe lang je op je volgende bus moet wachten in Neiva kan je rekenen op in totaal zo’n 8 á 9 uur reizen van Tatacoa naar Salento. 

Via de chatfunctie in de Booking.com-app kan je ook aan je ho(s)tel in Salento vragen om een taxi voor je te regelen die je ophaalt bij de Terminal de Transporte (het busstation) in Armenia. Wij maakten hier gebruik van en dat kostte ons 20 euro voor een uurtje rijden. Duurder dan de bus, maar wel sneller en comfortabeler en vooral fijn als je ’s ochtends al vroeg of ’s avonds pas laat in Armenia aankomt.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Salento

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

Tatacoa woestijn Colombia