Tayrona National Park

Tayrona National Park, in Colombia Parque Nacional Natural Tayrona genoemd, is het bekendste en misschien ook wel mooiste nationale park van Colombia. Het park ligt aan de noordkust van het land aan de Caribische Zee en wordt door zowel locals als toeristen veel bezocht.

Je kan Tayrona in een dag bezoeken, maar kan er ook voor kiezen om een of meerdere nachten in het park te slapen. Wij kozen voor een dagtrip en hebben enorm genoten en veel kunnen zien. Het voordeel van een nacht in het park verblijven is dat je met een beetje geluk de zonsopkomst en zonsondergang kan bekijken. Dit gaat helaas niet lukken als je besluit om een dag naar Tayrona te gaan. Ondanks dat is het alsnog een hele toffe ervaring en zeker de moeite waard om het park te bezoeken.

Wat kost Tayrona?

Veel mensen vragen zich af wat het kost om National Park Tayrona te bezoeken. De entreeprijs voor Tayrona is 73.500 pesos (ongeveer 17 euro) per persoon in het hoogseizoen. Daar komt nog een verplichte verzekering van 6.000 pesos (€1,40) per persoon bovenop. In totaal betaal je dus net geen 20 euro per persoon voor een bezoek aan Tayrona National Park. Je kan de entree voor het park contant, met je pinpas of met creditcard betalen.

Als je eenmaal het park binnen bent (via ingang El Zaino) kan je in een taxibusje stappen die je naar het startpunt van de wandeling brengt. Dit is zeker aan te raden, want het scheelt ongeveer een uur lopen. Vooraf denk je misschien nog dat het niet nodig is, maar gebruik je energie liever voor de rest van de dag. De busjes vertrekken als ze vol zijn en je kan alleen contant betalen. De prijs voor een enkele rit is 5.000 pesos per persoon (iets meer dan €1). Alle bovenstaande prijzen zijn voor het laatst gecontroleerd in december 2023.

Niet vergeten: Neem je paspoort, zonnebrand, strandhanddoek en voldoende cash, eten en drinken mee!

tayrona National Park stranden

De verschillende ingangen

Tayrona heeft twee ingangen: El Zaino en Calabazo. El Zaino is de populairste en drukste ingang van Tayrona, en dat heeft een goede reden. Aan deze kant van het park zijn de wandelpaden beter onderhouden en vind je wat meer faciliteiten dan bij ingang Calabazo. Vanaf Calabazo duurt het langer om de stranden in het park te bereiken, maar bij deze ingang is het wel een stuk rustiger dan bij El Zaino.

Beide ingangen zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vraag in je ho(s)tel welke bus je moet nemen en geef bij de buschauffeur duidelijk aan bij welke ingang je het park in wil. Je kan natuurlijk ook in je ho(s)tel vragen of ze een taxi voor je willen bellen of ze jou er, eventueel tegen betaling, zelf naartoe willen brengen. 

Openingstijden

Tayrona National Park is dagelijks geopend van 8:00 tot 17:00 uur. Zorg dat je een halfuur voor opening in de rij gaat staan, om lange wachttijden te voorkomen. Als je het laatste stuk ook weer met een shuttlebus terug naar de ingang/uitgang wil, zorg dan dat je ruim voor 17:00 uur weer bij de busjes bent. 

Let op, er zijn een paar uitzonderingen op de openingstijden. Het park gaat namelijk drie keer per jaar twee weken dicht, zodat de inheemse stammen die er wonen hun rituelen in alle rust kunnen uitvoeren. Vrijwel ieder jaar is het park gesloten van 1 tot 15 februari, van 1 tot 15 juni en van 19 oktober tot 2 november. Bekijk voor de actuele openingstijden de website van het park.

Wandelen in Tayrona

Om te genieten van de prachtige stranden en de ruige zee in het nationale park moet je zelf eerst nog flink aan de bak. Door het nationale park lopen verschillende wandelroutes die je naar de stranden brengen. Je wandelt deels over verharde (vlonder)paden, maar ook over onverharde zandpaadjes en deels over het strand. 

De hoogteverschillen die je af en toe moet overbruggen maken de wandeling op sommige stukken best pittig, maar met een normale conditie is het goed te doen. Zorg dat je voldoende water en eten bij je hebt, want onderweg is er eigenlijk alleen bij de stranden de mogelijkheid om iets te kopen. Dit geldt ook voor toiletten.

Omdat het park erg toeristisch is, hoef je niet bang te zijn dat je verdwaalt of gevaarlijke dieren tegenkomt. Het zijn hooguit een paar nieuwsgierige aapjes, maar zelfs om die te zien moet je goed om je heen kijken. Verwacht geen gevaarlijke tocht door de jungle, maar vooral een flinke, maar prachtige wandeling met vrijwel altijd wel andere mensen om je heen. De stranden staan op bordjes langs de route aangegeven.

Stranden in Tayrona

De stranden in Tayrona zijn prachtig en een fijne plek om even bij te komen van de pittige hike. Als je bij het startpunt van de wandeling uit het shuttlebusje stapt is het ongeveer een uur lopen naar Arrecifes, het eerste strand vanaf ingang El Zaino. Van Arrecifes naar La Piscina is het een halfuur lopen en mede door het uitzicht onderweg vonden wij dit het mooiste deel van de route. De wandeling van La Piscina naar Cabo San Juan duurt ongeveer 20 minuten. Loop je na La Piscina een klein stukje door, dan vind je rechts ook nog een klein strandje waar de kans groot is dat je de enige bent.

Wij vonden Cabo San Juan het mooiste strand, maar dit is ook meteen de drukste. Als je verstandig bent wandel je meteen, zonder bij de andere stranden te stoppen, naar Cabo San Juan. Hoe eerder je hier bent, hoe rustiger het is. Op de terugweg kan je dan bij de andere stranden stoppen. 

Na even relaxen en lunchen bij Cabo San Juan zijn wij dezelfde route weer teruggelopen. Vanaf Cabo San Juan kan je eventueel ook nog naar het dorpje Pueblito en het strand Playa Brava lopen. Deze in totaal bijna 3 uur durende wandeling duurt te lang als je niet in het park overnacht.

Let op: Door de ruige zee is het niet altijd en overal toegestaan om te zwemmen. Let goed op de rode vlag en ga niet alleen het water in. 

stranden Tayrona National Park

Wilde dieren in Tayrona National Park

In Tayrona leven veel wilde dieren, waaronder Pinchéaapjes. Deze apensoort wordt met uitsterven bedreigd en leeft alleen in het noorden van Colombia. De apen leven in groepen; dus als je er een ziet zijn er meer. Daarnaast leven er ook gekleurde hagedissen, leguanen, bijzondere vogelsoorten en andere apensoorten in Tayrona. Houd je oren en ogen goed open, dan is de kans groot dat je ze ziet.

Hoe kom je in Tayrona en waar verblijven?

Vanuit Santa Marta, Minca, Palomino en zelfs Cartagena worden er veel dagtours naar Tayrona National Park aangeboden. Maar een bezoek aan het park is ook heel makkelijk zelf te plannen. Juist door het zelf te plannen vermijd je de drukte een beetje. Zo hoef je geen rekening met andere mensen te houden en kan je zo lang als je zelf wil op de mooiste plekken in het park blijven.

Om je bezoek aan Tayrona zelf te plannen is het belangrijk om te weten waar je het beste kan verblijven. Wij raden je aan om een ho(s)tel te boeken in de buurt van een van de ingangen van Tayrona National Park: El Zaino of Calabazo. Als je hier verblijft kan je ‘s ochtends na je ontbijt zo vroeg mogelijk naar het park gaan en dat kan een lange wachtrij bij de ingang schelen. De meeste ho(s)tels in de nabije omgeving van Tayrona bieden een shuttle service naar de ingang van het park aan. Zelf naar de ingang lopen raden we niet aan, omdat je je energie beter voor de rest van de dag kunt sparen. 

Naast de hotels in de buurt van een van de ingangen wordt Santa Marta ook wel als uitvalsbasis voor Tayrona gebruikt. Dit heeft niet onze voorkeur, omdat je dan nog eerder in de taxi of bus moet stappen om ’s ochtends op tijd bij de ingang van het park te zijn. Als je ’s ochtends zo min mogelijk gedoe en reistijd wil kies je een accommodatie in de buurt van de ingang waar je de volgende dag het park in wil gaan.

Wij verbleven twee nachten in EcoHostal Rio Piedra en hebben hier een heerlijke tijd gehad. EcoHostal RioPiedra ligt vlakbij ingang El Zaino, waar we na ons ontbijt met een gratis shuttle service naartoe werden gebracht. Als je een goed hotel, met zwembad en dichtbij ingang El Zaino zoekt is dit de beste keuze. Als je langer dan een nacht in de buurt van Tayrona verblijft, boek dan een accommodatie met zwembad, want in de omgeving is verder weinig te beleven.

Bekijk hotels in de buurt van Tayrona National Park

Eten en drinken

In het park zijn eigenlijk alleen op de stranden een aantal restaurantjes en barretjes te vinden waar je iets te eten en drinken kan kopen. We raden je aan om zelf voldoende eten en drinken (water) mee te nemen. Het kan vooral in de loop van de middag erg warm worden en dan is het fijn om niet afhankelijk te zijn van de restaurantjes die je onderweg tegenkomt. Bij de ingang van Tayrona kan je eventueel ook nog wat te eten en drinken kopen om mee te nemen voor onderweg.

Dit moet je ook nog weten voor je Tayrona bezoekt

Goed om te weten voor je bezoek aan Tayrona is nog dat je in het park maar beperkt bereik hebt met je mobiele telefoon, zelfs met een Colombiaanse simkaart. Vergeet niet om (een kopie van) je paspoort mee te nemen, want die moet je bij de ingang laten zien. 

Zoals we hierboven al schreven gaat het park om 8 uur open, om lange wachttijden te voorkomen is het verstandig om een halfuur voor opening (of eerder) in de rij te gaan staan. Bij de ingang heb je nog de mogelijkheid om iets te eten en/of drinken te kopen. Neem voldoende contant geld mee, want in of in de buurt van Tayrona is geen pinautomaat/ATM aanwezig en bij vrijwel alle restaurants is het alleen mogelijk om contant te betalen. Bezoek in verband met de drukte Tayrona bij voorkeur niet in het weekend of op een van de Colombiaanse feestdagen.

Waarheen na Tayrona?

Van veel andere reizigers hoorden wij dat ze nog niet wisten waar ze na Tayrona naartoe zouden gaan. Om je te helpen met deze keuze delen we graag onze reisroute door Colombia met je. Tijdens onze reis door Colombia hebben wij namelijk ook erg getwijfeld wat onze volgende bestemming na Tayrona zou worden. Uiteindelijk hebben we voor Palomino gekozen, maar je zou ook voor Cartagena of Minca kunnen kiezen. Beide bestemmingen zijn vanaf Tayrona (via Santa Marta) goed te bereiken.

Reisroute Colombia

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

Tayrona Colombia