Middeleeuws Assisi

Nadat we de auto onder de stad hadden geparkeerd bestegen we tussen de olijfbomen door de weg naar de stadspoort, kom je niet voor de hoogtemeters? Parkeer dan bij Puorta Nova en neem daar de roltrap omhoog.

De oude stad ligt op een heuvel aan de voet van de 1290 meter hoge Monte Subasio en telt zo’n 25.000 inwoners. Vanaf de heuvel kijk je ver het dal van Spoleto in, met vijftien kilometer verderop zicht op provinciehoofdstad Perugia. 

De kleine stad staat bekend om het grote aantal bezoekers, al sinds de 13e eeuw trekken pelgrims naar de stad en tot 2020 bezochten jaarlijks zo’n vijf miljoen mensen Assisi. Begrijpelijk, want als je door de smalle straten, stegen en trappen langs fotogenieke doorkijkjes loopt waan je je even in het middeleeuws Italië. 

assisi
Uitzicht over de stad op het Spoletodal

Sint Franciscusbasiliek

In de stad treed je in de voetsporen van Sint Franciscus, aan de 13e -eeuwse heilige is de imposante Basilica di San Francesco toegewijd. De heilige leefde een nederig en armoedig bestaan, de Franciscaner kloosterorde volgt tot op de dag van vandaag nog die levensstijl. 

Sint Franciscusbasiliek Assisi
Sint Franciscusbasiliek

De 800 jaar oude basiliek is gebouwd op het monumentale graf van de heilige. De basiliek bestaat uit drie op elkaar gebouwde kerken, je komt binnen in de donkere benedenkerk met daaronder de crypte met het graf van Franciscus. De bovenkerk staat in contrast met de sombere crypte en benedenkerk, de hoge hal wordt door daglicht overgoten en is gedecoreerd met fresco’s over het leven van de heilige. 

Als je de kerk gaat bezoeken vergeet dan niet eventuele blote schouders en benen te bedekken.

Piazza del Comune

Vanuit de basiliek liepen we langs de vele souvenirwinkels aan de Via S. Francesco naar Fontana de Tre Leoni. De oude fontein ligt midden op de Piazza del Comune. Op het centrale plein van de stad wordt je aandacht het meest getrokken door de zuilen van een oude Romeinse tempel, achter de zuilen vind je de Santa Maria Sopra Minerva een met gouden elementen overgoten kerk. Tegenover de zuilen vind je het Palazzo del Popolo, het 14e-eeuwse stadhuis dat nog altijd gebruikt wordt.

assisi fontein
Palazzo del Popolo
Palazzo del Popolo

Tip: Wijk ook af van de drukke straten tussen de hotspots en loop de zijstraatjes in, hier vind je de mooiste doorkijkjes en steegjes van de stad.

Assisi bezoeken

Mocht je in Umbrië zijn waag zeker een bezoekje aan deze stad. Zelf bezocht ik Assisi tijdens mijn vijfdaagse reis naar Perugia. Vanaf Perugia is het ongeveer een halfuur rijden naar de parkeerplaatsen onder de stad. In mijn geval liepen we de laatste hoogtemeters zelf maar er is ook een roltrap. De stad was (april 2022) nog erg rustig, houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen een stuk drukker kan zijn in de stad. 

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

te doen Assisi