In een TukTuk door Lelystad

Samen met de gids van Flevoland TukTuk maakten we een tocht langs meerdere highlights van Lelystad en omgeving. En we kunnen je vertellen dat dit een erg leuke ervaring was! We stapten om 11:00 uur op bij buitencentrum de Oostvaarders, om vanaf daar via de hurkende man en het werkeiland naar de grootste jachthaven van de stad te rijden. Na de lunch in diezelfde haven bekeken we de Noordersluis: een van de vele sluizen die Flevoland rijk is. Het is bijna onvoorstelbaar hoe laag Lelystad onder zeeniveau ligt. In de sluis is het hoogteverschil tussen de zee en de stad goed te zien. 

We reden verder naar het centrum van de stad en zagen hier hoe Cornelis Lely vanaf grote hoogte een oogje in het zeil houdt. Meneer Lely maakte in 1891 een plan tot afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee. Hier was eerst geen geld voor, maar door de Eerste Wereldoorlog en meerdere overstromingen kwam hier verandering in. Lelystad dankt hierdoor haar naam (en bestaan) aan meneer Lely. 

Tijdens de TukTuk tour door Lelystad en omgeving heb je ook de mogelijkheid om een Kennis Quiz te doen. Je krijgt informatie en vragen mee, om zo tijdens de tour meer te leren over het ontstaan en de geschiedenis van Lelystad. Ook erg leuk voor kinderen!

Trek warme kleren aan, want de zeewind die hier meestal waait kan best fris zijn. De TukTuk tours door Lelystad zijn te reserveren vanaf het voorjaar tot en met oktober. Informeer tijdig om teleurstelling te voorkomen. 

Overnachten bij Onze Kas

Tijdens een paar dagen Flevoland wil je natuurlijk overnachten op een mooi plekje. Nou, die hebben we gevonden! Je voelt het meteen als je aan komt rijden. Onze Kas, waar je ook terecht kan voor ontbijt, lunch, borrel of gewoon een kopje koffie of thee, is een unieke plek om te zijn en te overnachten.

Onze Kas is een nieuwe en moderne accommodatie in Lelystad. Omringd door groene natuur, voorzien van een buitenzwembad en het grenst aan een tuinbouw- en wandelgebied. In het wandelgebied mogen honden loslopen en tegen meerprijs is je viervoeter ook welkom om te overnachten. De accommodatie verhuurt fietsen om de omgeving te verkennen.

In de horeca van Onze Kas kun je - zoals we hierboven al schreven - terecht voor een hapje en een drankje. Informeer vooraf naar de openingstijden, want deze verschillen per seizoen. Neem ook zeker de tijd om de modern en gezellig ingerichte kas van binnen te bekijken.

onze kas Lelystad

Lunch en diner in Lelystad

In en rondom Bataviahaven (vlakbij Bataviastad Fashion Outlet) zijn meerdere goede, gezellige en hippe eettentjes te vinden. Als we één plekje mogen aanraden voor het diner, dan is dat zonder twijfel MJ café. Het restaurant is geopend in het voorjaar van 2022 en serveert bordjes waar je u tegen zegt, ook wel fine dining genoemd. Eten is hier echt een beleving, dus neem je tijd en geniet. We kunnen er heel veel over vertellen, maar we delen nog veel liever de foto’s met je. Zijn het geen kunstwerkjes? Op vrijdagavond kan je naast de reguliere menukaart ook kiezen voor het Chicken Friday-arrangement. 

Voor de lunch tippen we Club Port Side en Restaurant De Rede. Bij Club Port Side lunch je op het water en bij Restaurant De Rede hebben ze een uitgebreide menukaart, met zowel klassieke gerechten als rijkelijk belegde (vega) sandwiches.

mjcafe

Kom tot rust in de Oostvaardersplassen

Als je in Flevoland bent mag je het niet overslaan: de Oostvaardersplassen. Een walhalla voor vogelliefhebbers en wandelaars. De Oostvaardersplassen zijn samen met de Marker Wadden, Lepelaarplassen en het Markermeer onderdeel van Nederlands jongste nationale park: Nationaal Park Nieuw Land.

Wij liepen om 8:00 uur ’s morgens mee met de Vroege Vogelwandeling: een wandeling van ongeveer 2,5 uur met gids die je alles kan vertellen over het gebied, de vogels en alle andere dieren die hier leven. Onderweg leer je over alles wat je hoort en ziet en hoe je vogels kan herkennen en onderscheiden.

vroege vogelwandeling met gids
vroege vogelwandeling met gids

Is vogels spotten niets voor jou? Dat kunnen we ons best wel voorstellen. Wij dachten dat namelijk ook voor we aan de Vroege Vogelwandeling van Staatsbosbeheer deelnamen. Maar mede door de verhalen van de gids en het enthousiasme waarmee hij zijn kennis met ons deelde waren we al na een paar minuten onder de indruk. Bovendien is het prachtig om in alle rust te zien hoe de natuur ontwaakt. En dat wil je! In de Oostvaardersplassen heb je bovendien grote kans om wilde dieren, zoals de vele edelherten die er leven, te spotten.

Trek waterdichte (wandel)schoenen aan, neem je verrekijker en fotocamera mee en geniet. Meer info en reserveren op de website van Staatsbosbeheer. Je kunt ervoor kiezen om ontbijt bij te boeken. Na afloop van de wandeling staat het ontbijt voor je klaar in het horecagedeelte van het bezoekerscentrum. Parkeren is gratis.

oostvaardersplassen
Edelherten in Oostvaardersplassen
vogelkijkhut zeearend
Vogelkijkhut de Zeearend

Kruidenworkshop bij De Polderkol

Als je het hebt over mensen die met hun passie bezig zijn, dan is Marlies van De Polderkol hier ook een heel mooi voorbeeld van. De Polderkol is een grote kruidentuin net buiten Lelystad. Je kunt hier terecht voor cursussen, workshops en rondleidingen door de kruidentuin. Marlies vertelt je met volle enthousiasme alles wat je maar wilt weten over kruiden en de werking hiervan op ons lichaam. Van de kruiden uit haar tuin maakt ze o.a. oliën, zalf en thee. Marlies kan je bij diverse lichamelijk klachten adviseren welke kruiden jou zouden kunnen ondersteunen. 

Wanneer je kiest voor een cursus of workshop bij De Polderkol word je hartelijk ontvangen met een kopje verse kruidenthee, waarna Marlies je vervolgens meeneemt de kruidentuin in. Hier groeien zo ontzettend veel verschillende kruiden. Van de bekende verse munt en Sint-Janskruid, tot een heleboel minder bekende kruidensoorten. Eenmaal in de tuin zijn er diverse activiteiten mogelijk. Zo kun je zelf geurzakjes van verse kruiden maken, maar ook kruiden plukken voor je eigen kruidenthee of massageolie. In de zelfgebouwde houten cursusruimte - met uitzicht op de tuin - ga je vervolgens aan de slag met het verwerken van de door jou geplukte kruiden. 

Het plukken van kruiden en het volgen van workshops en cursussen is niet het hele jaar mogelijk. Het is aan te raden om voor je bezoek contact op te nemen met Marlies. Je vindt De Polderkol aan de Jupiterweg 6 in Lelystad.

kruidenworkshop polderkol
Kruiden drogen bij De Polderkol
doen in Lelystad

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Flevoland

doen in Lelystad