Tips om te doen in Opper-Oostenrijk

Opper-Oostenrijk is de Nederlandse naam voor Oberösterreich, zoals de regio officieel heet. Deze Oostenrijkse deelstaat grenst in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, waar je een prachtig glooiend heuvellandschap aantreft. In het zuiden vind je de bergen zoals je ze zou kunnen kennen van Tirol. Tijdens je vakantie of paar dagen in Opper-Oostenrijk zul je je niet snel gaan vervelen. Er is hier zoveel leuks te doen dat we onze favoriete activiteiten om te doen in Opper-Oostenrijk graag met je delen.

Tips voor Opper-Oostenrijk in het kort:

  • Wandelen met uitzicht over prachtige meren
  • Attersee: het grootste meer van Opper-Oostenrijk
  • Traunsee: het diepste meer van Oostenrijk
  • Baumwipfelpfad Salzkammergut: leuk voor jong en oud
  • Fietsen in de Donau-regio
  • Bezoek de schilderachtige dorpjes
  • Waar verblijven in Opper-Oostenrijk?
  • Hoe kom je er?

Wandelen met uitzicht over prachtige meren

De regio Opper-Oostenrijk heeft een aantal prachtige meren die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in de buurt bent. De meren zijn natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich, waardoor een kopje koffie met uitzicht op het meer soms al een fijne invulling van je ochtend, middag of avond kan zijn. 

Voor wie zichzelf liever pas met een kopje koffie beloond na wat inspanning kan er voor kiezen om een mooie wandeling te maken door de bergen. Omdat de bergen hier minder hoog zijn dan de meeste bergen in deelstaat Tirol is het wandelen in Opper-Oostenrijk minder zwaar en goed te doen. Zodra je uitkijkt op een van de meren kom je helemaal tot rust. Die koffie komt later wel!

Attersee: het grootste meer van Opper-Oostenrijk

De Attersee is het grootste meer van Opper-Oostenrijk en biedt veel watersportmogelijkheden, zoals zeilen, windsurfen en kajakken. Het is hier ook mogelijk om te duiken. Het water van de Attersee kan in de zomer een temperatuur van wel 25 graden bereiken en is dus ook een ideale plek om in de zomer even te relaxen. Het meer wordt daarnaast omringd door leuke dorpjes en met de bergen op de achtergrond al reden genoeg om hier een kijkje te nemen.

Traunsee: het diepste meer van Oostenrijk

Met 191 meter is de Traunsee het diepste meer van heel Oostenrijk. Na de Attersee is de Traunsee het grootste meer van de deelstaat Opper-Oostenrijk en daarom ook zeker een bezoek waard. Via een houten wandelbrug bereik je vanuit Gmunden Schloss Ort, waar regelmatig (culinaire) evenementen, bruiloften en feesten worden georganiseerd. Het slot was zelfs decor van de in Oostenrijk en Duitsland bekende tv-serie Schlosshotel Orth.

Schloss Ort is een van de meest populaire trouwlocaties van heel Oostenrijk

Schloss Ort

Baumwipfelpfad Salzkammergut: leuk voor jong en oud

Misschien wel de meest originele activiteit van Opper-Oostenrijk: het Baumwipfelpfad Salzkammergut, oftewel de boomtopwandeling. Neem vanuit Gmunden de Grünbergseilbahn naar boven, eenmaal boven aangekomen wandel je in een paar minuten naar de ingang van het wandelpad.

Je wandelt hier letterlijk tussen de boomtoppen door. Aan het einde van de route kom je aan bij een immense houten uitkijktoren. Loop naar boven voor een fantastisch uitzicht over de omgeving en de Traunsee en neem ook zeker een matje mee naar boven. Nadat je van het uitzicht op de top van de uitkijktoren hebt genoten kan je namelijk via de glijbaan weer naar beneden glijden. Lijkt misschien spannend, maar voor je het doorhebt ben je alweer beneden. Zeker doen dus! Voor meer informatie over het Baumwipfelpfad en om van te voren je tickets te kopen kan je terecht op deze website

Fietsen in de Donau-regio

Opper-Oostenrijk is een heerlijke regio om op de fiets te verkennen. Stap op je eigen of een gehuurde e-bike en fiets een van de vele routes die in de omgeving zijn uitgezet. Wij fietsten de Mondstein-Runde die je via het prachtige heuvellandschap naar de rivier de Donau brengt. Stop onderweg even in het stadje Grein an der Donau voor een lekkere lunch of een ijsje bij Schörgi. Als je genoeg tijd hebt is een korte wandeling door het stadje en een bezoek aan Schloss Greinburg aan te raden. Het slot is vanaf mei tot en met eind oktober geopend voor bezoekers. Meer fietsroutes vind je op de website van Oberösterreich.

Schloss Greinburg an der Donau
Schloss Greinburg an der Donau

Bezoek de schilderachtige dorpjes

Opper-Oostenrijk ademt historie en die vind je vooral terug in de vele schilderachtige dorpjes die de regio rijk is. Mocht je het leuk vinden om een paar dorpjes te bezoeken dan kunnen we naast het hierboven genoemde Grein ook zeker Bad Ischl aanraden. 

Het bekendste dorp van de regio is zonder twijfel Hallstatt, dat mede door de Disney film Frozen een aantal jaar geleden een enorme boost heeft gekregen wat toerisme betreft. Voor het uitbreken van de Covid-pandemie verwelkomde Hallstatt op het hoogtepunt bijna 10.000 toeristen per dag. Het dorp is zelfs nagebouwd in China.

Hoe druk het er ook kan zijn, we kunnen ons voorstellen dat dit je niet tegenhoudt om Hallstatt toch te bezoeken als je in de buurt bent. Vermijd bij voorkeur de schoolvakanties en weekenden en stel je in op bussen vol (Aziatische) toeristen. 

hallstatt
Hallstatt

Waar verblijven in Opper-Oostenrijk?

Een veel gestelde vraag van mensen die op vakantie gaan naar Opper-Oostenrijk is waar je het beste kunt verblijven. Het antwoord daarop is vooral afhankelijk van wat je allemaal wil zien en doen. De meeste bezienswaardigheden liggen wel een stukje van elkaar af, waardoor je al gauw een uur (of langer) in de auto zit om meerdere bezienswaardigheden te kunnen zien. Bedenk dus van tevoren al wat je allemaal wil gaan zien en doen in Opper-Oostenrijk, zodat je op basis daarvan een geschikte locatie uit kunt zoeken om te verblijven. 

Het stadje Gmunden is populair onder toeristen en dat kan niet los gezien worden van de Traunsee waar het aan ligt. Hierdoor kan het in het hoogseizoen druk zijn in Gmunden, maar wij vonden het zeker een aanrader om hier te verblijven als je in een korte tijd veel van Opper-Oostenrijk wil zien. Met de Grünbergseilbahn ben je snel in de bergen, waar je ook het eerder genoemde Baumwipfelpfad kunt vinden. Ben je van plan om te gaan fietsen? Dan raden we je aan om een accommodatie in de Donau-regio te boeken. De dorpjes Bad Kreuzen en Grein zijn dan goede opties.

Bekijk hier alle hotels in Opper-Oostenrijk

Hoe kom je er?

Het vliegtuig is de snelste manier om in Opper-Oostenrijk te komen. In minder dan 1,5 uur vlieg je met Transavia of KLM van Amsterdam naar Salzburg of Wenen, om vanaf daar met de trein of taxi naar je eindbestemming te rijden. Omdat het vliegtuig niet de meest milieuvriendelijke optie is en er ook zeker andere mogelijkheden zijn om in Opper-Oostenrijk te komen raden we je aan om met de auto of (nacht)trein te reizen. Via NS International kan je de verschillende trajecten bekijken en zelf een keuze maken welke optie voor jou het meest geschikt is.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Oostenrijk

Schloss Ort