Tips om te doen tijdens een paar dagen Veluwe in het kort:

  • Middelpunt van Nederland
  • Fietsen over de Ginkelse Heide
  • Wild spotten met een gids
  • Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Museonder bezoeken
  • Kröller-Müller Museum

Middelpunt van Nederland en de Ginkelse Heide

In de stromende regen komen we aan bij Hotel De Werelt in Lunteren. Maar dat mag de pret niet drukken, want van dit hotel en deze plek krijg je meteen het gevoel waar je vooraf stiekem op hoopt! Het hotel, dat recent volledig gerenoveerd is, staat midden in de natuur. Eenmaal binnen raken we onder de indruk van de natuurlijke uitstraling van het hotel. De natuur is hier letterlijk naar binnen gehaald.

We hebben stiekem zin om hier te blijven, maar na een kop koffie trekken we toch onze regenkleding aan en stappen we allebei op een elektrische fiets, die trouwens bij het hotel te huur zijn. We fietsen eerst naar het Middelpunt van Nederland, onze actieve dagen op de Veluwe zijn begonnen!

kaart veluwe

Het Middelpunt van Nederland is - hoe kan het ook anders - het middelpunt van Nederland. Een leuke plek om te bezoeken als je in de buurt bent of tijdens het fietsen van een van de vele fietsknooppunt routes die je hier kunt vinden. Vanaf het Middelpunt van Nederland heb je uitzicht over de Gelderse Vallei en de omringende bossen.

Wij fietsten trouwens fietsroute 23 van het fietsnetwerk van de Veluwe. Het boekje met fietsroutes is verkrijgbaar bij diverse toeristische informatiepunten en online via deze link te bekijken. Het Middelpunt van Nederland kom je tijdens de fietsroute tegen tussen fietsknooppunt 79 en 75.

Als we onze fietstocht vervolgen is het inmiddels gestopt met regenen, waardoor we nog meer kunnen genieten van de prachtige natuur van de Veluwe. Via de Ginkelse Heide fietsen we richting Boerderij Mossel, waar een heerlijke lunch op ons wacht.

Als je in de buurt van Ede en Lunteren fietst, wandelt of verblijft is Boerderij Mossel een leuke plek voor een stop. Via de Ginkelse Heide fiets je er vanaf het Middelpunt van Nederland in een klein uur naartoe. Naast de uitgebreide lunchkaart kan je hier ook terecht voor een kop koffie of thee en natuurlijk een verkoelend drankje. Adres: Boerderij Mossel, Mosselseweg 2, 6731 SK Otterlo.

Wild spotten bij de wildkansel

Vlakbij Boerderij Mossel ligt natuurgebied Planken Wambuis. Een natuurgebied op de Veluwe met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en zandverstuivingen. Het leuke aan dit natuurgebied is dat je hier grote kans hebt om wild te spotten. Op de Veluwe leven veel wilde dieren en het spotten daarvan is dan ook een leuke activiteit tijdens je bezoek.

Onder begeleiding van een natuurgids gingen wij het rustgebied - dat tussen de Ginkelse Heide en Planken Wambuis ligt - in. Zonder gids is het gebied niet toegankelijk, omdat dit het leef- en rustgebied van verschillende wilde dieren is. Niet zo gek dus, dat je hier heel veel kans hebt om wilde dieren tegen te komen. Als onze gids het hek voor ons heeft geopend én weer op slot heeft gedaan wandelen we rustig en zonder te praten naar de wildkansel.

Een wildkansel is een overdekte ruimte waar je over een grote wildweide kijkt. Het blijft altijd weer een verassing wat je te zien krijgt. Soms heb je pech, maar vrijwel altijd is het raak: edelherten, zwijnen, vossen en ook dassen laten zich hier regelmatig zien. Wij hadden dubbel geluk, want nog voor we bij de wildkansel aankwamen zagen we al een kudde van zo'n 30 hindes (vrouwtjes herten).

Eenmaal aangekomen in de wildkansel vertelde gids Harm ons meer over het gebied en de dieren die er leven. Een leerzame en vooral hele leuke middag die zeker op je lijstje moet als je een paar dagen naar de Veluwe gaat. Voor meer informatie over de wildkansel en om te reserveren ga je naar de website van Natuurcentrum Veluwe, voor meer inspiratie om te doen rondom Ede ga je naar bezoek-ede.nl.

wild spotten veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Je kunt er niet omheen als je (een paar dagen) op de Veluwe verblijft: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit nationale park behoort tot de grootste nationale parken van Nederland, maar beslaat desondanks maar 5% van het totale oppervlak van de Veluwe.

Het nationale park staat bekend om de prachtige bossen, zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden. Een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe mag je natuurlijk niet overslaan als je een paar dagen op de Veluwe verblijft. Zo kan je hier wild spotten, heerlijke wandelingen maken, uitwaaien op de fiets en Het Kröller-Müller Museum en Museonder bezoeken.

Het leukste om te doen in het park vonden wij fietsen op de bekende witte fietsen. In het park vind je 1.800 witte fietsen die je gratis mag gebruiken. De fietsen staan verspreid over het park, je kan ze inleveren en weer opstappen waar en wanneer je maar wil.

Door het park zijn twee fietsroutes uitgestippeld: een route van 10 kilometer en een route van 26 kilometer. Wij kozen voor de route van 10 kilometer en vonden vooral het laatste deel van de route prachtig! De routes staan goed aangegeven op de rood-witte paddestoelen van de ANWB, je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen.

Waarschijnlijk start je de fietsroute vanuit het centrumgebied. Na een paar minuten fietsen kan je rechtsaf slaan naar wildobservatie Millelamel (staat goed aangegeven). Hier heb je grote kans om wilde dieren te spotten! Parkeer je fiets bij de fietsenstalling en maak zo min mogelijk lawaai. Door de houten balken heb je uitzicht over de wildweide waar dagelijks herten en zwijnen worden gespot. In het park vind je trouwens nog meer wildobservatiepunten.

Tip: Koop bij de entree, bij het Museuonder of in de Parkwinkel een uitgebreide plattegrond van het park met de locaties van de wildoberservatiepunten, bezienswaardigheden en mooie fiets- en wandelroutes.

Geen wild gespot? Fiets aan het einde van de fietsroute nog een keer naar de Millelamel

Millelamel veluwe
Wildobservatie Millelamel

Museonder

Voor toegang tot het nationale park moet je entree betalen, maar daar krijg je wel wat leuks voor terug. Je mag namelijk gratis gebruik maken van de eerder genoemde witte fietsen en ook toegang tot Museonder is inbegrepen bij je ticket. In Museonder leer je meer over alles wat er onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. Ook liggen er botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven, maar die ooit rondliepen in het gebied. De tentoonstelling neemt je letterlijk mee de bodem in.

Het Museonder is interessant voor volwassenen, maar ook erg leuk voor kinderen. Je leert hier op een interactieve manier meer over de natuur en haar verleden. Je vindt het Museonder in het centrumgebied van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, tegenover Park Paviljoen. Waar je trouwens heerlijk kunt lunchen!

Voor tickets en meer informatie over (toegang tot) het nationale park ga je naar de website van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

het nationale park de hoge veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Kröller-Müller Museum

We parkeren onze witte fietsen in de fietsenstalling bij de ingang en sluiten ons verblijf op de Veluwe af in het Kröller-Müller Museum. In het Kröller-Müller Museum beleef je een unieke combinatie van kunst, architectuur en natuur. Wist je dat het Kröller-Müller Museum de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld bezit?!

Naast de grote collectie Van Gogh's vind je hier ook werken van Piet Mondriaan en Picasso. In de beeldentuin zijn nog eens 160 sculpturen van bekende kunstenaars te zien. En misschien ben je (net als wij) geen kunst-kenner van het eerste uur, een bezoek aan het Kröller-Müller is wat ons betreft een leuke toevoeging tijdens je bezoek aan de Veluwe. Tickets en meer informatie vind je hier.

kroller muller museum
Het Kröller-Müller Museum

Vakantie op de Veluwe

Verblijf je langer dan een paar dagen op de Veluwe? Ook dan is er genoeg te doen! Zo kan je nog een kijkje nemen bij Paleis het Loo, een van de schaapskooien bezoeken, wandelen bij Radio Kootwijk en een dagje naar Apeldoorn, Arnhem of Nijmegen. Op de Veluwe is genoeg leuks te doen!

Nieuwsgierig wat de Veluwe naast onze tips nog meer te bieden heeft? Bekijk de officiële website van de Veluwe en laat je inspireren met verhalen, tips en foto's over deze veelzijdige bestemming.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Gelderland

tips paar dagen Veluwe