Tips om te doen in Cartagena

Zoals we hierboven al schreven wordt Cartagena (officieel: Cartagena de Indias) door veel mensen gezien als de mooiste stad van Colombia. Wat ons betreft heeft het deze titel meer dan terecht op haar naam staan, want naast dat er veel leuks te doen is in Cartagena, is er in deze stad in het noorden van Colombia ook ontzettend veel moois te zien. Denk aan kleurrijke gebouwen, gezellige pleinen en de hippe wijk Getsemani. Cartagena barst van de leuke koffie- en eettentjes, dus ook daar zullen we je hieronder een aantal goede tips voor geven.

Tips en highlights Cartagena in het kort:

 • Ontdek Centro Historico
 • Street-art en gezellige pleinen in Getsemani
 • Wandel door Parque Centenario
 • Free walking tour
 • Koop een schilderij voor thuis
 • Neem een kijkje in Little Miami
 • Bezoek Castillo de San Felipe de Barajas
 • Bekijk de zonsondergang vanaf een rooftopbar
 • Eten, drinken en hotel tips voor Cartagena

Cartagena staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Ontdek Centro Historico

Centro Historico, oftewel het historische centrum van Cartagena, is niet te missen als je in Cartagena bent. Vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad vind je in dit stadsdeel, maar ook voor de meeste ho(s)tels en gezelligheid moet je hier zijn. Ook de aangrenzende wijk Getsemani (daarover hieronder meer) is een hotspot in Cartagena. Omdat vrijwel alle bezienswaardigheden van Cartagena in of nabij het historische centrum te vinden zijn, is dit de uitvalsbasis om Cartagena te verkennen. 

Colombia veilig

Street-art en gezellige pleinen in Getsemani

In heel Cartagena, maar vooral in het historische centrum en Getsemani, zijn veel gezellige pleinen te vinden, waarvan Plaza de Trinidad waarschijnlijk de bekendste is. Vooral ’s avonds heerst er een leuke sfeer en kan je er terecht voor een hapje en een drankje. Als je liever in een restaurant eet is gewoon even sfeer proeven ook leuk om te doen. Let op: Op dinsdag zijn veel restaurants en barretjes in Getsemani gesloten.

Wandel door Parque Centenario

Tussen het historische centrum en de wijk Getsemani ligt Parque Centenario. In het park leven volgens de locals tussen de 10 en 15 apen, een paar leguanen en zo’n 7 luiaards (zomer 2023). In principe kunnen de dieren ervoor kiezen om het park te verlaten, maar omdat er maar weinig groen in de buurt is gaat dat waarschijnlijk niet gebeuren. 

Vooral de luiaards zijn goed te spotten en tijdens een free walking tour door Cartagena gaat je dat zeker lukken. Mocht je op eigen gelegenheid in het parkje rondlopen dan kan je aan de locals vragen waar de apen of luiaards voor het laatst gezien zijn. De kans is groot dat je ze daar aantreft en dat is een leuke ervaring. Parque Centenario is gratis te bezoeken en er zijn toiletten aanwezig.

luiaard Cartagena

Free walking tour

Tijdens een free walking tour laat een local je de mooiste en leukste plekjes van de stad zien. Als je vaker buiten Europa of in grote buitenlandse steden bent geweest ben je er ongetwijfeld bekend mee. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een free walking tour niet helemaal gratis, maar bepaal je zelf welk bedrag je na afloop van de tour aan de gids geeft. De bedragen die mensen geven lopen nogal uiteen, maar wij geven de gids van een free walking tour meestal tussen de 5 en 10 euro per persoon. 

Net als in andere steden is het ook in Cartagena een aanrader om mee te lopen met een free walking tour. De kans is groot dat je alle bovenstaande tips tijdens een free walking tour gaat zien, dus we raden je aan om een free walking tour te plannen op je eerste dag in Cartagena. Hierdoor leer je de stad een beetje beter kennen en kan je de leuke plekjes die je onderweg tegenkomt de dagen erna nog een keer (of wat langer) bezoeken. Een ‘FWT’ door Cartagena is te boeken via GuruWalk.

Koop een schilderij voor thuis

In Cartagena vind je veel straatkunstenaars die de door hun gemaakte schilderijen breed uitstallen en hopen te verkopen aan toeristen. Sommige schilderijen worden ter plekke (binnen een paar minuten) gemaakt, wat heel tof is om te zien. Door een schilderij te kopen, bijvoorbeeld voor thuis aan de muur, help je de lokale bevolking én heb je een mooie herinnering aan je reis door Colombia. De meeste schilderijen worden op canvasdoek gemaakt, waardoor je ze makkelijk oprolt en in je backpack of koffer stopt. Eenmaal thuis kan je het schilderij inlijsten of in een lijst (laten) spannen.

schilderij kopen Cartagena

Neem een kijkje in Little Miami

De wijk met de minste charme van heel Cartagena is waarschijnlijk Bocagrande, ook wel Little Miami genoemd. Maar juist dat maakt Bocogrande ook meteen een interessante bezienswaardigheid. Vanaf de rand van Getsemani en het historische centrum kan je op verschillende plekken de skyline van het stadsdeel Bocagrande al zien, wat sommige mensen uitnodigt om er een kijkje te nemen. Er rijden de hele dag door bussen van en naar Bocagrande, dus mocht je het leuk vinden kan je in een bus (of taxi) stappen en de Amerikaanse sfeer proeven.

bocagrande

Bezoek Castillo de San Felipe de Barajas

Een andere zeer populaire bezienswaardigheid in Cartagena is het fort van San Felipe: Castillo de San Felipe de Barajas. Dit fort kent een rijke geschiedenis en is goed bewaard gebleven. Boven op dit immense bouwwerk heb je een fantastisch uitzicht over zowel het oude als nieuwe deel van Cartagena, waardoor het zeker een bezoek waard is. Vanaf zowel het historische centrum als Getsemani is het qua afstand lopend goed te doen, maar houd wel rekening met de warmte. Bezoek het fort bij voorkeur ’s ochtends, want ’s middags is het echt te warm.

Bekijk de zonsondergang vanaf een rooftopbar

Een van de leukste dingen om te doen in Cartagena is zonder twijfel de zonsondergang bekijken vanaf de stadsmuur (bij Café del Mar) of bij een rooftopbar. De stad heeft veel rooftopbars, maar de leukste zitten snel vol. Zorg er dus voor dat je uiterlijk ’s middags al een tafeltje reserveert. Als je aangeeft ook een hapje te willen eten heb je meer kans dat ze een plekje voor je hebben. Na het eten kan je in de meeste gevallen lekker blijven zitten en van de zonsondergang genieten met een cocktail of ander drankje. Leuke en populaire rooftopbars in Cartagena zijn Movich (melden bij de receptie van het hotel), Alquímico, Mirador Gastro Bar en Mar y Zielo.

Tips voor eten en drinken in Cartagena

Nu we het toch over eten en drinken hebben: naast de hierboven genoemde rooftopbars zijn er nog veel meer goede restaurants en koffiebarretjes te vinden in Cartagena, waarvan we onze favorieten graag met je delen! We hebben ze per categorie op een rijtje gezet. Bij vrijwel elk restaurant in Cartagena bieden ze vega(n) opties.

Ontbijt: Época, Al Alma, Ely Café, Beiyú

Lunch: Pascal, Al Alma (beetje verstopt, uitgebreide kaart)

Diner: La Tapería (tapas), Café del Mar (zonsondergang op de stadsmuur), Rosa Mezcal (Mexicaans), San Nicolas (gezellige sfeer, uitgebreide kaart en livemuziek), Terraza Municipal (foodtrucks), Di Silvio (Italiaans)

Koffietentjes, tussendoor en barretjes: Tienda Café (lekkere gebakjes en koffie), Crêpes & Waffles (heerlijk ijs), Época (koffie en ontbijt), Libertario Coffee Roasters (koffie), Movich (rooftopbar), Café del Mural (koffie)

Hotel tips Cartagena

Cartagena is een populaire bestemming onder toeristen, waardoor de prijzen wat hoger liggen dan je tijdens de rest van je reis door Colombia wellicht hebt of nog gaat ervaren. Daarom is het verstandig om ruim van tevoren een ho(s)tel te boeken. We raden je aan om in het historische centrum of de wijk Getsemani te verblijven. Beide liggen vlakbij elkaar en je bent dan in de buurt van vrijwel alle highlights en bezienswaardigheden van Cartagena.

Leuke en goede hotels in Cartagena zijn onder andere Hotel Casa San AgustinGHL Arsenal Hotel en Soy local insignia. Natuurlijk zijn er nog veel meer hotels in Cartagena, houd er wel rekening mee dat gasten in ho(s)tels in Centro Historico ’s avonds regelmatig geluidsoverlast ervaren. Oordoppen mee dus! Via deze link kan je alle hotels in Cartagena bekijken. 

Tip: Cartagena is een warme stad. Een hotel met airco (en zwembad) is daarom aan te raden!

Hoe kom je in Cartagena?

Kom je vanuit Palomino, Minca of Tayrona? Stap dan eerst in lokale bus of taxi naar Santa Marta. Wij werden hier naar de opstapplaats van Berlinas in de wijk Mamatoco gebracht. Vanaf daar vertrekken de hele dag door bussen naar (onder andere) Cartagena. Onze ervaring is dat de medewerkers allemaal erg behulpzaam zijn, dus komt goed. Reken op een reistijd van zo’n 5 uur van Santa Marta naar Cartagena.

Lees ook: Alles wat je wil weten over reizen met de bus in Colombia

Ook handig om te weten voor Cartagena

 • Wandelend door het centrum van Cartagena kan het je niet ontgaan: de palenqueras. Zo worden de vrouwen genoemd die gekleed in gekleurde jurken en met een schaal tropisch fruit op hun hoofd door de straten van Cartagena wandelen. Ze willen graag met je op de foto, maar realiseer je wel dat ze in ruil daarvoor een financiële bijdrage verwachten. 
 • Goed om te weten is dat Cartagena een hele warme stad is. De luchtvochtigheid is hier het hele jaar door hoog, waardoor het nog warmer aanvoelt. Wees hierop voorbereid en zorg dat je genoeg (water) drinkt en zoek op het warmste moment van de dag eventueel een gezellig terrasje in de schaduw op. Die zijn er genoeg!
 • Veel mensen vragen zich af hoe veel dagen voldoende zijn Cartagena. Wij vonden 3 nachten meer dan voldoende, maar zijn niet naar de eilanden geweest. Mocht dit wel in je plannen staan dan raden we 4 nachten aan. Bekijk hier onze reisroute door Colombia om een goed beeld te krijgen van de aanbevolen verblijfsduur en een hoteltip per bestemming.
Reisroute Colombia

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

tips voor Cartagena