Vakantie tips Drenthe

Wij hebben al veel van Drenthe gezien en delen regelmatig de mooiste plekjes, activiteiten en wandelroutes via ons Instagram account en natuurlijk hier op deze website. Onze berichten over Drenthe worden erg vaak opgeslagen, hierdoor weten we dat er veel mensen zijn die een lijstje hebben gemaakt met inspiratie voor wandelingen en mooie plekjes in Drenthe. Dus hierbij nog een paar toevoegingen voor je Drenthe-lijstje!

Vakantietips Drenthe in het kort:

 • Bezoek een of meerdere hunebedden
 • Het vlonderpad in Deurze
 • Een dagje naar de hoofdstad Assen
 • Schotse Hooglanders spotten
 • Fiets de Route van Geluk in Meppel
 • Disc golfen in Hoogeveen
 • Bosbergtoren Appelscha
 • Wandel de Veenpluisroute
 • Een dagje naar Veenhuizen
 • Koloniën van Weldadigheid bezoeken
 • Joytime in Grolloo
 • Op avontuur met Eko-Tours
 • Ontdek de nationale parken van Drenthe

Hunebedden

Zeg je Drenthe, dan zeg je hunebedden. Wist je dat er in Drenthe 52 hunebedden te vinden zijn? Deze ga je in één vakantie natuurlijk niet allemaal kunnen zien, maar je kunt er op z'n minst een paar bezoeken. Het grootste hunebed van Nederland is leuk met kinderen. Je kunt het combineren met een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. Het adres is: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger. Liever een rustiger plekje? In Emmerdennen en Darp kom je tijdens een wandelroute meerdere hunebedden tegen.

hunebed d27 borger
Het grootste hunebed van Nederland: D27

Het vlonderpad in Deurze

Het dorpje Deurze ligt tussen Assen en Rolde en telt nog geen 100 inwoners, maar heeft wel een toegangspoort tot Nationaal Park Drentsche Aa. Je wandelt vanaf Deurze zo de natuur in. Er starten in Deurze meerdere wandelroutes. Aan de achterkant (parkeerplaats) vind je het startpunt van zowel de rode, blauwe als gele wandelroute. De rode route is 8 kilometer lang, de blauwe iets meer dan 5 kilometer en de gele route is met 1,5 kilometer de kortste van de drie.

houten vlonderpad deurze
Wandelen bij Deurze

Een dagje naar de hoofdstad Assen

De stad Assen heeft veel te bieden. Naast lekker shoppen - wat in de vakantie natuurlijk ook een leuke activiteit is - kan je hier nog zoveel meer. Stap op je mountainbike en ga een rondje fietsen om recreatieplas Baggelhuizen, breng een bezoek aan het Drents Museum of maak een wandeling door het Asserbos. Naast de fiets- en wandelpaden vind je in het Asserbos ook een kinderboerderij en Duurzaamheidscentrum. Leuk voor alle leeftijden! Meer tips voor Assen? Wij schreven een artikel met onze tips voor de hoofdstad van Drenthe.

herfstvakantie tips assen
Drents Museum in Assen

Schotse Hooglanders spotten

Op meerdere heidevelden in Drenthe grazen Schotse Hooglanders. Kom niet te dicht in de buurt, maar blijf rustig op een afstandje kijken naar deze mooie beesten. Er zijn wandelroutes uitgezet door gebieden waar Schotse Hooglanders grazen. Wij hebben de mooiste voor jou op een rijtje gezet in dit artikel over Schotse Hooglanders in Drenthe.

schotse hooglanders drenthe
Schotse Hooglanders

Stap op de fiets in Meppel

In Meppel is het leven goed en dat geluk wordt maar al te graag met je gedeeld. Stap ook op de fiets voor deze Route van Geluk. Deze fietsroute van zo’n 54 kilometer brengt je door de prachtige omgeving van Meppel. Onderweg kom je langs meer dan 50 karakteristieke, gastvrije, groene en bijzondere plekken.

Disc golfen in Hoogeveen

Een keer iets anders en leuk voor jong en oud! Als het maar droog is, dan is disc golfen in Hoogeveen een leuke activiteit om te doen in de vakantie in Drenthe. Disc golf wordt gespeeld zoals het traditionele golf. In plaats van het slaan van een golfbal gebruik je een soort frisbee, waarmee je vanaf het startpunt richting de metalen basket werpt. 

Het doel van Disc Golf is om met zo min mogelijk worpen de basket te bereiken. De speler die het minst aantal worpen nodig heeft gehad voor de course is de winnaar. De disc golf course in Hoogeveen telt 15 holes. Je werpt langs bomen, over water en krijgt ook nog te maken met diverse hoogteverschillen. Meer over disc golfen in Hoogeveen lees je in dit artikel.

discgolf Hoogeveen
Disc golfen in Hoogeveen

Bosbergtoren Appelscha

Eerlijk is eerlijk, Appelscha is officieel geen Drenthe. Maar de Bosbergtoren is een leuke toevoeging aan dit lijstje met vakantie tips in Drenthe. Beklim de toren, maak een (korte) wandeling door het bos en eet een huisgemaakt saucijzenbroodje of overheerlijk stuk appeltaart met slagroom. Vergeet de warme chocolademelk niet!

Bosbergtoren

Wandel de Veenpluisroute

Hij staat al op vele lijstjes, maar nog lang niet iedereen kent hem: de Veenpluiswandeling in boswachterij Grolloo. Een mooie wandelroute van zo'n 7 kilometer door de schitterende Drentse natuur. Onderweg wandel je over zowel verharde als onverharde paden, loop je tussen de vennetjes door en kun je in de verte zelfs de radiotelescopen van radiosterrenwacht in Westerbork boven de bomen uit zien steken.

herfstvakantie tips drenthe
Veenpluisroute

Een leuke dag in Veenhuizen

Een speciaalbiertje bij brouwerij Maallust, het gevangenismuseum bezoeken, wandelen door Fochteloërveen, lekker eten en drinken, in Veenhuizen kan het allemaal. Ga je naar het gevangenismuseum? Dan staat er op woensdag- en zondagmiddag en in de schoolvakanties een boevenbus klaar om je mee te nemen voor een rondrit. Met deze bus zijn vroeger tienduizenden echte boeven vervoerd. Spannend!

Lees ook: Het heden en verleden van Veenhuizen

Duik in de geschiedenis: Koloniën van Weldadigheid

In het voorjaar van 2019 is Museum De Proefkolonie geopend. Hier beleef je via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het échte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden. Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Huis van Weldadigheid: Majoor Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Parkeren is gratis. Leuk om te combineren met een wandeling door het Sterrebos in Frederiksoord.

Joytime in Grolloo

In outdoor belevingspark Joytime in Grolloo bieden ze een heleboel outdoor activiteiten aan. Alles staat in het teken van lekker actief bezig zijn, natuurlijk in de buitenlucht. Van boogschieten tot kanoën en van vlotten bouwen tot je tussen de bomen uitleven op de mega trampoline. En dat alles vrij toegankelijk met je entreekaartje van het belevingspark.

Ben je niet bang voor een beetje spanning? Dan is het klimpark ook ontzettend leuk! Je zou in dit geval ook kunnen kiezen voor een combi ticket, dan mag je jezelf in zowel het belevingspark als het klimpark helemaal uitleven. Dit uitje is door de ANWB meerdere malen uitgeroepen tot leukste uitje van Drenthe. Dus wat ga je doen in de vakantie? Wij weten het wel!

Tip: Dit zijn alle vlonderpaden in Drenthe

Op avontuur met Eko-Tours

Dat je in Drenthe veel leuks kunt doen is bij veel mensen wel bekend. Maar wist je ook dat je bij Eko-Tours in Exloo veel unieke invullingen voor een dagje uit kunt vinden? Zo kun je hier bijvoorbeeld meedoen aan een echte safari over de Hondsrug en met diverse andere elektrische voertuigen nog meer van Drenthe ontdekken. Wij kozen voor de Hunebed Highway Tour met een Eko-Carver. Een erg leuke ervaring en wat ons betreft mag deze niet ontbreken aan dit lijstje met vakantie tips voor Drenthe.

eko-carver eko-tours Exloo
Eko-Carver

Ontdek 1 (of meer) van de 3 nationale parken van Drenthe

Wist je dat Drenthe drie nationale parken telt? Het Dwingelderveld is bij veel mensen wel bekend, maar je vindt hier ook Nationaal Park Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold. Stuk voor stuk de moeite waard voor een bezoek in de vakantie. Naast de vele fiets- en wandelmogelijkheden in deze nationale parken kan je in de nabije omgeving ook een van de typisch Drentse dorpjes verkennen. Orvelte, Dwingeloo, Borger en Havelte zijn aan te raden.

Lees ook: Dit zijn alle wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld

vakantie drenthe
Geniet van Drenthe!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

doen in vakantie Drenthe