Mijn tips voor Zuid-Afrika

Voor mijn platform Fietsvrouwen.cc was ik op mountainbike reis naar de West-Kaap van Zuid-Afrika. Het was mijn eerste reis buiten Europa en er ging daarmee ook een wereld voor mij open. Acht dagen lang was ik samen met een groep op reis, om te fietsen over de mooiste trails onder de Zuid-Afrikaanse zon. Alles over mijn ervaringen op de fiets lees je op mijn eigen platform. In dit gastartikel vertel ik meer over de dingen die ik deed naast het fietsen en geef ik een aantal tips om te doen in Zuid-Afrika.

weekje Zuid-Afrika

Waarom West-Kaap?

Allereerst iets meer over onze uitvalsbasis. De West-Kaap is een van de negen provincies van Zuid-Afrika en staat bekend om de indrukwekkende landschappen en natuurlijk de hoofdstad Kaapstad. Liefhebbers van fietsen, hiken, wijn drinken, lekker eten en golfen komen hier niets te kort. In de West-Kaap vind je meerdere wine estates, waar je terecht kan om meer te weten te komen over de wijnen uit deze regio. En natuurlijk om te proeven! Het personeel is heel vriendelijk en vertelt je graag de ins en outs over de wijnen die ze hier maken. Wij zijn tijdens onze reis bij verschillende wine estates geweest en daar heb ik persoonlijk erg van genoten. Daarover lees je verderop meer.

Tijdens onze reis verbleven wij bij YEBO Boutique Guesthouse. Een mooie, luxe en gezellige uitvalsbasis die gerund wordt door een Nederlandse vrouw. Vanuit de West-Kaap - Yebo Guesthouse zit in Somerset West - kun je gemakkelijk verschillende kanten op met de auto en met de fiets. Kaapstad ligt op een kleine 40 minuten rijden met de auto en Stellenbosch bereik je in twintig minuten.

Lees ook: Maak de reis van je leven en ga op avontuur in Zuid-Afrika

Spot de bontebok

Zuid-Afrika is naast een land van vele contrasten, fantastische wijn en lieve mensen, ook een plek met schitterende natuur. Tijdens het mountainbiken zit je veelal midden in de natuur en kom je op plekken waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Dat is overigens ook een van de dingen die ik zo leuk aan het fietsen vind.

In de West-Kaap zul je helaas niet snel de Big Five spotten, dan kun je beter naar bijvoorbeeld het Kruger National Park of het Chacma Bush Camp wildreservaat gaan. Wat je wel tegen kunt komen in de West-Kaap zijn bontebokken. Dit zijn antilopen die bijna uitgestorven waren door verschillende jachtpartijen in de negentiende eeuw. Gelukkig zijn ze sinds de jaren zestig in goede bescherming en kun je ze hier regelmatig tegenkomen. 

Rond Kaapstad, bij Hermanus, kun je tussen juni en november walvissen spotten. Helaas was het seizoen net voorbij toen wij er waren. Bij Boulders Beach, een plek nabij Kaapstad, kun je veel pinguïns spotten. Hier ben ik zelf niet geweest, maar het schijnt wel een populaire plek te zijn.

Genieten bij verschillende wine estates

Het grootste gedeelte van onze reis stond in het teken van het mountainbiken op de trails rondom Kaapstad. Daarnaast hebben we een aantal wine estates bezocht en heb ik een olijfolie en wijnproeverij gedaan waar ik je graag meer over vertel. 

In Nederland vind ik het leuk om uit eten te gaan, zowel naar restaurants als Loetje, maar ook naar luxe(re) restaurants die in de Lekker500 staan. Tijdens ons relatief korte bezoek aan Zuid-Afrika hebben we een aantal wine estates bezocht, waaronder Tokara, Idiom en Vergelegen.

Bij Idiom schoven we na onze rit aan voor een vier-gangen lunch, waar ik erg van heb genoten. Het restaurant, het uitzicht, het personeel. Ik raak er niet over uitgepraat, want ik vond het echt heel leuk en lekker. Het was absoluut een mooie ervaring.

Bij Tokara had ik een olijfolie en wijnproeverij. Suzan en ik zaten op een prachtige plek, waar we over de wijn- en olijfboomgaarden uitkeken. Wat een waanzinnig uitzicht! Doordat we pas later in de middag bij Tokara waren, was er helaas geen plek meer om te lunchen. De olijfolie- en wijnproeverij met stukjes brood was dan ook onze lunch. Oeps! De balsamicoazijn vond ik enorm lekker bij Tokara en ergens heb ik veel spijt dat ik die niet heb meegenomen. Tipje voor jou dus!

Op de laatste dag, voor we naar het vliegveld gingen, hebben we gegeten bij Vergelegen Wine Estate. Hier kun je, net als bij vele andere wine estates, leuk wandelen over het landgoed. Er is namelijk meer dan genoeg te zien! Het eten was wederom fantastisch en echt een aanrader. 

Doordat ik zelf niet elke dag heb gefietst, maar ook gewandeld heb door Stellenbosch, heb ik de lunch bij Ernie Els gemist. Maar naar aanleiding van de lovende woorden van de rest van mijn groep moet deze wine estate echt tussen het lijstje met leuke wine estates in Kaapstad en omgeving.

Tips voor wine estates in de omgeving van Kaapstad:

  • Tokara Wine Estate
  • Idiom Wines
  • Vergelegen Wine Estate
  • Ernie Else Wines
wine estate Zuid-Afrika

Hoe kom je in Zuid-Afrika en tips om te verblijven

Vanuit Nederland kun je ervoor kiezen om met een directe vlucht naar Kaapstad te gaan of je kunt kiezen voor een vlucht met overstap. Wij kozen voor een directe vlucht die iets meer dan 11 uur duurde. Als je op tijd weet dat je op reis naar Zuid-Afrika wil, dan kun je het beste al direct je vlucht boeken, want dat kan veel geld schelen. Zelf was ik voor mijn eigen retourticket zo’n 1250 euro kwijt. Doordat ik mijn eigen fiets meenam als speciale bagage kwam daar nog een bedrag bovenop.

Vanuit het evenement (MTB Zuid-Afrika) waar ik aan mee deed verbleven wij - zoals ik hierboven al schreef - in YEBO Boutique Guesthouse. Een guesthouse in Somerset West wat in eigendom is en gerund wordt door een Nederlandse vrouw. Wij hebben erg genoten van dit fijne verblijf met super lief lokaal personeel. Uiteraard zijn er ook nog heel veel andere mooie plekken om te verblijven in de West-Kaap.

Bekijk alle hotels in de West-Kaap

Dit moet je weten als je naar Zuid-Afrika gaat

Mijn reis naar Zuid-Afrika was mijn eerste reis naar een ander continent. In de basis had ik me wel goed voorbereid, maar wellicht dat het achteraf nog wel wat uitgebreider had gekund. Het is toch echt wel anders dan Europa. Van bekenden kreeg ik gelukkig wat tips vooraf wat handig is om te doen en dit raad ik anderen zeker aan om ook te doen. Een van die tips was bijvoorbeeld om alvast de Uber-app te installeren en je betaalgegevens te koppelen. In Zuid-Afrika reis je veel met Uber, maar je kan natuurlijk ook zelf een auto huren in Zuid-Afrika.

Neem voor de zekerheid een creditcard mee als je op reis gaat naar Zuid-Afrika. Mijn bankpas had ik op ‘wereld’ staan, maar die deed het helaas toch niet. Daarnaast werd het ons afgeraden om in het donker alleen de straat op te gaan. In de avond kan je wel gewoon met een Uber of je huurauto naar bijvoorbeeld een restaurant.

Goed om te weten: In Zuid-Afrika is een groot verschil tussen arm en rijk. Blijf daarom op plekken waar je ook andere mensen ziet. En geef geen geld of spullen aan mensen die bedelen.

tips actieve week Zuid-Afrika

Voelde ik mij veilig in Zuid-Afrika?

Of ik mij als vrouw veilig voelde in Zuid-Afrika? Ja, ik heb mij de hele reis geen moment onveilig gevoeld. Er zijn momenten geweest dat ik alleen gewandeld heb in dorpjes, alleen in een Uber zat of samen met een andere vrouw op pad was. Wel lette ik goed op mijn spullen en was ik veel bezig met de omgeving, maar dit heb ik niet als vervelend ervaren.

Mountainbiken rondom Kaapstad

Mountainbiken rondom Kaapstad is geweldig en kan ik enorm aanbevelen aan (ervaren) mountainbikers. Je leest alles over mountainbiken rondom Kaapstad in het artikel op mijn website.

Kirsten Boerrigter Zuid-Afrika

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Kirsten Boerrigter

Hi! Mijn naam is Kirsten. Met mijn community Fietsvrouwen inspireer, motiveer en verbind ik vrouwen op de fiets. Naast fietsen hou ik enorm van (avontuurlijke) reizen. Ik zit boordevol energie en vind het leuk om jullie mee te nemen in mijn reisavonturen die ik naast het fietsen beleef.

Lees hier alle artikelen over

Zuid-Afrika

actieve week zuid-afrika