Wat te doen in Minca

Ondanks dat Minca niet zo groot is kan je je hier toch zeker een aantal dagen prima vermaken. Wij twijfelden vooraf nog even om Minca wel of niet op te nemen in onze reisroute door Colombia, maar hebben dit gelukkig wel gedaan! Verwacht van Minca vooral prachtige natuur en grijp je kans om kolibries, toekans en andere tropische vogels te spotten.

Bezienswaardigheden en tips om te doen in Minca in het kort:

 • Marinka watervallen
 • Cascade Oido del Mundo
 • Bezoek een coffee- en cacaofarm
 • Bird watching tour
 • Free walking tour
 • Tips voor eten en drinken in Minca
 • De leukste accommodaties in Minca
 • Van Minca naar Tayrona
 • Praktische tips voor Minca
tips Minca
Cascade Oido del Mundo

Marinka watervallen

We trappen dit artikel met tips voor Minca af met misschien wel de populairste highlight van Minca: de Marinka waterval. De Marinka watervallen, ook wel Cascadas de Marinka genoemd, bevinden zich op ongeveer een uur wandelen vanuit het dorp. De wandeling is pittig, maar met een normale basisconditie goed te doen.

Tijdens de hike naar de Marinka watervallen kom je geen restaurants, toiletten of winkeltjes tegen, maar bij de watervallen zelf zit wel een restaurant, waar je heerlijk kan eten voor een prima prijs. Met onder andere pizza, burritos, hamburgers, rijst en pasta is de menukaart erg uitgebreid. Ook zijn er een aantal vega(n) opties. 

Eenmaal aangekomen bij de Marinka watervallen valt meteen op dat het een populaire toeristische trekpleister is. Toen wij er waren (juli 2023) was het erg druk met zowel locals als toeristen. De natuur is prachtig, alles is goed onderhouden en er zijn hangmatten, toiletten en zelfs omkleedhokjes aanwezig. Wel zo handig, want zwemmen is toegestaan bij de Marinka watervallen. De toegangsprijs (2023) voor de Marinka watervallen is 10.000 pesos (ongeveer €2,50) per persoon. 

Wat ons betreft zijn de Marinka watervallen zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Minca bent. De hike er naartoe is al een hoogtepunt op zich, mede omdat je onderweg nog een (gratis) verborgen waterval kunt bezoeken. Daarover lees je hieronder meer.

Handig: Bij de uitgang van de Marinka watervallen staan jeeps voor je klaar die je tegen een vergoeding terug naar Minca kunnen brengen.

plattegrond Marinka watervallen

Cascade Oido del Mundo

In de jungle rondom Minca zijn veel onontdekte watervallen, waarvan er ook een groot deel niet eens te bereiken zijn. Eentje die wel te bereiken is, is de Oido del Mundo waterval. Hoewel deze ongeveer halverwege de wandeling naar de Marinka watervallen ligt, slaan veel mensen hem over. Grote kans dat je hier (bijna) alleen bent dus!

De Cascade Oido del Mundo is minder indrukwekkend dan de Marinka watervallen, maar de ongerepte natuur die hier nog aanwezig is maakt ook deze (lager gelegen) watervallen zeker het bezoeken waard. De Cascade Oido del Mundo is gratis te bezoeken. Sla ongeveer halverwege de wandeling naar de Marinka watervallen op dit punt (link naar Google Maps) rechtsaf en loop naar beneden via het paadje om bij de watervallen uit te komen.

startpunt oido del mundo Minca
Sla hier rechtsaf voor de Oido del Mundo waterval

Bezoek een coffee- en cacaofarm

De meeste koffie- en cacaoplantages van Colombia bevinden zich in de bekende koffiedriehoek tussen pakweg Bogota, Medellín en Cali. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook in Minca een aantal coffee- en cacaofarms te vinden zijn. De twee bekendste zijn Finca La Candalaria en La Victoria, maar er zijn ook nog een aantal kleinere en minder bekende farms. Vraag eventueel een local om advies en vervoer.

Als je tijdens je rondreis door Colombia al een koffie- en/of cacaotour hebt gedaan of nog gaat doen in bijvoorbeeld Salento, dan is dat wat ons betreft een betere optie, omdat je je daar in het hart van de koffieregio van Colombia begeeft. Beide kan natuurlijk ook, want de kleinschaligheid van de cacao- en coffeefarms in Minca heeft ook zo z’n charme.

Bird watching tour

Een van de leukste dingen om te doen in Minca is een bird watching tour met Jungle Joe Minca. In de omgeving van Minca leven meer dan 300 verschillende vogelsoorten, dus de kans is groot dat je een aantal bijzondere gaat zien. 

De bird watching tour in Minca start dagelijks om 6:00 uur in de ochtend en duurt tot ongeveer 9:00 uur. De prijs is 50.000 pesos (ongeveer 11 euro) per persoon. Ervaring met vogelen is niet nodig, maar vergeet vooral je fotocamera (en eventueel verrekijker) niet. Het startpunt is tegenover de kerk in Minca. Meer informatie kan je vinden op deze website.

Free walking tour

Een andere leuke activiteit in Minca is een free walking tour. Ook deze is te boeken via Jungle Joe en brengt je langs de mooiste plekken in en rondom Minca. Met de free walking tour in Minca hebben wij zelf geen ervaring, maar we hebben van meerdere mensen gehoord dat het de moeite waard was.

Tips voor eten en drinken in Minca

Als je door ‘het centrum’ van Minca wandelt valt al snel op dat het dorp is gericht op backpackers. Je vindt in Minca dan ook een aantal hippe restaurants, koffietentjes en leuke plekjes om te lunchen. Aanraders zijn wat ons betreft Lazy Cat voor lunch of diner (uitgebreide menukaart), Nonni Pizzeria Minca (diner) en Caficosta voor een goede kop koffie met eventueel wat lekkers. Broodje voor onderweg kopen? Bij La Miga Panadería bakken ze dagelijks verse ciabatta en baguettes.

De leukste accommodaties in Minca

Tijdens ons verblijf in Minca zou Costeño River Minca 3 nachten onze uitvalsbasis zijn. Dit liep een beetje anders, want de kamer die wij kregen toegewezen voldeed niet aan de verwachting die we op basis van de foto’s en reviews hadden gevormd. Hierdoor hebben we de volgende ochtend besloten om een ander ho(s)tel te boeken voor de resterende 2 nachten in Minca. Dit werd Coffee House Minca en is prima bevallen.

Als je liever in de bergen verblijft, wat we ons goed kunnen voorstellen, dan zijn Finca Carpe Diem Ecolodge en Selva Minca aanraders. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar even het dorp inloopt, ook al lijkt het op de kaart dichtbij. De onverharde wegen en hoogteverschillen maken dit best wel een uitdaging, vooral in het donker. Via je ho(s)tel kan je eventueel een motortaxi of 4x4 jeep reserveren die je naar het dorp brengt.

Bekijk alle hotels in Minca

leuke hotels Minca

Van Minca naar Tayrona

Na Minca was Tayrona National Park de volgende bestemming tijdens onze rondreis door Colombia, maar ook Palomino is vanuit Minca goed te bereiken. Wij stapten in Minca in een collectivo (een klein personenbusje waar zo’n 12 mensen in passen) om na een half uur rijden in Santa Marta aan te komen. De busjes in Minca vertrekken vanaf hier en wij betaalden van Minca naar Santa Marta 9.000 pesos (ongeveer 2 euro) per persoon. Vraag als je instapt aan de chauffeur om te stoppen in de wijk Mamatoco in Santa Marta, vanaf daar vertrekken de hele dag door (grotere) bussen naar Tayrona en Palomino. 

Eenmaal aangekomen in Santa Marta hebben wij ongeveer een half uur op de bus gewacht die ons naar ons hotel vlak bij de ingang van National Park Tayrona bracht. De busrit van Santa Marta naar Tayrona duurde iets langer dan een uur en kostte 7.000 pesos (€1,50) per persoon. Een andere (duurdere) optie is een taxi die je rechtstreeks van Minca naar je volgende ho(s)tel brengt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over reizen met de bus in Colombia

Minca naar Tayrona
Vertrekpunt busjes in Minca

Praktische tips voor Minca

Tot slot delen we graag nog een aantal handige dingen om te weten en praktische tips voor Minca met je.

 • In Minca zijn geen pinautomaten! Neem voldoende contant geld mee en betaal je accommodatie in Minca eventueel en indien mogelijk met creditcard.
 • Het kan erg warm zijn in Minca. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid is een ho(s)tel met zwembad aan te raden.
 • De meeste ho(s)tels in Minca bieden een wasservice aan, maar er is ook een laundry in het dorp
 • Neem muggenspray met Deet en een regenjas mee.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

tips voor Minca