tips voor Split in Kroatië
Europa,  Kroatië

Tips voor de stad Split in Kroatië

Bijgewerkt op 16 mei 2023

Split is de grootste stad van Dalmatië, een regio in het zuiden van Kroatië. De stad telt meer dan 200.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Kroatië na Zagreb. Split is een prachtige stad gelegen op een schiereiland in en aan de Adriatische zee en zeker de moeite waard om te bezoeken. Doordat het op een schiereiland ligt is de hele stad omgeven door boten. De haven trekt vele grote jachten waar je ‘u’ tegen zegt. Daarnaast vertrekken er vanuit de grote haven ook boten naar de prachtige eilanden voor de kust van Split. Split is een eeuwenoude, bruisende stad met een gezellige sfeer. Daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilanden voor de kust. In dit artikel geven we je tips wat je kunt doen in Split.

Lekker eten in Split

Kroatië heeft veel wijnboeren, dus wie van een goede wijn houdt zit hier goed. Je hebt in de stad vele leuke restaurants, van authentiek tot mega hippe tentjes. In Split kun je heerlijk dwalen door de smalle steegjes die je langs verborgen restaurantjes brengen.

Wij aten o.a. bij Ciri Biri Bela, waar je ook kunt overnachten. Het heeft een heel gezellig klein binnenpleintje, waar je in het hoogseizoen zeker voor moet reserveren. Vanaf daar kun je doorlopen naar Luka Ice Cream & Cakes om één van de lekkerste ijsjes van de stad te scoren.

Als je in het hoogseizoen uit eten wil moet je er rekening mee houden dat je bij de meeste restaurants pas vanaf 18:30 uur terecht kan!

Ciri Biri Bela split
Ciri Biri Bela
luka
luka split

Wandelen in Split

Waar vele steden om bekend staan is een mooie boulevard. Ook Split heeft een prachtige boulevard met vele restaurants, grote palmbomen, late night-acts en dichtbij de haven. Zeker de moeite waard om overheen te paraderen en vanaf daar de stad te bewonderen.

Een andere mooie manier om de stad te bewonderen is vanaf boven. Je kunt de Marjan heuvel beklimmen, wat je uitzicht geeft op de stad. De heuvel ligt 170 meter hoog en er zijn zo’n 80 diverse klimroutes om naar boven te gaan. Het is een park van 3 kilometer lang. Het ligt aan de westelijke kant van de stad en is het makkelijkst te bereiken via de ‘Marjan’ trappen. Je vindt de trappen in de buurt van de Riva naast het klooster en de kerk van Sint Francis.

split
De kerk van St. Francis

Geschiedenis van de stad Split

Split is een eeuwenoude stad wat ook nog terug te zien is in het straatbeeld. Als je rondloopt zal je oog op de oude gebouwen vallen, maar als je echt specifieke bezienswaardigheden wilt bezoeken dan kun je denken aan: het Republieksplein, het Paleis van Diocletianus, de Kathedraal van Split of het beklimmen van de klokkentoren. Het paleis is ook één van de filmlocaties van The Game of Thrones. Net buiten Split vind je nog drie opnamelocaties, namelijk: Klis fort, Kaštel Gomilica en Žrnovnica.

Boot vanuit Split

Split is een echte havenstad en daardoor uiterst geschikt om naar één van de prachtige eilanden te varen die voor de kust liggen. De eilanden geven een paradijselijk gevoel ver van huis. Je kunt o.a. naar Hvar, Braç en Vis. Hier lees je meer over het mooiste strand van Europa op Brač. Je boekt een boottocht naar de eilanden gemakkelijk via de website van Jandrolinija.

mooiste strand Europa
Zlatni Rat op het eiland Brač