De Waddenkust

De Waddenkust is een uniek gebied aan de kust van Nederland, dat zich uitstrekt van Den Helder in Noord-Holland tot aan de Dollard in Groningen. Het is een belangrijk gebied voor (trek)vogels en zeehonden en is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Daarnaast is de Waddenkust een fijne plek om even op te laden en uit te waaien. Er is veel leuks te doen en de omgeving is zo weids en het gebied zo groot, dat je je soms echt even alleen op wereld voelt. Wat je allemaal kan doen aan de Waddenkust lees je hieronder.

waddenkust friesland
Uitgestrekte weilanden aan de Waddenkust

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een natuurgebied gelegen in de provincies Friesland en Groningen en is zeker een bezoek waard als je aan de Waddenkust bent. Het park is ontstaan na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en heeft sindsdien een landschap ontwikkeld met een grote diversiteit aan flora en fauna. In het gebied is veel ruimte voor recreatie, zoals wandelen, fietsen, vogels spotten en varen.

nationaal park lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is goed toegankelijk en er zijn diverse bezoekerscentra en informatiepunten. In het natuurgebied zijn meerdere wandelroutes uitgestippeld en je vindt er sinds kort ook een gloednieuwe uitkijktoren: Reiddomp. In oktober 2022 werd deze 25 meter hoge uitkijktoren in het Diepsterbos geopend. De uitkijktoren is onder andere te bereiken via de beleefroute die door het bos is aangelegd en waar je tijdens een wandeling meer over (de geschiedenis en het ontstaan van) het gebied te weten komt.

Ook zo gek op uitkijktorens? Wij hebben de mooiste uitkijktorens van Friesland voor jou op een rijtje gezet.

uitkijktoren reiddomp
Uitkijktoren Reiddomp

Wadlopen aan de kust

Tijdens je bezoek aan de Waddenkust mag je Wadlopen natuurlijk niet overslaan. Aan de Waddenkust van het vasteland vind je genoeg mogelijkheden voor een wadloop-avontuur. Wij gingen wadlopen bij Paesens-Moddergat via Oan ‘e dyk. Een ontzettend leuke ervaring! Met een beetje geluk kan je zelfs de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland in de verte zien liggen. 

Gids Harm-Jan van Oan ‘e dyk (Fries voor ‘Aan de dijk’) neemt je graag mee op een wadlooptocht bij Paesens-Moddergat. Tijdens het wadlopen leer je meer over het wad en de dieren die op het wad leven. De kans is groot dat je tijdens het wadlopen mosselbanken en oesters spot. Nog nooit eerder wadgelopen? Geen paniek, want ook jij kan dit!

Trek bij voorkeur hoge (canvas) schoenen aan die vies mogen worden. Liever geen lage wandelschoenen of laarzen, want de kans is aanwezig dat deze vast blijven zitten in het wad. Verder is het aan te raden om warme kleren (meerdere laagjes) aan te trekken. Het kan namelijk hard waaien aan de kust en op het wad. Wadlopen kan prima in een oude spijkerbroek, maar zodra de temperatuur het toelaat raden we je aan om een korte broek aan te trekken. 

Meer informatie over wadlopen bij Paesens-Moddergat vind je op wadlopen-moddergat.nl.

wadlopen waddenkust
Wadlopen aan de Waddenkust

Terp fan de Takomst

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap en onderdeel van de geschiedenis. Een terp is gemaakt door de mens en vind je vaak in gebieden waar veel overstromingen voorkwamen. Mensen die in het gebied woonden dat vaak overstroomde gingen wonen op een terp, zodat ze zich konden wapenen tegen het hoge water, dat onder veroorzaakt werd door het getij.

In 2011 ontstond het idee om ter hoogte van Blije buitendijks een nieuwe terp te maken: de Terp fan de Takomst (Fries voor terp van de toekomst). Een bijzondere plek, die mensen naar het dorp en de Waddenkust moet trekken om de geschiedenis van de terp levend te houden.

De Terp fan de Takomst is voor wandelaars vrij toegankelijk, met uitzondering van het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli). Je fiets of auto kan je gratis parkeren bij de dijk. Neem voor de zekerheid laarzen of waterdichte schoenen mee, het kan drassig zijn. Je vindt de Terp fan de Takomst aan de Zeedijk 1 in Blije.

Meer over het ontstaan van de terp en een historische wandelroute van terp naar terp lees je op de website van Visit Wadden.

terp fan de takomst
Terp fan de Takomst

Bezoek de Elfsteden

Leuke stadjes heeft de Waddenkust genoeg. Dokkum, Workum, Harlingen en Franeker zijn stuk voor stuk leuke plekjes om te bezoeken tijdens je verblijf aan de Waddenkust. Ben je een stadsmens en op zoek naar iets meer drukte om je heen of houd je er gewoon van om grotere te steden te bezoeken? Leeuwarden is in de buurt!

Tip: Stop onderweg naar de Waddenkust ook even in het vissersdorp Zoutkamp en bekijk de bekende en kleurrijke huisjes in de haven.

Mooie fietsroutes

Zoals je misschien al had verwacht is de Waddenkust ook een perfecte plek om even uit te waaien op de fiets. In het Waddengebied zijn tal van fietsroutes en -knooppunten te vinden. Fiets een rondje om het Lauwersmeer of juist langs de oevers van de Waddenzee.

Tijdens het fietsen trek gekregen of gewoon zin om even iets te drinken? Stap dan even van je fiets af bij Het Lage Noorden in Marrum. Een fantastisch en duurzaam concept in de buurt van de Terp fan de Takomst. Je kan hier even bijkomen op het gezellige terras, een kijkje nemen in de kunstwerf of het atelier, de uitkijktoren beklimmen en in de zomer zelfs bloemen plukken in de pluktuin. Wil je langer op deze fijne plek blijven? Boek dan een nachtje (of meerdere) in een van de sfeervolle gastenkamers of toffe huisjes op het terrein.

Overnachten aan de Waddenkust

Ga je langer dan een dagje naar de Waddenkust? Dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar een leuke plek om te overnachten. Als je graag in de natuur verblijft en vrij centraal in de regio wil overnachten is It Dreamlân (Fries voor het dromenland) in Kollumerpomp een heerlijke plek om tot rust te komen. In Leeuwarden is Hotel ViaVia een aanrader.

Zoals we hierboven al schreven kan je bij Het Lage Noorden ook overnachten. Daarnaast zijn er aan de Waddenkust natuurlijk nog veel meer unieke plekjes te vinden om te overnachten. De omgeving van Dokkum is een goede uitvalsbasis om de Waddenkust te ontdekken.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Friesland

waddenkust