DRONE HEUVELLAND
Limburg,  Nederland

Onze tips voor Zuid-Limburg

Bijgewerkt op 23 mei 2021

Zuid-Limburg staat bekend om haar mooie heuvellandschap en gastvrijheid. Maar dat het zo mooi was, dat wisten wij eerlijk gezegd ook niet. Stap in de auto en ontdek het unieke zuiden van Nederland. Met een klein beetje fantasie lijkt het soms wel alsof je in Frankrijk of Italië bent beland. Lees hier onze tips voor Zuid-Limburg!

Wij gingen in juni een lang weekend naar Zuid-Limburg. We verbleven in Hotel Slenaker Vallei in het dorpje Slenaken. Een goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Want wat heeft dit stukje Nederland veel moois te bieden! Hieronder geven we in willekeurige volgorde een aantal leuke tips voor je verblijf in Zuid-Limburg.

Het drielandenpunt

Een bezoek aan Zuid-Limburg is niet compleet zonder dat je bij het drielandenpunt bent geweest. Ook al lijkt het hier soms wel een pretpark, het is toch leuk om het eens te zien. Bovendien zijn er in de buurt van het drielandenpunt veel wandel- en fietsroutes te vinden. Combineer dit met elkaar, want de omgeving is fantastisch. En je begeeft je ook nog eens op de hoogste berg (heuvel) van Nederland: De Vaalserberg. Ben je daar ook maar geweest!

drielandenpunt
Het drielandenpunt

Breng een bezoek aan een wijngaard

De meest bijzondere wijnen van Nederlandse bodem vinden hun oorsprong in de heuvelachtige regio van Zuid-Limburg. Aan veel wijngaarden kun je een bezoek brengen. Voor wijnliefhebbers zal dit een leuke toevoeging van hun verblijf in Zuid-Limburg zijn.

Op deze website vind je meer informatie over de verschillende wijngaarden die je kunt bezoeken.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Meer dan 8000 grafen op 26 hectare grond (dat zijn ongeveer 50 voetbalvelden). Dat kan niet anders dan indrukwekkend zijn. En dat is het zeker!

Op deze Amerikaanse militaire begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse soldaten begrafen die zijn omgekomen tijdens de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en het Roergebied in de Tweede Wereldoorlog.

De begraafplaats is gratis te bezoeken en je kunt je auto er makkelijk en gratis parkeren. Als je de poort binnen rijdt voelt het direct alsof je in Amerika bent. Geen grassprietje groeit scheef, de asfaltweg is breder dan de Nederlandse begrippen en je ziet geen propje afval liggen.

monument margraten

Als je de begraafplaats binnenstapt wordt het allemaal nog indrukwekkender. Allereerst kom je langs een groot en zeer goed onderhouden monument, waar je nog meer het gevoel krijgt dat je niet in Nederland maar in Amerika bent.

Margraten

De 8301 witte kruizen die je daarna tegenkomt hebben vooral veel indruk op ons gemaakt. Alle soldaten die hier zijn begrafen gaven hun leven voor onze vrijheid. Ter nagedachtenis en om hen te eren staan al hun namen in twee grote betonnen muren gegraveerd. Bijzonder om te zien en zeker de moeite waard om eens te bezoeken als je het ons vraagt.

Margraten monument

Als je meer informatie over Margraten wil lezen, zoals de geschiedenis en het ontstaan van de begraafplaats, lees dan eens deze pagina op Wikipedia of bezoek de website van de begraafplaats.

Fiets en wandel er op los

Het Zuid-Limburgse landschap is perfect voor mooie wandelingen en pittige fietstochten. Je kunt hier heel uitdagend mountainbiken en wielrennen. Maar ook voor de gewone en elektrische fiets zijn hier leuke routes te vinden.

In Slenaken start een hele leuke wandelroute van ongeveer 5 kilometer, die je via het dorpje Gulpen door het groene Heuvelland loodst. De routebeschrijving kun je hier vinden.

wandelen zuid Limburg

Bezoek een brouwerij

Limburg telt veel brouwerijen, zoals bijvoorbeeld de brouwerij van Gulpener en Brand bier. Er zijn ook een aantal kleinere en minder bekende brouwerijen die je kunt bezoeken. Als je graag een rondleiding door één van de brouwerij wil, vergeet dan niet om op tijd te reserveren.

De brouwerij van Gulpener ligt in – je raadt het al – Gulpen. Het heeft een sfeervolle hoptuin, waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van één van de inmiddels 20 soorten (speciaal)bier die Gulpener te bieden heeft. De brouwerij heeft ook een goede kaart, dus je kunt gerust een hapje bij je biertje bestellen. Proost!

Zoveel mogelijk dorpjes ontdekken

We liegen niet als we zeggen dat vrijwel alle dorpjes in Zuid-Limburg de moeite waard zijn om te bezoeken. Elke dorpje heeft wel iets unieks. Als het niet het fantastische uitzicht is, dan is het wel een geweldig restaurant. Je kunt op je fiets stappen of de auto pakken en willekeurig een dorpje bezoeken, om daar te genieten van wat voor mooist het je te bieden heeft.

Natuurlijk hadden wij onze drone mee!

heuvelland zuid Limburg

Echte aanraders vinden wij Gulpen, Epen en Slenaken. Tijdens je fietstocht door Epen is het leuk om te pauzeren bij Hotel-Restaurant De 4 Jaargetijden. Je kunt hier langs de weg op een gezellig terrasje plaatsnemen en met een drankje in je hand rustig mensen kijken. Lekker plekje!

HEUVELLAND
Omgeving Epen

En de rest

Naast al deze leuke dingen hebben we nog veel meer tips voor Zuid-Limburg. Wat dacht je van een heerlijke Limburgse Vlaai eten, lokale producten proeven en kopen (denk bijvoorbeeld aan verse kersen, wijn, bier, appelstroop en kaas), rondrijden door het verrassend mooie Heuvelland, kastelen bezoeken en natuurlijk genieten van de rust.

DRONE HEUVELLAND
Deze foto is gemaakt met een drone in de buurt van Epen

Zuid-Limburg heeft zo veel te bieden, dat je er eigenlijk niet over raakt uitgepraat. Wij hopen dat je iets aan deze tips voor Zuid-Limburg hebt. Maak een globale planning voor jezelf en stop je weekend, week of zelfs langer, niet te vol. Vergeet niet te genieten! Veel plezier!

Wil je meer inspiratie over Nederland? Hier vind je al onze artikelen.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 10.000 mensen gingen jou al voor!

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.