Wij gingen in juni een lang weekend naar Zuid-Limburg. We verbleven in Boutique Hotel Slenaker Vallei in het dorpje Slenaken. Een goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Want wat heeft dit stukje Nederland veel moois te bieden! Hieronder geven we in willekeurige volgorde een aantal leuke tips voor je verblijf in Zuid-Limburg.

Het drielandenpunt

Een bezoek aan Zuid-Limburg is niet compleet zonder dat je bij het drielandenpunt bent geweest. Ook al lijkt het hier soms wel een pretpark, het is toch leuk om het eens te zien. Bovendien zijn er in de buurt van het drielandenpunt veel wandel- en fietsroutes te vinden. Combineer dit met elkaar, want de omgeving is fantastisch. En je begeeft je ook nog eens op de hoogste berg (heuvel) van Nederland: De Vaalserberg. Ben je daar ook maar geweest!

drielandenpunt
Het drielandenpunt

Breng een bezoek aan één van de wijngaarden

De meest bijzondere wijnen van Nederlandse bodem vinden hun oorsprong in de heuvelachtige regio van Zuid-Limburg. Aan veel wijngaarden kan je een bezoek brengen. Voor wijnliefhebbers zal dit een leuke toevoeging van hun verblijf in Zuid-Limburg zijn. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende wijngaarden die je kan bezoeken.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Meer dan 8000 grafen op 26 hectare grond (dat zijn ongeveer 50 voetbalvelden). Dat kan niet anders dan indrukwekkend zijn. En dat is het zeker! Op deze Amerikaanse militaire begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse soldaten begrafen die zijn omgekomen tijdens de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en het Roergebied in de Tweede Wereldoorlog.

De begraafplaats is gratis te bezoeken en je kan je auto er makkelijk en gratis parkeren. Als je de poort binnen rijdt voelt het direct alsof je in Amerika bent. Geen grassprietje groeit scheef, de asfaltweg is breder dan de Nederlandse begrippen en je ziet geen propje afval liggen.

monument margraten
Margraten
Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Als je de begraafplaats binnenstapt wordt het allemaal nog indrukwekkender. Allereerst kom je langs een groot en zeer goed onderhouden monument, waar je nog meer het gevoel krijgt dat je niet in Nederland maar in Amerika bent.

De 8301 witte kruizen die je daarna tegenkomt hebben vooral veel indruk op ons gemaakt. Alle soldaten die hier zijn begrafen gaven hun leven voor onze vrijheid. Ter nagedachtenis en om hen te eren staan al hun namen in twee grote betonnen muren gegraveerd. Bijzonder om te zien en zeker de moeite waard om eens te bezoeken als je het ons vraagt.

Als je meer informatie over Margraten wil lezen, zoals de geschiedenis en het ontstaan van de begraafplaats, lees dan eens deze pagina op Wikipedia of bezoek de website van de begraafplaats.

Margraten monument

Fiets en wandel er op los

Het Zuid-Limburgse landschap is perfect voor mooie wandelingen en pittige fietstochten. Je kunt hier heel uitdagend mountainbiken en wielrennen. Maar ook voor de gewone en elektrische fiets zijn hier leuke routes te vinden.

In Slenaken start een mooie wandelroute van ongeveer 5 kilometer, die je via het dorpje Gulpen door het groene Heuvelland loodst. De routebeschrijving kan je hier vinden.

wandelen zuid Limburg
Groen Zuid-Limburg

Bezoek een brouwerij in Zuid-Limburg

Limburg telt veel brouwerijen, zoals bijvoorbeeld de brouwerij van Gulpener en Brand bier. Er zijn ook een aantal kleinere en minder bekende brouwerijen die je kunt bezoeken. Als je graag een rondleiding door één van de brouwerij wil, vergeet dan niet om op tijd te reserveren.

De brouwerij van Gulpener ligt in - je raadt het al - Gulpen. Het heeft een sfeervolle hoptuin, waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van één van de inmiddels 20 soorten (speciaal)bier die Gulpener te bieden heeft. De brouwerij heeft ook een goede kaart, dus je kunt gerust een hapje bij je biertje bestellen. Proost!

Zoveel mogelijk dorpjes ontdekken

We liegen niet als we zeggen dat vrijwel alle dorpjes in Zuid-Limburg de moeite waard zijn om te bezoeken. Elke dorpje heeft wel iets unieks. Als het niet het fantastische uitzicht is, dan is het wel een geweldig restaurant. Je kunt op je fiets stappen of de auto pakken en willekeurig een dorpje bezoeken, om daar te genieten van wat voor mooist het je te bieden heeft.

Echte aanraders vinden wij Gulpen, Epen en Slenaken. Tijdens je fietstocht door Epen is het leuk om te pauzeren bij Hotel-Restaurant De 4 Jaargetijden. Je kunt hier langs de weg op een gezellig terrasje plaatsnemen en met een drankje in je hand rustig mensen kijken. Lekker plekje!

heuvelland zuid Limburg
Tips voor Zuid-Limburg

En nog veel meer...

Naast al deze leuke dingen hebben we nog veel meer tips voor Zuid-Limburg. Wat dacht je van een heerlijke Limburgse Vlaai eten, lokale producten proeven en kopen (denk bijvoorbeeld aan verse kersen, wijn, bier, appelstroop en kaas), rondrijden door het verrassend mooie Heuvelland, kastelen bezoeken en natuurlijk genieten van de rust.

Zuid-Limburg heeft zo veel te bieden, dat je er eigenlijk niet over raakt uitgepraat. Wij hopen dat je iets aan deze tips voor Zuid-Limburg hebt. Maak een globale planning voor jezelf en stop je weekend, week of zelfs langer, niet te vol. Vergeet vooral niet te genieten, maar dat komt hier wel goed!

DRONE HEUVELLAND
Omgeving van Epen

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Limburg

Limburg Waanzinnige Wereld