Wie is Mien Ruys?

Mien Ruys was een vooraanstaande Nederlandse tuin- en landschapsontwerpster en werd in 1904 geboren in Dedemsvaart. Ze overleed in 1999, maar wordt nog steeds beschouwd als een van de invloedrijkste figuren in de Nederlandse tuinontwerpgeschiedenis van de 20e eeuw.

Mien Ruys stond bekend om haar innovatieve benadering van tuinontwerp, waarbij ze traditionele en moderne elementen combineerde om aantrekkelijke buitenruimtes te creëren. Gedurende haar carrière ontwierp Mien Ruys meer dan 400 tuinen. Haar tuinontwerpen zijn herkenbaar aan de vaak geometrische vormen en minimalistische beplantingsschema's. Ook omarmde ze duurzame tuinpraktijken, waarbij ze waar mogelijk inheemse planten en milieuvriendelijke technieken gebruikte. Het werk van Mien Ruys werd gekenmerkt door eenvoud, wat je vandaag de dag nog steeds terugziet in de tuinen van Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart.

entree tuinen Mien Ruys

Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart

Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart bestaat uit dertig verschillende tuinen, die vooral bekend staan om hun experimentele karakter. Ze vormen een belangrijke bron van inspiratie voor zowel tuinliefhebbers als vakmensen en worden ieder jaar door vele mensen bezocht.

De oudste tuin op het terrein is de Verwilderingstuin die is aangelegd in 1924. Net als de Oude Proeftuin (1927), de Watertuin (1954) en een zestal tuinen uit 1960, heeft deze tuin de status van rijksmonument. De tuinen worden stuk voor stuk gekenmerkt door heldere, strakke lijnen die worden afgewisseld met weelderige, natuurlijke beplanting. Deze kenmerkende stijl heeft Mien Ruys wereldwijd beroemd gemaakt. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat mensen vanuit heel Nederland – en zelfs daarbuiten – naar Dedemsvaart afreizen om een bezoek aan de tuinen te brengen.

Wandelen door de tuinen

Door de tuinen is een rondwandeling uitgestippeld die je langs en door alle tuinen voert. Samen met een entreeticket ontvang je bij de kassa een folder met plattegrond, waarop de route door de tuinen staat aangegeven. Je kan onderweg ook gewoon de gele pijlen volgen. In de folder staat per tuin een korte beschrijving.

Ben je tijdens je bezoek aan de tuinen geïnspireerd geraakt en jeuken je groene vingers? In het Plantenhof (eerste deel van de route) vind je een uitgebreid assortiment vaste planten en grassen die veel door Mien Ruys werden gebruikt. Kies iets leuks uit en reken het na je wandeling door de tuinen af bij de kassa in het Theehuis.

planten kopen Mien Ruys

Activiteiten en workshops

In de tuinen worden regelmatig diverse workshops, zoals botanisch tekenen, schilderen en natuurfotografie georganiseerd. Ook kan je je aansluiten bij de maandelijks terugkerende dagretraites. Tijdens de dagretraites, die van 10:00 tot 15:00 uur duren en in de tuinen plaatsvinden, kom je helemaal tot rust. Op het programma staat onder andere een yogasessie, lekkere lunch en een mindfulnesswandeling. Aanmelden voor activiteiten en workshops kan via de website.

Lees ook: 5 mooie gebieden om te wandelen in Hardenberg

Tuinen van Mien Ruys bezoeken

In de tuinen zijn honden, mits aangelijnd, van harte welkom. Door de (deels) verharde paden zijn de tuinen ook toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn toiletten aanwezig. Voor een kopje koffie of thee met wat lekkers kun je binnenlopen bij het Theehuis, waar je ook je entreeticket koopt.

Tuinen Mien Ruys is geopend voor bezoekers van 1 april tot en met 31 oktober. Bekijk voor de entreeprijzen en exacte openingstijden de website van Tuinen Mien Ruys. Adres: Moerheimstraat 84 in Dedemsvaart. Parkeren is gratis.

Wil jij ook energie opdoen in Hardenberg? Bekijk de website van Visit Hardenberg voor meer inspiratie om te zien en doen in de regio.

tuinen Dedemsvaart

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Overijssel

Tuinen Mien Ruys