Uitkijktoren Ruinen | NP Dwingelderveld

De foto van de kopafbeelding van dit artikel is gemaakt bij de uitkijktoren in Nationaal Park Dwingelderveld. Vanaf de uitkijktoren - die je kunt vinden naast de schaapskooi - heb je een fantastisch weids uitzicht over het Dwingelderveld. Parkeer je auto of fiets gratis bij het bezoekerscentrum in Ruinen en wandel vanaf daar het laatste stukje naar de uitkijktoren.

Adres en parkeren: Benderse 36, 7963 RA Ruinen

Tip: Onderaan dit artikel vind je de exacte locatie van alle uitkijktorens in Drenthe (en Friesland) op een overzichtelijke kaart.

Uitkijktoren De Onlanden | Peize

Op ieder niveau van deze uitkijktoren heb je letterlijk een andere kijk op de omgeving en dat maakt deze uitkijktoren voor velen een van de favoriete uitkijktorens van Drenthe. In de verte zie je de skyline van de stad Groningen. Vanaf de parkeerplaats is het iets minder dan een kilometer wandelen naar de uitkijktoren.

Adres en parkeren: Noorddijk, Peize

Uitkijktoren Drenthe Onlanden
Uitkijktoren De Onlanden

Uitkijktoren Doldersummerveld | NP Drents-Friese Wold

Vanaf de uitkijktoren in het Doldersummerveld heb je een mooi uitzicht over het omliggende heidegebied. Vanaf de Elslooseweg in Doldersum is het nog zo'n 750 meter wandelen voordat je bij de uitkijktoren aankomt. Volg het fietspad dat parallel loopt aan het zandpad, na iets meer dan 500 meter (hier staat een groot bord) sla je rechtsaf om na 200 meter bij de uitkijktoren uit te komen.

Adres en parkeren: Elslooseweg, Doldersum (voor exacte locatie van de uitkijktoren zie de kaart onderaan dit artikel)

Lees ook: De mooiste uitkijktorens van Friesland

uitkijktoren doldersummerveld
Uitkijktoren Doldersummerveld

Uitkijktoren Arboretum Assen

In het arboretum in Assen, aan de rand van Zeijen, is ook een uitkijktoren te vinden. Het arboretum in Assen is een ruim opgezette bomentuin van zo'n 22 hectare. Het park is geliefd bij wandelaars, mede omdat honden hier ook welkom zijn. 

In het arboretum is een wandelroute van iets meer dan 2,5 kilometer uitgezet. Starten kan bij de golfbaan aan de Ten Oeverstraat of bij de ingang van het arboretum aan de Pitteloseweg. Parkeren is op beide locaties gratis, net zoals de toegang tot het arboretum. Tijdens de wandeling kom je de uitkijktoren vanzelf tegen.

Update juni 2023: De uitkijktoren in het arboretum in Assen is door een brand (tijdelijk) niet toegankelijk.

Uitkijktoren Assen Arboretum
Uitkijktoren in het arboretum in Assen

Uitkijktoren Poolshoogte | Hondsrug

In Boswachterij Odoorn staat Uitkijktoren Poolshoogte. Deze uitkijktoren ligt op een heuvel van 38 meter boven NAP. De uitkijktoren is gebouwd in 2000 en is 13 meter hoog, waardoor je op de top een mooi uitzicht hebt over de boomtoppen van de Hondsrug.

In de buurt zijn wandelroutes van 7,5 en 6,2 kilometer uitgezet. Het Kabouterpad van 1,5 kilometer brengt je ook naar de uitkijktoren. Alle wandelroutes starten vanaf de parkeerplaats. Direct naast de uitkijktoren vind je Restaurant Poolshoogte waar je terecht kunt voor iets te eten en te drinken.

Adres en parkeren: Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn

Uitkijktoren Reestdal | Meppel

Oké, we smokkelen een klein beetje... Net buiten Meppel, in het Reestdal, staat een 7 meter hoge uitkijktoren die je fantastisch uitzicht biedt over de kronkelende rivier de Reest en de omliggende weilanden. De toren staat officieel in Overijssel, maar vanuit de toren mag je gewoon naar Drenthe kijken, hoor.

Adres en parkeren: Kruizing Reeststouwe en Vaartweg

uitkijktoren reestdal
Uitkijktoren Reestdal

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek | Hart van Drenthe

In het beekdal Holmers en Halkenbroek in het Hart van Drenthe staat een 14 meter hoge uitkijktoren. De uitkijktoren staat aan het fietspad dat vanaf voormalig Kamp Westerbork in oostelijke richting naar Grolloo loopt.

Kom je met de auto? Parkeer dan bij T-splitsing Halkenbroeken-Soartendijk in Grolloo. Vanaf daar is het ongeveer 2 kilometer wandelen naar de uitkijktoren. In de buurt van de uitkijktoren vind je twee populaire wandelroutes die zeker de moeite waard zijn om een keer te lopen: de Veenpluisroute en de Wolvenspoor wandelroute.

Een overzicht van de uitkijktorens in Drenthe op de kaart:

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

Uitkijktorens Drenthe