Tip: Onderaan dit artikel vind je de exacte locatie van alle uitkijktorens in Friesland (en Drenthe) op een overzichtelijke kaart.

Uitkijktoren Aekingerzand | NP Drents-Friese Wold

We trappen dit overzicht met uitkijktorens in Friesland af met misschien wel meteen de mooiste: Uitkijktoren Aekingerzand in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De uitkijktoren ligt in het gebied De Kale Duinen, dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold en je kunt vinden op het grensgebied van Friesland en Drenthe. Boven op de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het stuifzandgebied en heidevelden. Het uitkijkpunt kan je zowel lopend als met de fiets bereiken. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 15 tot 20 minuten naar de uitkijktoren, maar je kan er ook voor kiezen om de rode route van 5,5 kilometer te wandelen. Onderweg kom je de uitkijktoren vanzelf tegen.

Parkeren: Canada 1, 8424 SR Elsloo

Uitkijktoren Drents-Friese Wold
Uitkijktoren Aekingerzand

Uitkijktoren De Zeven | Fochteloërveen

In natuurgebied Fochteloërveen staat uitkijktoren De Zeven. Het Fochteloërveen is een 2500 hectare groot natuurgebied in de buurt van Veenhuizen en een van de weinige gebieden in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en 's zomers kraanvogels vanuit de uitkijktoren. Het uitzicht dat je boven over het Fochteloërveen hebt is erg mooi. De moeite waard dus, deze uitkijktoren op de grens van Drenthe en Friesland!

Parkeren kan in de bocht aan de weg Fochtelooërveen. Vanaf hier volg je de bordjes met de tekst 'Uitkijktoren'. Vanaf de parkeerplaats is het nog wel een paar kilometer lopen, maar dan heb je ook wat. Kopieer en plak dit in je navigatie-app: X9VH+PR, 8428 RR Fochteloo.

uitkijktorens friesland
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Zeven
uitkijktoren friesland de zeven
Uitkijktoren De Zeven in Fochteloërveen

De Bosbergtoren | Appelscha

In het Drents-Friese Wold bij Appelscha vind je de Bosbergtoren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland. In de verte zie je onder andere Assen, Leeuwarden, Groningen en Coevorden liggen. Let op: toegang tot de Bosbergtoren kost €2,- per persoon en is bij de ingang via pin te betalen.

Parkeren: Bosberg 2, 8426 GJ Appelscha. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar de Bosbergtoren.

Tip: Lees hier meer over de Bosbergtoren in Appelscha

Bosbergtoren Appelscha
Bosbergtoren Appelscha

Uitkijktoren Reiddomp | NP Lauwersmeer

De nieuwste uitkijktoren van Nederland? In oktober 2022 werd deze 25 meter hoge uitkijktoren in het Diepsterbos geopend. De uitkijktoren is onder andere te bereiken via de beleefroute die door het bos is aangelegd. In en rondom het Diepsterbos worden regelmatig aalscholvers, baardmannetjes en de bruine kiekendief gespot. Bij helder weer kan je zelfs de vuurtoren en de duinen van Schiermonnikoog zien!

Hoe kom je er? Uitkijktoren Reiddomp is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij Natuurlijk Kollumeroord (Slikweg 2) of vanaf de parkeerplaats aan het eind van De Rijsdammen.

uitkijktoren reiddomp
Uitkijktoren Reiddomp

Uitkijktoren Bakkeveen

In de buurt van natuurgebied Bakkeveense Duinen vind je uitkijktoren De Belevedere. De Belvedere is 23 meter hoog en is geopend in juli 2005. Vanaf de top heb je uitzicht over het natuurgebied van Bakkeveen.

Adres en parkeren: Mjumsterwei 16, 9243 SK Bakkeveen

Lees ook: De mooiste uitkijktorens van Drenthe

Uitkijktoren Romsicht | NP Alde Feanen

In Nationaal Park Alde Feanen staat uitkijktoren Romsicht. De uitkijktoren is 13 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Jan Durkspolder en Nationaal Park Alde Feanen. Leuk weetje: Het rieten dak is bedekt met riet dat in de polder zelf gewonnen is.

Parkeren: Parkeerplaats De Alde Feanen, Geau 2, 9216 XJ Oudega. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten wandelen naar de uitkijktoren.

Uitkijktoren Earnesleat | NP Alde Feanen

In Nationaal Park Alde Feanen vind je naast uitkijktoren Romsicht nog een uitkijktoren. Vlakbij het toeristische dorp Earnewâld pronkt in een groene en waterrijke omgeving de uitkijktoren Earnesleat. Je bereikt de uitkijktoren via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Dominee van der Veenweg in Earnewâld.

Een overzicht van de uitkijktorens in Friesland op de kaart:

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Friesland

uitkijktoren Aekingerzand