uitkijktoren Aekingerzand
Nederland,  Friesland

De mooiste uitkijktorens van Friesland

Bijgewerkt op 20 maart 2023

Uitkijktorens zijn populair. Juist vanaf grote hoogte is het landschap nog mooier en zie je dingen die je vanaf de grond niet ziet. In Friesland zijn verschillende uitkijktorens te vinden, deze uitkijktorens bieden prachtige uitzichten over de omgeving en zijn een populair uitje voor zowel toeristen als lokale bewoners. Neem je verrekijker mee en laat je verbazen door het mooie uitzicht vanaf een van de uitkijktorens in Friesland.

Alle uitkijktorens in dit overzicht – op de Bosbergtoren na – zijn gratis toegankelijk

Tip: Onderaan dit artikel vind je de exacte locatie van alle uitkijktorens in Friesland (en Drenthe) op een overzichtelijke kaart.

Uitkijktoren Aekingerzand | NP Drents-Friese Wold

We trappen dit overzicht met uitkijktorens in Friesland af met misschien wel meteen de mooiste: Uitkijktoren Aekingerzand in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De uitkijktoren ligt in het gebied De Kale Duinen, dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold en je kunt vinden op het grensgebied van Friesland en Drenthe. Boven op de toren heb je een mooi uitzicht over het stuifzandgebied. Het uitkijkpunt kun je zowel lopend als met de fiets bereiken. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar de uitkijktoren.

Parkeren: Canada 1, 8424 SR Elsloo.

Uitkijktoren Drents-Friese Wold
Uitkijktoren Aekingerzand

Uitkijktoren De Zeven | Fochteloërveen

In natuurgebied Fochteloërveen staat uitkijktoren De Zeven. Het Fochteloërveen is een 2500 hectare groot natuurgebied in de buurt van Veenhuizen en een van de weinige gebieden in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels vanuit de uitkijktoren. Het uitzicht dat je boven over het Fochteloërveen hebt is erg mooi. De moeite waard dus, deze uitkijktoren op de grens van Drenthe en Friesland!

Parkeren kan in de bocht aan de weg Fochtelooërveen. Vanaf hier volg je de bordjes met de tekst ‘Uitkijktoren’. Vanaf de parkeerplaats is het nog wel een paar kilometer lopen, maar dan heb je ook wat. Kopieer en plak dit in je navigatie-app: X9VH+PR, 8428 RR Fochteloo.

uitkijktorens friesland
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Zeven
uitkijktoren friesland de zeven
Uitkijktoren De Zeven in Fochteloërveen

De Bosbergtoren | Appelscha

In het Drents-Friese Wold bij Appelscha vind je de Bosbergtoren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland. In de verte zie je onder andere Assen, Leeuwarden, Groningen en Coevorden liggen. Let op: toegang tot de Bosbergtoren kost €2,- per persoon en is bij de ingang via pin te betalen.

Parkeren: Bosberg 2, 8426 GJ Appelscha. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar de Bosbergtoren.

Tip: Lees hier meer over de Bosbergtoren in Appelscha

Bosbergtoren Appelscha
Bosbergtoren Appelscha

Uitkijktoren Reiddomp | NP Lauwersmeer

De nieuwste uitkijktoren van Nederland? In oktober 2022 werd deze 25 meter hoge uitkijktoren in het Diepsterbos geopend. De uitkijktoren is onder andere te bereiken via de beleefroute die door het bos is aangelegd. In en rondom het Diepsterbos worden regelmatig aalscholvers, baardmannetjes en de bruine kiekendief gespot. Bij helder weer kan je zelfs de vuurtoren en de duinen van Schiermonnikoog zien!

Hoe kom je er? Uitkijktoren Reiddomp is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij Natuurlijk Kollumeroord (Slikweg 2) of vanaf de parkeerplaats aan het eind van De Rijsdammen.

uitkijktoren reiddomp
Uitkijktoren Reiddomp

Uitkijktoren Bakkeveen

In de buurt van natuurgebied Bakkeveense Duinen vind je uitkijktoren De Belevedere. De Belvedere is 23 meter hoog en is geopend in juli 2005. Vanaf de top heb je uitzicht over het natuurgebied van Bakkeveen.

Adres en parkeren: Mjumsterwei 16, 9243 SK Bakkeveen.

Lees ook: De mooiste uitkijktorens van Drenthe

Uitkijktoren Romsicht | NP Alde Feanen

In Nationaal Park Alde Feanen staat uitkijktoren Romsicht. De uitkijktoren is 13 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Jan Durkspolder en de Alde Feanen. Leuk weetje: Het rieten dak is bedekt met riet dat in de polder zelf gewonnen is.

Parkeren: Parkeerplaats De Alde Feanen, Geau 2, 9216 XJ Oudega. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten wandelen naar de uitkijktoren.

Een overzicht van de uitkijktorens in Friesland op de kaart

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en reisinspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!