macedonië meer van ohrid
Europa,  Noord-Macedonië

Op vakantie naar Macedonië

Bijgewerkt op 9 januari 2021

Overweeg jij een vakantie naar Macedonië en ben je op zoek naar tips voor bijvoorbeeld het meer van Ohrid? Dan ben je hier op de juiste plek!

Noord-Macedonië

Eigenlijk moeten we het Noord-Macedonië noemen, maar toen wij op vakantie naar Macedonië gingen, heette het nog ‘gewoon’ Macedonië. Dit artikel gaat dus niet over de Griekse regio Macedonië, maar over Noord-Macedonië, een land middenin de Balkan. Het grenst aan Albanië, Kosovo, Bulgarije en natuurlijk Griekenland.

Noord-Macedonië telt ruim 2 miljoen inwoners, waarvan een kwart in de hoofdstad Skopje woont. Het land is rijk aan meren en bergen. Wij verbleven in Ohrid. Een leuke plaats dat natuurlijk aan het meer van Ohrid ligt. Het land is ook nog eens spotgoedkoop. Dit samen maakt het (vooral in de zomer) een hele fijne vakantiebestemming.

Wij verbleven in Hotel Millenium Palace. Een prima hotel, maar het ontbijt vonden wij niet zo bijzonder. Het was oké, maar weinig keuze. De kamers waren schoon, het personeel vriendelijk en de ligging was perfect. Ik zou het hotel wel aanraden, maar verwacht dan niet te veel van je ontbijt.

Wat te doen?

Wij hebben, naast luieren op het strand, natuurlijk enkele uitstapjes gedaan tijdens onze vakantie in Ohrid. Hieronder de leukste dingen die je kunt doen tijdens je vakantie rondom het meer van Ohrid. In willekeurige volgorde.

Bezoek Mavrovo Nationaal Park
Dit is absoluut een must-do tijdens je vakantie in Macedonië! Het Mavrovo Nationaal Park is de grootste van de drie nationale parken die Macedonië rijk is. Vanaf Ohrid is het ongeveer 2 uur rijden met de bus, die ons eerst naar een berg bracht, waarvandaan we een geweldig uitzicht over het Mavrovo meer hadden.

Wij bezochten tijdens deze georganiseerde tour ook het Mavrovo meer en een klein dorpje, waar je het gevoel krijgt dat je in de Middeleeuwen bent beland.

Maak een boottocht over het meer van Ohrid
Op de boulevard van Ohrid vind je voldoende mensen die je een boottocht willen verkopen. Je kunt een dagtocht boeken, maar ook een kortere tocht van een aantal uurtjes. Als je sportief bent aangelegd kan je er ook voor kiezen om een kano te huren!

Bezoek buurland Albanië
Het is met de bus een rit van ruim 2 uur, maar dat is het zeker waard. Albanië is pas sinds 1991 te bezoeken door toeristen en dat maakt het een interessante bestemming. Het toerisme is nog volop in ontwikkeling en je ziet hier nog veel terug van het communistische regime, dat hier jaren geheerst heeft. Omdat wij het bezoek aan Albanië zo bijzonder vonden, heb ik er een artikel over geschreven. Je leest het artikel hier.

Geniet van de lage prijzen
Macedonië kent nog geen massa-toerisme en dat is prettig. Als je van gezellige terrassen en leuke (traditionele) restaurants houdt dan ben je in Ohrid op de juiste plek. Een glas bier kost hier ongeveer één euro en een fatsoenlijke maaltijd (hoofdgerecht) heb je al voor 5 euro. Wij waren samen vaak €15,- á €20,- kwijt als we uit eten gingen. De prijzen kunnen inmiddels iets hoger zijn, want toeristen weten Macedonië steeds beter te vinden.

Wandel naar het Fort van Samuel: Tsar Samuel’s Fortress
Beklim de berg van Ohrid en wandel naar het fort. Het is een pittige klim, maar het uitzicht maakt veel goed. Je kijk uit over de stad en het meer van Ohrid.

Wandel door het gezellige centrum en over de boulevard
Het knusse centrum met gezellige pleinen geeft echt een leuke sfeer. In de vakantieperiode verkopen ze souvenirs langs de boulevard. Wij vonden de verkopers niet opdringerig, zoals je misschien gewend bent in Turkije of Griekenland. Op de boulevard kom je veel locals tegen, veel van hen vieren ook in Ohrid vakantie.

Proef Pindzur
Pindzur is een soort spread op basis van onder andere paprika, tomaat, knoflook en kruiden. Het smaakt heerlijk bij vlees of op (stok)brood. In vrijwel ieder restaurant kun je Pindzur bestellen. Meestal wordt het door de koks zelf gemaakt, dus proef (en vergelijk) het vooral bij meerdere restaurants. Het is lekker om dit als voorgerecht te bestellen, je krijgt er dan vaak een broodje bij.

Relaxen aan één van de diepste meren van Europa
Als je vanaf het centrum over de boulevard loopt kom je vanzelf bij een klein strand. Er is geen groot zandstrand, maar je kan er wel heerlijk beschut onder de bomen in het gras liggen. Vergeet je waterschoentjes niet, want er liggen veel stenen in het water.

ReizenReizen

Wij vonden Macedonië een erg leuke bestemming voor onze zomervakantie. We waren hier 8 dagen en dat vonden we lang genoeg.

Ga niet naar Ohrid voor grote clubs of discotheken, daarvoor moet je toch echt in bijvoorbeeld Skopje zijn. Als je van plan bent om Skopje te bezoeken of graag het binnenland in wil trekken, dan raad ik je aan om langer dan 8 dagen in Macedonië te verblijven.