Tijdens onze vakantie aan het Lago Maggiore in Italië maakten we meerdere uitstapjes naar Zwitserland. Valle Verzasca was daar een van en misschien wel de mooiste! Het kraakheldere water en de watervallen die je hier gaat zien zijn een traktatie voor je netvlies. We vertellen je daarom graag meer over de vallei om je voor te bereiden op een bezoek aan Valle Verzasca.

Goed om te weten: De weg met de auto omhoog heeft veel haarspeldbochten. Er loopt één hoofdweg door de hele vallei: Via Valle Verzasca. Rijd deze hele weg af en stop onderweg voor spectaculaire uitzichten.

Ponte dei Salti
Ponte dei Salti

Parkeren bij Valle Verzasca

Parkeren bij Valle Verzasca is niet gratis en kost 1 CHF per halfuur. Een keer zo duur dan parkeren bij de Foroglio waterval dus, maar beide zijn het parkeergeld volgens ons dubbel en dwars waard. De prijzen voor parkeren zijn door ons voor het laatst gecontroleerd in de zomer van 2023 en kunnen inmiddels afwijken.

Parkeren doe je op een van de parkeerplaatsen aan de zijkant van de weg. Betalen kan met cash of via een parkeerapp. Instructies voor het instellen van de app kun je vinden door een QR-code te scannen die op de parkeerautomaat staat. Voor de betaling moet je een creditcard koppelen. Heb je die niet of vind je dit te veel gedoe, neem dan voldoende contant geld mee om zorgeloos te parkeren bij Valle Verzasca.

Tip: Rij na de brug nog een stukje door voor een grotere parkeerplaats: Aquino Parkplatz. Volg de bordjes en wandel vanaf hier in 5 tot 10 minuten naar de Aquino waterval. Verderop lees je er meer over.

Zwemmen in het water van de Verzasca rivier

Het water van Valle Verzasca is ijskoud. Ook is er een sterke (onder)stroming op sommige plekken, waardoor zwemmen gevaarlijk kan zijn. Maar maak je geen zorgen, zwemmen is toegestaan en er zwemmen hier (vooral in het hoogseizoen) dan ook dagelijks een heleboel mensen.

Zwemmen bij Valle Verzasca kan veilig op de plekken waar meer mensen dat doen. Wees op de rustige plekken extra alert en spring niet zomaar in het water, controleer altijd de stroming en wen even aan het koude water.

De Verzasca Vallei wordt ook wel de 'Malediven van Zwitserland' genoemd

Valle Verzasca
Het water is kraakhelder

Watervallen in Valle Verzasca

In de Verzasca vallei zijn meerdere watervallen te vinden. Vlak bij de grote parkeerplaats, net buiten Lavertezzo in Aquino, vind je de Aquino-waterval. Wij waren hier om half 11 in de ochtend en toen was het nog heerlijk rustig.

waterval Aquino
Loop vanaf de parkeerplaats verder door en volg dit bordje voor de Aquino-waterval
waterval Valle Verzasca
Aquino-waterval

Hoe verder (hoger) je wandelt of rijdt, hoe meer watervallen je tegenkomt. Tik in Google Maps waterval in en je ziet op de kaart waar je een waterval in de buurt kunt vinden. De meeste zijn te voet te bereiken en parkeerplaatsen vind je - net zoals op het drukkere gedeelte in de buurt van de oude burg - aan de kant van de weg.

Tip: De Froda-waterval. Deze waterval is 80 meter hoog en vind je helemaal aan het einde van de vallei in de buurt van het dorpje Sonogno.

Wandelen bij Valle Verzasca

Valle Verzasca is een prachtige plek voor wandelaars. Zo kan je bijvoorbeeld de Verzasca Valley trail van 24 kilometer wandelen. Er zijn ook een paar kortere wandelroutes in de vallei te vinden.

wandelen Verzasca
In de omgeving zijn veel wandelroutes te vinden

Eten en drinken in de buurt

De Ponte dei Salti is het meest toeristische plekje van de vallei. In de nabije omgeving van deze oude brug zijn dan ook een aantal horecagelegenheden te vinden. Voornamelijk om even wat drinken of een simpele lunch te scoren. Voor zover wij hebben ontdekt kan je (nog) nergens pinnen, dus neem voldoende cash mee. Verder kun je in de vallei eigenlijk in alle dorpjes wel kleine hotels, pensions en restaurants vinden.

Zwitserland is een duur land en dat merk je eigenlijk overal, zo ook in de vallei. De dichtstbijzijnde supermarkt (Coop) kom je tegen voor je de berg omhoog rijdt. Je kan hier nog een lunch en eventueel tussendoortjes kopen, of nog beter en bovendien goedkoper: neem het mee vanaf je vakantieadres.

Verzasca Vallei
Prachtige uitzichten in de vallei

Wat kost een dagje Valle Verzasca?

Naast de brandstof die je kwijt bent om er te komen betaal je parkeergeld bij Valle Verzasca. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van hoelang je blijft, maar reken op zo’n 10 tot 15 euro voor een hele dag (+/- 10:00 tot 15:00 uur) en een paar euro als je alleen even een gaat rondkijken en/of een korte wandeling wil maken.

Tip: Neem voldoende contant geld mee!

Toerisme in Valle Verzasca

Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn met toeristen die de vallei bezoeken. Het koude water is voor veel mensen een heerlijke verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Houd je niet zo van de drukte of wil je graag een paar mooie foto’s maken? Ga dan vroeg! Vanaf 10/11 uur wordt het echt een stuk drukker. Wil je een plekje voor jezelf en even rustig genieten van de mooie natuur? Vertrek dan op tijd en zorg dat je er voor 10 uur bent.

Valle Verzasca is ideaal als dagtrip als je aan het Lago Maggiore verblijft, maar de vallei leent zich met de vele wandelmogelijkheden ook goed voor een meerdaags bezoek.

Valle Verzasca

James Bond en Valle Verzasca

Een leuke afsluiter en wat veel mensen niet weten, is dat de James Bond-film Golden Eye uit 1995 een scène bevat die is opgenomen bij de stuwdam die je onderweg naar Valle Verzasca tegenkomt. In de openingsscène sprong 007 van de dam, al voerde hij de stunt niet zelf uit. Hij liet de sprong over aan een stuntman. De film won trouwens de ​​prijs voor beste stunt in de filmgeschiedenis!

Waaghalzen kunnen tegenwoordig ook zelf Bungee Jumpen van de 220 meter hoge stuwdam. De stuwdam is ook te beklimmen via een klimmuur.

Wat je ook gaat doen in Valle Verzasca: geniet van de schitterende omgeving en nu alvast van deze foto's als voorproefje!

Valle Verzasca
Ponte dei Salti
Valle Verzasca
Valle Verzasca zwemmen

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Zwitserland

Valle Verzasca