italiaanse wegen
Europa,  Handige lijstjes,  Italië

De verschillende Italiaanse wegen

Bijgewerkt op 6 maart 2021

Als je eens op vakantie naar Italië bent geweest, of er doorheen bent gereden, is het je vast wel eens opgevallen dat er zo veel verschillende benamingen voor wegen in Italië zijn. Als je geen Italiaans spreekt is het al helemaal lastig om ze uit elkaar te houden en al helemaal om te begrijpen hoe hard je op welke weg mag rijden. In dit artikel proberen wij de verschillende Italiaanse wegen in het kort aan jou uit te leggen, zodat je altijd een handig overzicht bij de hand hebt.

Autostrada (A)

De Autostrada is vrijwel altijd een tolweg. Op de Autostrada mag je over het algemeen 130 kilometer per uur rijden, bij regen is de maximumsnelheid meestal 110 kilometer per uur. Als dit het geval is staat dit duidelijk aangegeven.

Superstrada

Dit is een ‘gewone’ autosnelweg waar geen tol wordt geheven. Er zijn twee types Superstrada. Op de ene mag je maximaal 110 kilometer per uur rijden. En op de andere Superstrada mag je niet harden dan 90 kilometer per uur rijden. De laatste herken je aan één rijstrook per rijrichting en geen rijbaanscheiding.

Strada Statale (SS)

De Strada Statale wordt door de staat beheerd en afgekort met SS, ze worden door blauwe borden bewegwijzerd. Ook deze wegen zijn tolvrij. Er geldt hier een maximumsnelheid van tussen de 90 en 110 kilometer per uur. Let dus goed op de verkeersborden!

Strada Regionale (SR)

Deze wegen worden door de regio waar hij doorheen loopt beheerd, maar tegenwoordig vaak overgedragen aan de provincie. De wegen zijn altijd tolvrij, de maximumsnelheid varieert en vind je uiteraard terug op de verkeersborden langs de weg.

Strada Provinciale (SP)

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de Strada Provinciale voor het grootste gedeelte beheerd door de provincie. Over het algemeen is de maximumsnelheid hier 90 kilometer per uur. De wegen zijn tolvrij.

Strada Comunale (SC)

De Strada Comunale is een gemeentelijke weg, waar geen tol wordt geheven. Maximale snelheid varieert.

Strada Bianca

Het beste te omschrijven als ‘landweggetjes’ of ‘zandpaden’. Deze wegen verbinden afgelegen/dunbevolkte gebieden met elkaar. Vaak heb je hier wel mooie uitzichten over de landschappen waar je tussendoor rijdt. Maximale snelheid varieert.

Ben je van plan om met de auto naar Italië te reizen? Bezoek dan ook eens de website van de ANWB voor nog meer handige info.

Rijd altijd voorzichtig en vraag bij twijfel over bijvoorbeeld snelheidslimiet altijd om advies bij de lokale bevolking of politie. Waanzinnige Wereld is op geen enkele wijze aansprakelijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op de hoogte zijn van de plaatselijke wet- en regelgeving.

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.