Autostrada (A)

De Autostrada is vrijwel altijd een tolweg. Op de Autostrada mag je over het algemeen 130 kilometer per uur rijden, bij regen is de maximumsnelheid meestal 110 kilometer per uur. Als dit het geval is staat dit duidelijk aangegeven.

Superstrada

Dit is een 'gewone' autosnelweg waar geen tol wordt geheven. Van de Superstrada zijn twee varianten: Op de ene mag je maximaal 110 kilometer per uur rijden, op de andere geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. De laatste herken je aan één rijstrook per rijrichting en geen rijbaanscheiding.

Strada Statale (SS)

De Strada Statale wordt door de staat beheerd en afgekort met SS, ze worden door blauwe borden bewegwijzerd. Ook deze wegen zijn tolvrij. Er geldt hier een maximumsnelheid van tussen de 90 en 110 kilometer per uur. Let dus goed op de verkeersborden!

Strada Regionale (SR)

Deze wegen worden door de regio waar hij doorheen loopt beheerd, maar tegenwoordig vaak overgedragen aan de provincie. De wegen zijn altijd tolvrij, de maximumsnelheid varieert en vind je uiteraard terug op de verkeersborden langs de weg.

Strada Provinciale (SP)

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de Strada Provinciale voor het grootste gedeelte beheerd door de provincie. Over het algemeen is de maximumsnelheid hier 90 kilometer per uur. De wegen zijn tolvrij.

Strada Comunale (SC)

De Strada Comunale is een gemeentelijke weg, waar geen tol wordt geheven. Maximale snelheid varieert.

Strada Bianca

Het beste te omschrijven als 'landweggetjes' of 'zandpaden'. Deze wegen verbinden afgelegen/dunbevolkte gebieden met elkaar. Vaak heb je hier wel mooie uitzichten over de landschappen waar je tussendoor rijdt. Maximale snelheid varieert.

Maximumsnelheid Italië

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen varieert de maximale snelheid in Italië per soort weg waarop je rijdt. In Italië mag je het hardst rijden op een Autostrada, waar de maximumsnelheid doorgaans 130 km/u is. Let goed op de verkeersborden, want de maximumsnelheid verandert (zelfs op dezelfde weg, bijvoorbeeld bij een uitrit of kruispunt) regelmatig.

Download hier een handig pdf-overzicht van de Italiaanse wegen

Hopelijk zijn de verschillen tussen de Italiaanse wegen nu iets duidelijker voor je geworden. Ben je van plan om met de auto naar Italië te reizen? Bezoek dan ook eens de Italië-pagina op de website van de ANWB voor nog meer handige info.

Disclaimer: Rij altijd voorzichtig en vraag bij twijfel over bijvoorbeeld snelheidslimiet altijd om advies bij de lokale bevolking of politie. Waanzinnige Wereld is op geen enkele wijze aansprakelijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op de hoogte zijn van de plaatselijke wet- en regelgeving.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

italiaanse wegen