vlonderpad landgoed tongeren epe
Nederland,  Gelderland

Wandelen over het vlonderpad van Landgoed Tongeren

Bijgewerkt op 4 april 2023

In de buurt van Epe – grofweg tussen Zwolle en Apeldoorn – ligt Landgoed Tongeren. Een natuurgebied in particulier bezit aan de noordoostkant van de Veluwe. Een mooie omgeving voor een wandeling met als bonus een prachtig vlonderpad. In het gebied worden regelmatig reeën, edelherten, zwijnen en vossen gespot. De moeite waard dus, deze wandelingen over het vlonderpad van Landgoed Tongeren.

vlonderpad landgoed tongeren
Vlonderpad Landgoed Tongeren

Verschillende wandelroutes Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren heeft drie gemarkeerde wandelroutes. De Tongerense Bergroute (groene paaltjes – 1,5 uur), Heideroute (rode plaatjes – 45 minuten) en de Tongerense Beekroute (gele paaltjes – 30 minuten). Alle drie de wandelroutes zijn zeer gevarieerd. 

Je wandelt afwisselend door bos, over verharde paden, zandpaden, langs weilanden en heidevelden en natuurlijk over het vlonderpad. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan, het kan namelijk drassig zijn als het geregend heeft. Onderweg kom je bankjes tegen om even uit te rusten en van het uitzicht te genieten.

Let op: Het gebied is kwetsbaar, houd honden aan de lijn en blijf op de paden

Welke route voor het vlonderpad?

Het leuke aan de wandelroutes bij Landgoed Tongeren is dat twee van de drie over het vlonderpad gaan. De gele route is met een lengte van ongeveer 3 kilometer de kortste wandelroute van de drie. De groene wandelroute is met zo’n 6 kilometer de langste route en de rode route is met een totale lengte van 4 kilometer iets langer dan de gele. De rode route gaat niet over het vlonderpad, de gele en groene route wel.

De verschillende routes zijn ook makkelijk te combineren tot een langere wandelroute

Parkeren vlonderpad Landgoed Tongeren

Om te parkeren in de buurt het vlonderpad van Landgoed Tongeren navigeer je naar de splitsing van de Boerweg en de Veenweg. Hier kan je parkeren bij Parkeerplaats Wisselse Veen (coördinaten: 52.337932, 5.928972). Vanaf de parkeerplaats start de gele wandelroute. Het startpunt van de groene wandelroute is iets verderop en is vanaf de parkeerplaats wandelend te bereiken.

Parkeren bij het startpunt van de rode en groene route kan aan de weg Van Manenspad bij fietsknooppunt 20 (coördinaten: 52.348098, 5.918074). Het maakt uit vanuit welke richting je de wandeling(en) begint. Je komt altijd weer terug bij de parkeerplaats. 

Lees ook: Dit zijn de mooiste vlonderpaden van Nederland