kiekkaaste
Nederland,  Groningen

Vogelkijkhut Kiekkaaste in Groningen

Bijgewerkt op 9 januari 2023

Misschien heb je er al wel eens van gehoord of over gelezen en ook op Instagram zie je het waarschijnlijk wel eens voorbij komen: Vogelkijkhut Kiekkaaste in Noordoost-Groningen. Wij besloten om zelf ook op avontuur te gaan en stapten op een vroege zondagochtend in de auto om zelf de Kiekkaaste te bekijken en vast te leggen. En dat is gelukt! In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Kiekkaaste.

kiekkaaste
Het vlonderpad met op de achtergrond de Kiekkaaste

Over de Kiekkaaste

Vogelkijkhut de Kiekkaaste – in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen – is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De locatie leent zich perfect voor het spotten van vogels en het maken van mooie foto’s. Het schijnt zelfs dat je hier, in natuurgebied de Dollard, ook zeehonden kunt spotten. Natuurgebied de Dollard is uniek, omdat zoet en zout water hier samenkomen. Dat zorgt voor een enorme veelzijdigheid aan vogels die zich maar wat graag laten fotograferen door de bezoekers van de vogelkijkhut.

Ook als je niet zo van de verrekijker en het vogel spotten bent is dit een heerlijke plek om tot rust te komen en om van het uitzicht te genieten. Alleen al de wandeling over het vlonderpad, waar je wordt omringt door riet, is een ervaring op zich.

Ga vroeg, dan is het nog lekker rustig

Hoe kom je er?

Navigeer naar: Kiekkaaste. Als je dit typt in je navigatie-app en de route volgt kom je uiteindelijk onderaan de dijk bij het sluizencomplex van Nieuwe Statenzijl uit. Hier kan je gratis parkeren bij de Kiekkaaste. Loop vervolgens de dijk op en loop over en voorbij het sluizencomplex. Aan de linkerkant zie je de Kiekkaaste al boven het bijzondere landschap uitsteken. Via het vlonderpad wandel je in een kleine 10 minuten naar de vogelkijkhut toe.

uitzicht dollard
Uitzicht over het waddengebied van de Dollard

Praktische informatie

Zowel de Kiekkaaste als het gebied is gratis te bezoeken. Het vlonderpad naar Kiekkaaste is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Voor of na je bezoek kun je een lekker kopje koffie of thee met wat lekkers scoren bij Bakkie Doen. Let op, want dit leuke koffie-karretje staat er niet altijd. Bij het sluizencomplex, vlakbij het startpunt van het vlonderpad dat naar de Kiekkaaste loopt, is ook nog een toilet te vinden.

Fiets je graag? Als je van fietsknooppunt 23 naar 22 fietst kom je langs Kiekkaaste. Op de website van ANWB lees je meer over deze mooie fietsroute door het Groninger landschap.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Misschien vind je dit ook leuk: