kiekkaaste
Groningen,  Nederland

Vogelkijkhut Kiekkaaste in Groningen

Bijgewerkt op 7 juli 2021

We hebben er al veel over gehoord en gelezen en ook op Instagram zien we het regelmatig voorbij komen: Vogelkijkhut Keikkaaste in Noordoost-Groningen. We besloten om zelf ook op avontuur te gaan en stapten op een vroege zondagochtend in de auto om zelf de Kiekkaaste te bekijken en op beeld vast te leggen. En dat is gelukt! In dit blog vertellen we jou alles wat je moet weten voor je bezoek aan Kiekkaaste.

kiekkaaste

Over de Kiekkaaste

Vogelkijkhut de Kiekkaaste – in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen – is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De locatie leent zich perfect voor het spotten van vogels en het maken van mooie foto’s. Het schijnt zelfs dat je hier, in natuurgebied de Dollard, ook zeehonden kunt spotten.

Natuurgebied de Dollard is uniek, omdat zoet en zout water hier samenkomen. Dat zorgt voor een enorme veelzijdigheid aan vogels die zich maar wat graag laten fotograferen door de bezoekers van de vogelkijkhut.

Ook als je niet zo van de verrekijker en het vogel spotten bent is dit een heerlijke plek om tot rust te komen en om van het uitzicht te genieten. Alleen al de wandeling over het vlonderpad, waar je wordt omringt door riet, is een ervaring op zich.

Tip: Ga vroeg, dan is het nog lekker rustig

Hoe kom je er?

Navigeer naar: Kiekkaaste. Als je dit intypt op je navigatie en de route volgt kom je uiteindelijk onderaan de dijk bij het sluizencomplex van Nieuwe Statenzijl uit. Zoek hier een parkeerplek voor je auto, loop de dijk op en loop over en voorbij het sluizencomplex.

Aan de linkerkant zie je de Kiekkaaste al boven het bijzondere landschap uitsteken. Via het vlonderpad wandel je in een kleine 10 minuten naar de vogelkijkhut toe.

uitzicht dollard
Uitzicht over het waddengebied van de Dollard

Praktische informatie

Zowel de Kiekkaaste als het gebied is gratis te bezoeken. Het vlonderpad naar Kiekkaaste is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Voor of na je bezoek kun je een lekker kopje koffie of thee met wat lekkers scoren bij Bakkie Doen. Let op, want dit leuke koffie-karretje staat er niet altijd. Bij het sluizencomplex, vlak bij het startpunt van het vlonderpad, is ook nog een toilet te vinden.

Fiets je graag? Als je van fietsknooppunt 23 naar 22 fietst kom je langs Kiekkaaste. Op de website van ANWB lees je meer over deze mooie fietsroute door het Groninger landschap.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 10.000 mensen gingen jou al voor!

e-book koken op de camping

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.