Over de Kiekkaaste

Vogelkijkhut de Kiekkaaste - in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen - is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De locatie leent zich perfect voor het spotten van vogels en het maken van mooie foto's. Het schijnt zelfs dat je hier, in natuurgebied de Dollard, ook zeehonden kunt spotten. Natuurgebied de Dollard is uniek, omdat zoet en zout water hier samenkomen. Dat zorgt voor een enorme veelzijdigheid aan vogels die zich maar wat graag laten fotograferen door de bezoekers van de vogelkijkhut.

Ook als je niet zo van de verrekijker en het vogel spotten bent is dit een heerlijke plek om tot rust te komen en om van het uitzicht te genieten. Alleen al de wandeling over het vlonderpad, waar je wordt omringt door riet, is een ervaring op zich.

kiekkaaste
Het vlonderpad met op de achtergrond de Kiekkaaste

Hoe kom je er?

Navigeer naar: Kiekkaaste. Als je dit typt in je navigatie-app en de route volgt kom je uiteindelijk onderaan de dijk bij het sluizencomplex van Nieuwe Statenzijl uit. Hier kan je gratis parkeren bij de Kiekkaaste. Loop vervolgens de dijk op en loop over en voorbij het sluizencomplex. Aan de linkerkant zie je de Kiekkaaste al boven het bijzondere landschap uitsteken. Via het vlonderpad wandel je in een kleine 10 minuten naar de vogelkijkhut toe.

Ga vroeg, dan is het nog lekker rustig

Praktische informatie

Zowel de Kiekkaaste als het gebied is gratis te bezoeken. Het vlonderpad naar Kiekkaaste is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Voor of na je bezoek kun je een lekker kopje koffie of thee met wat lekkers scoren bij Bakkie Doen. Let op, want dit leuke koffie-karretje staat er niet altijd. Bij het sluizencomplex, vlakbij het startpunt van het vlonderpad dat naar de Kiekkaaste loopt, is ook nog een toilet te vinden.

Fiets je graag? Als je van fietsknooppunt 23 naar 22 fietst kom je langs Kiekkaaste. Op de website van ANWB lees je meer over deze mooie fietsroute door het Groninger landschap.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Groningen

kiekkaaste