Over het Asserbos

Het Asserbos is een bosrijk gebied net buiten het centrum van Assen. Het bos is een van de oudste bossen van Nederland en heeft een oppervlakte van meer dan 100 hectare. Vanwege de goed onderhouden wandelpaden, historische elementen, prachtige lanen en de diversiteit aan flora en fauna is het Asserbos een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Wandelroutes in het Asserbos

In het Asserbos zijn vijf verschillende rondwandelingen uitgezet die leuk zijn voor jong en oud. Alle wandelroutes in het Asserbos starten vanaf het Duurzaamheidscentrum. De wandelingen zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes en voeren je langs de mooiste lanen en paadjes van het Asserbos.

Gele route: De gele wandelroute door het Asserbos is 1,5 kilometer lang en een leuke route voor gezinnen met kleine kinderen. Voor en/of na de route kan je nog even een kijkje nemen bij de dieren van de stadsboerderij.

Groene route: De groene route door het Asserbos heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer. Tijdens deze wandelroute zie je goed dat het Asserbos een sterrenbos is.

Rode route: De rode route voert je in 2,5 kilometer langs verschillende bostypen, zoals beukenlanen en naaldbos. Ook wandel je langs een oude vijver. 

Blauwe route: De blauwe route leidt je langs twee oude beken in het Asserbos: de Bosbeek en Nijlandsloop. Beide beekjes stromen via het Deurzerdiep de Drentsche Aa in. De blauwe route is ongeveer 4,5 kilometer lang.

Paarse route: Met een lengte van 5 kilometer is de paarse route de langste wandelroute door het Asserbos. Onderweg wandel je langs verschillende belangrijke en historische plekken.

de Zevenster Assen

Duurzaamheidscentrum Assen

Het Duurzaamheidscentrum van Assen ligt in het Asserbos en bestaat onder andere uit een stadsboerderij en grote tuin. In het Duurzaamheidscentrum wordt aandacht besteed aan een duurzame samenleving. Dit gebeurt door informatie te verstrekken over duurzame maatregelen die door de gemeente worden genomen, en door inzichtelijk te maken wat inwoners zelf kunnen doen om bij te dragen aan het verduurzamen van hun woon- en leefomgeving. 

Het centrum legt de nadruk op het vergroten van bewustwording over duurzaamheid, waarbij kinderen een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er wisselende exposities te bekijken, kan je er terecht voor verschillende activiteiten en de uitkijktoren beklimmen.

Gedurende de dag kan je bij het restaurant een kop koffie of thee met wat lekkers bestellen, of genieten van een verse lunch. Het restaurant is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur (op feestdagen kunnen openingstijden afwijken).

Handig: Naast het Duurzaamheidscentrum staat een watertappunt om je waterfles te vullen!

Praktische informatie

Het Asserbos is zowel met de auto, fiets als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Parkeren kan op de ruime parkeerplaats Stadsbroek bij de Bonte Wever en op de kleinere parkeerplaats aan de Rode Heklaan. 

Wandelen door het Asserbos kan in principe de hele dag, maar zorg dat je fiets na sluitingstijd van het Duurzaamheidscentrum niet meer binnen de hekken staat. Honden zijn aangelijnd welkom en vrijwel alle paden zijn verhard, dus geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelen Asserbos