Pokljuka kloof

Over deze wandeling bij de Pokljuka kloof is relatief weinig te vinden op het internet. Wij hadden de tip dan ook gekregen van een kennis. Pokljuka is een hoogvlakte met een hoogte tussen de 1100 en de 1400 meter, gelegen ten westen van Bled.

Onze kennis had ons de naam van de parkeerplaats waar de wandeling begint doorgestuurd: Pokljuška soteska. Via off-road weggetjes werden we naar de parkeerplaats gestuurd en onze verwachtingen werden alsmaar hoger.

Soteska is Sloveens voor kloof, in het Engels gorge

Parkeren bij de Pokljuka kloof

Online vonden we de volgende beschrijving om te parkeren bij de Pokljuka kloof: Kom je vanaf de snelweg Ljubljana-Jesenice via de afslag Bled? Sla dan bij de enige verkeerslichten in Bled rechtsaf richting Pokljuka. Volg de hoofdweg en zoek in het dorp Zgornje Gorje naar de wegwijzer voor Zgornja Radovna/Mojstrana. Bij de wegwijzer rechtsaf en dan meteen linksaf. Volg de borden naar Pokljuška soteska (Ja, in het Sloveens schrijf je het met een 'š'). Rijd door, door het rustige dorpje Krnica en over de weide, tot waar de weg ophoudt. Parkeer daar op de kleine parkeerplaats.

Lees ook: Tips voor een citytrip naar Ljubljana

Verschillende wandelingen bij de Pokljuka kloof

In het begin kan je kiezen voor een korte (Krasha pot) of langere route (Daljsa pot). Wij kozen voor de lange route, die totaal ongeveer drie uur duurt. We hebben een tijd lang de bomen gevolgd met een witte cirkel en rode omlijning. En steeds meer begonnen we te twijfelen of we wel goed gingen, de bordjes waren onduidelijk. We kwamen ook andere wandelaars tegen die niet zo goed wisten welke kant ze eigenlijk op moesten. 

Uiteindelijk kwamen we ook bordje tegen dat we moesten oppassen voor wilde honden. Klinkt spannend! In de verte konden we al een hond horen blaffen, deze stond gelukkig achter een hek en kon niet bij ons komen, na even aarzelen vervolgden we onze weg weer. De hond liep gezellig een stukje met ons mee. Hij hoorde bij de boerderij die we even later tegenkwamen midden in het bos.

Het mooiste gedeelte van de wandeling

Onderweg kwamen we locals tegen, die zo vriendelijk waren om ons de weg te zijden. Of we op dat moment al compleet op de verkeerde route waren, dat weten we niet zo goed. Uiteindelijk kwamen we bij de autoweg uit. We hebben deze weg een klein stukje gevolgd en via Strava keken we waar we weer het bos in konden. 

Langs een prachtige heide waar de krekels luid aan het tjirpen waren, kwamen we weer in het bos. Het onweer begon steeds dichterbij te komen en uiteindelijk begon het hard te regenen. We liepen over smalle paadjes die erg glad waren, onverwachts kwamen we weer op het juiste pad. 

Gelukkig maar, want toen kwam er nog een prachtig stuk van de wandeling. Door de grot en over een brug langs de grot, waar we ons best moesten doen om niet uit te glijden. We waren net verzopen katjes toen we aankwamen bij een schuilplek. Hier stonden informatiebordjes over de vegetatie en de dieren. Maar werd je er ook aan herinnerd om echt even van het moment te genieten en het allemaal even in je op te nemen. 

pokljuka kloof
Pokljuka kloof

Na even zitten zijn we weer verder gegaan richting de uitgang, die was toen makkelijk te vinden. Uiteindelijk hebben we er drie uur over gedaan, de verwachtte tijd. Waar we fout zijn gegaan, wat we gemist hebben weten we nog steeds niet zo goed. Dus met een paar vraagtekens sluiten we deze wandeling af, maar wat was het een avontuur! We zijn daarna even op krachten gekomen op het terras bij camping Bled en een duik in het meer. 

Twijfel je of je deze hike bij Pokljuka kloof wel of niet moet lopen? Ons advies: gewoon gaan! De route is prachtig en je komt hoe dan ook wel weer terug bij het startpunt. 

Lees ook: Kamperen aan de Soca rivier in Slovenië

pokljuka gebergte
Pokljuka is onderdeel van Triglav Nationaal Park

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Simone Bruin

Van regionaal nieuws en duurzame mode tot artikelen over avontuurlijke wandelroutes, de tofste steden en de mooiste landen. Wanneer ik op reis ben dan voel ik me vrij en verbonden met de wereld. Hoe tof is het om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en lokaal eten te proeven?!

Lees hier alle artikelen over

Slovenië

pokljuka kloof wandelen