wandelen blauwe meer
Drenthe,  Nederland

Wandelen om het Blauwe Meer

Bijgewerkt op 3 augustus 2021

Dat er veel gezwommen wordt in het Blauwe Meer weten de meeste mensen die het meer kennen wel. Maar wist je dat je om het Blauwe Meer ook een mooie wandeling van bijna 3 kilometer kunt maken? Wij trokken onze wandelschoenen aan en liepen dit mooie rondje. In dit artikel lees je alle informatie die je zoekt om lekker te wandelen om het Blauwe Meer.

wandelen blauwe meer

Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een ‘zandgat’ vlakbij Hoogersmilde in de provincie Drenthe. Het is gegraven voor zandwinning voor een kalkzandsteenfabriek in de buurt.

Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is omringd door bomen. Dat maakt het een mooie plek voor een wandeling. In de zomer kun je er ook nog eens heerlijk zonnen en zwemmen.

Het meer is erg diep en in het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur. Samen zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

blauwe meer

Wandelen om het Blauwe Meer

Rondom het Blauwe Meer loopt een wandeling van bijna 3 kilometer. Je volgt de gele pijltjes, die overigens niet overal evengoed te zien zijn. Her en der ontbreekt er een pijltje.

Op zich niet zo erg, want verdwalen lukt je hier niet. Tenminste… Dan moet je het wel heel bont maken! Je loopt namelijk een rondje om het hele meer en komt vanzelf weer bij het begin van de wandelroute uit.

Honden mogen mee, mits aangelijnd

Navigeer naar: De Vorrelvenen 13, 7991 TP Dwingeloo. Je komt nu bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar het begin van de wandelroute en de ingang van het Blauwe Meer.

wandelroute Blauwe Meer
De wandelroute om het Blauwe Meer

Aan het begin van de wandelroute moet je goed opletten. Als je vanaf de parkeerplaats richting de ingang van het Blauwe Meer loopt kom je eerst langs de houten fietsenstalling (zie foto onder).

Voor de fietsenstalling ga je naar links. Hoe verleidelijk het misschien ook is om rechtsaf naar het Blauwe Meer te gaan. Even geduld! Aan het einde van de route kom je hier vanzelf weer uit.

wandelroute blauwe meer
Sla voor de fietsenstalling linksaf. Rechts is de ingang van het strand.

Parkeren bij het Blauwe Meer

Bij het Blauwe Meer kun je gratis parkeren. Parkeren doe je vlakbij de ingang. Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen. In de zomer kan het er wel erg druk zijn.

Zwemmen in het Blauwe Meer

Veel mensen kennen het Blauwe Meer vooral van de zonnige dagen. Mensen uit de hele omgeving komen hier in de zomer naartoe om af te koelen in het frisse water.

zwemmen blauwe meer
Heerlijk zandstrand met helder water

In het hoogseizoen (mei tot oktober) betaal je €3,- per persoon per dag. Kinderen van 6 t/m 11 jaar betalen €2,- per persoon. Houd er rekening mee dat je niet contant kan betalen. 

Honden zijn niet toegestaan op het strand. Er zijn voldoende toiletten aanwezig en het is op zomerse dagen mogelijk om snacks te kopen bij de kiosk.

Je kunt ook in de zomer je auto gratis parkeren op dezelfde parkeerplaats waar de wandeling die hierboven staat beschreven begint.

Ook leuk: In het voorjaar is een bezoek aan het Blauwe Meer goed te combineren met deze Tulpenroutes door Drenthe of een bezoekje aan de Tulpenpluktuin.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 10.000 mensen gingen jou al voor!

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.