Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een 'zandgat' vlakbij Hoogersmilde in de provincie Drenthe. Het is gegraven voor zandwinning voor een kalkzandsteenfabriek in de buurt. Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is omringd door bomen. Dat maakt het een mooie plek voor een wandeling. In de zomer kan je er ook nog eens heerlijk zonnen en zwemmen. Het meer is erg diep en in het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur. Samen zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

gele route blauwe meer

Wandelen om het Blauwe Meer

Rondom het Blauwe Meer loopt een wandeling van bijna 3 kilometer. Je volgt de gele pijltjes, die overigens niet overal evengoed te zien zijn. Her en der ontbreekt er een pijltje. Op zich niet zo erg, want verdwalen lukt je hier niet. Tenminste... Dan moet je het wel heel bont maken! Je loopt namelijk een rondje om het hele meer en komt vanzelf weer bij het begin van de wandelroute uit. Navigeer naar De Vorrelvenen 13, 7991 TP in Dwingeloo. Je komt nu bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar het begin van de wandelroute en de ingang van het Blauwe Meer.

Honden mogen mee, mits aangelijnd

De wandelroute om het Blauwe Meer

Aan het begin van de wandelroute moet je goed opletten. Als je vanaf de parkeerplaats richting de ingang van het Blauwe Meer loopt kom je eerst langs de houten fietsenstalling (zie foto onder). Voor de fietsenstalling ga je naar links. Hoe verleidelijk het misschien ook is om rechtsaf naar het Blauwe Meer te gaan. Even geduld! Aan het einde van de route kom je hier vanzelf weer uit.

fietsenstalling blauwe meer
Sla voor de fietsenstalling linksaf. Rechts is de ingang van het strand.

Parkeren Blauwe Meer

Parkeren bij het Blauwe Meer was altijd gratis, maar sinds het voorjaar van 2024 is betaald parkeren ingevoerd. Parkeren kost € 1,75 per uur, met een maximale dagprijs van €7. Leden van Natuurmonumenten mogen gratis parkeren. Er is voldoende parkeergelegenheid voor zowel auto's als fietsen.

Zwemmen Blauwe Meer

Naast wandelen weten mensen uit de hele omgeving het Blauwe Meer in de zomer ook goed te vinden voor een frisse duik. Om te mogen zwemmen in het Blauwe Meer betaal je in het hoogseizoen (mei tot oktober) €2,50 per persoon. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Betalen kan via een QR code, contant betalen is niet meer mogelijk.

Honden zijn niet toegestaan op het strand. Er zijn toiletten aanwezig en het is op zomerse dagen mogelijk om snacks te kopen bij de kiosk. De hierboven getoonde prijzen zijn voor het laatst door ons gecontroleerd in mei 2024 en kunnen inmiddels afwijken.

Ook leuk: In het voorjaar is wandelen bij het Blauwe Meer leuk om te combineren met deze tulpenroutes door Drenthe

wandelen blauwe meer

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelen blauwe meer