Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een 'zandgat' vlakbij Hoogersmilde in de provincie Drenthe. Het is gegraven voor zandwinning voor een kalkzandsteenfabriek in de buurt. Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is omringd door bomen. Dat maakt het een mooie plek voor een wandeling. In de zomer kan je er ook nog eens heerlijk zonnen en zwemmen. Het meer is erg diep en in het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur. Samen zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

gele route blauwe meer

Wandelen om het Blauwe Meer

Rondom het Blauwe Meer loopt een wandeling van bijna 3 kilometer. Je volgt de gele pijltjes, die overigens niet overal evengoed te zien zijn. Her en der ontbreekt er een pijltje. Op zich niet zo erg, want verdwalen lukt je hier niet. Tenminste... Dan moet je het wel heel bont maken! Je loopt namelijk een rondje om het hele meer en komt vanzelf weer bij het begin van de wandelroute uit.

Honden mogen mee, mits aangelijnd

Navigeer naar: De Vorrelvenen 13, 7991 TP Dwingeloo. Je komt nu bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar het begin van de wandelroute en de ingang van het Blauwe Meer.

De wandelroute om het Blauwe Meer

Aan het begin van de wandelroute moet je goed opletten. Als je vanaf de parkeerplaats richting de ingang van het Blauwe Meer loopt kom je eerst langs de houten fietsenstalling (zie foto onder). Voor de fietsenstalling ga je naar links. Hoe verleidelijk het misschien ook is om rechtsaf naar het Blauwe Meer te gaan. Even geduld! Aan het einde van de route kom je hier vanzelf weer uit.

fietsenstalling blauwe meer
Sla voor de fietsenstalling linksaf. Rechts is de ingang van het strand.

Parkeren Blauwe Meer

Als je nu gaat wandelen of zwemmen bij het Blauwe meer. Je kan er gratis parkeren. Parkeren doe je vlakbij de ingang. Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto's en fietsen. In de zomer kan het er wel erg druk zijn.

Zwemmen Blauwe Meer

Veel mensen kennen het Blauwe Meer vooral van de zonnige dagen. Mensen uit de hele omgeving komen hier in de zomer om af te koelen in het frisse water. In het hoogseizoen (mei tot oktober) betaal je €4 per persoon per dag om te mogen zwemmen in het Blauwe Meer. Kinderen van 6 t/m 11 jaar betalen €2,50. Houd er rekening mee dat je niet contant kan betalen. Leden van Natuurmonumenten krijgen €1 korting. De getoonde prijzen zijn voor het laatst door ons gecontroleerd in december 2022 en kunnen inmiddels afwijken.

Honden zijn niet toegestaan op het strand. Er zijn voldoende toiletten aanwezig en het is op zomerse dagen mogelijk om snacks te kopen bij de kiosk. Je kan ook in de zomer je auto gratis parkeren op dezelfde parkeerplaats waar de wandeling die hierboven staat beschreven begint.

Ook leuk: In het voorjaar is een bezoek aan het Blauwe Meer goed te combineren met deze Tulpenroutes door Drenthe.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelen blauwe meer