vlonderpad drentsche aa
Nederland,  Drenthe

Wandelen in Deurze: de toegangspoort van NP Drentsche Aa

Bijgewerkt op 7 februari 2023

Het dorpje Deurze ligt tussen Assen en Rolde en telt nog geen 100 inwoners, maar heeft wel een toegangspoort tot Nationaal Park Drentsche Aa. Je wandelt vanaf Deurze zo de natuur in. Wij namen een kijkje en delen in dit artikel een aantal foto’s en natuurlijk alles wat je moet weten voor je gaat fietsen of wandelen in Deurze.

Nationaal Park Drentsche Aa

Het landschap van Nationaal Park Drentsche Aa is verbluffend en oeroud. Je komt hier echt even tot rust. Het is zelfs het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In het nationale park vind je veel historie, zoals het beekdallandschap en onder andere de esdorpen Zuidlaren en Anloo. De beek Drentsche Aa kronkelt 28 kilometer door het landschap en dat zorgt voor mooie uitzichten.

Toegangspoort Nationaal Park Drentsche Aa in Deurze

Vanaf de toegangspoort in Deurze aan de Asserweg wandel je zo Nationaal Park Drentse Aa binnen. De wandelroutes in Deurze hebben allemaal hetzelfde startpunt. Navigeer naar: Asserstraat 63 in Rolde. Bij het startpunt kan je gratis je fiets of auto parkeren om te voet de natuur in te gaan. Er is een informatiepaneel aanwezig en in het naastgelegen Café de Aanleg is een informatiepunt gevestigd.

toegangspoort Drentsche Aa Deurze
Toegangspoort van Nationaal Park Drentsche Aa in Deurze
Nationaal Park Drentsche Aa
Wandelen bij Deurze
deurzerdiep
Deurzerdiep

Wandelen in Deurze

Zoals hierboven geschreven starten er in Deurze meerdere wandelroutes. Aan de achterkant (parkeerplaats) vind je het startpunt van zowel de rode, blauwe als gele wandelroute. De rode route is 8 kilometer lang, de blauwe iets meer dan 5 kilometer en de gele route is met 1,5 kilometer de kortste van de drie. Je kan hier een plattegrond van de wandelroutes downloaden.

Honden mogen bij alle routes aangelijnd mee

Daarnaast vind je tegenover Café de Aanleg het familiepad van Deurze met houten vlonderpad. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over deze route, die trouwens ook geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens.

Familiepad Deurze (met vlonderpad)

Aan de overkant van de weg is het startpunt van het familiepad. Via het familiepad kan je naar het Poepenhemeltje wandelen. Het familiepad begint met een houten vlonder en loopt over in een verhard betonnen pad. Deze wandelroute is geschikt voor wandelaars met kinderwagen en mindervaliden in een rolstoel of scootmobiel.

Onderweg kom je dan ook veel bankjes tegen, waar je even kan uitrusten en genieten van de natuur en het uitzicht. Ook staan er een aantal speeltoestellen en informatiepanelen langs de route. Het familiepad is ongeveer 2 kilometer lang en loopt langs het Deurzerdiep, het Poepenhemeltje en het opnieuw aangelegde sterrenbos. Bekijk ook dit kaartje voor een handig overzicht van het familiepad.

vlonderpad deurze
Startpunt van het familiepad in Deurze
houten vlonderpad deurze
Vlonderpad Deurze
familiepad deurze
Het familiepad in Deurze

Vlonderpad Deurze

Het eerste deel van het familiepad bestaat uit houten vlonders, maar wist je dat er verderop nog een vlonderpad te vinden is? Je moet even zoeken, maar we leggen het graag aan je uit!

Om bij het vlonderpad van de foto hieronder te komen start je ook bij het familiepad. Via het houten vlonderpad dat naast de grote weg loopt kom je op een verhard pad die je het bos in voert. Loop rustig rechtdoor en geniet van al het groen om je heen. Je komt vanzelf op een splitsing waar je linksaf het verharde pad kan volgen en rechts naar het vlonderpad van de foto loopt. 

Als je besluit om rechtsaf te slaan, het vlonderpad op, sla je daarna weer rechtsaf om via een bruggetje over het water en een verhard (fiets)pad (houd rechts aan) je route te vervolgen. Loop door tot de T-splitsing aan het einde van het fietspad en sla rechtsaf het bos in (zandpad) om weer uit te komen op de openbare weg. Nog een klein stukje lopen (na het verlaten van het zandpad rechtsaf) en je bent weer bij het startpunt en de parkeerplaats.

plankenpad deurze
Vlonderpad Deurze
deurze vlonderpad
Vanuit de lucht is het ook prachtig

Fietsen in de omgeving van Deurze

Aan fietspaden geen gebrek. In Nationaal Park Drentsche Aa en in de omgeving van Deurze vind je veel fietspaden en fietsknooppunten. Fiets bijvoorbeeld de Roldertorenroute of de Drentsche Aa-route. Beide routes voeren je langs het Deurzerdiep.

Tip: Bezoek ook de hunebedden in Drenthe

fietsen drentsche aa
Een mooie fietsroute
fietsen deurzerdiep
Een prachtig landschap om te fietsen

Ben je enthousiast geraakt en ga je fietsen of wandelen in Deurze? Dan wensen we je alvast heel veel plezier!

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!